Teplice udolaly doma Mladou Boleslav 1:0, v závěru rozhodl Knapík

foto Utkání 14. kola první fotbalové ligy: FK Teplice - FK Mladá Boleslav, 4. listopadu 2023 v Teplicích. Zleva Marek Beránek z Teplic, Lamin Jawo z Boleslavi, Nemaja Mičevič z Teplic, Štěpán Chaloupek z Teplic.

Teplice - Fotbalisté Teplic ve 14. kole první ligy doma nečekaně porazili Mladou Boleslav 1:0. Zápas, který ve druhém poločase poznamenala padesátiminutová pauza kvůli výpadku proudu, rozhodl gólem v 89. minutě obránce Jan Knapík. "Skláři" v lize zvítězili po pěti zápasech a posunuli se na deváté místo neúplné tabulky. Středočeši v nejvyšší soutěži neuspěli po dvou výhrách a propadli se na čtvrtou příčku za Olomouc.

"Jsme šťastní, že jsme prolomili nepříznivou šňůru. Kluci do toho dnes dali obrovské odhodlání, všichni splnili dokonale svou roli. Nepustili jsme soupeře k jeho hře," pochvaloval si teplický kouč Zdenko Frťala na tiskové konferenci.

Domácí trenér udělal oproti poslední porážce 0:1 v Hradci Králové dvě změny v základní sestavě. Po dvou měsících dostal důvěru od začátku záložník Bílek. Mladoboleslavský kouč Marek Kulič po středeční prohře v domácím poháru 0:1 v Liberci vrátil do zahajovací jedenáctky většinu opor včetně kapitána Matějovského. Přesto jen na lavičce začal křídelník Kušej, jenž v pátek uspěl v anketě o nejlepšího ligového hráče měsíce října a v minulém kole proti Spartě přispěl gólem a asistencí k vítězství 3:1.

V úvodním dějství pokračoval na teplických Stínadlech trend z aktuální sezony a diváci mnoho šancí neviděli. V první příležitosti se ocitl až ve 23. minutě domácí Bílek, jehož pokus po Trubačově zpětné přihrávce vytáhl gólman Trmal na břevno. Ve 33. minutě vystřídal Hronek zraněného Beránka a právě host z pražské Slavie mohl o chvíli později po čtyřech zápasech ukončit teplické čekání na vstřelenou branku v lize, sám před Trmalem ale trestuhodně promáchl.

Středočeši měli daleko k zopakování gólového představení jako při posledním venkovním ligovém zápase, v němž v historické přestřelce zvítězili ve Zlíně 9:5. Až ve 42. minutě se dostal k zakončení z úhlu Solomon, trefil však jen boční síť. První poločas skončil v Teplicích počtvrté za sebou a popáté ze sedmi zápasů tohoto ligového ročníku bez branek.

Domácí vstoupili do druhého poločasu aktivněji a zahrozili Vachouškovou hlavičkou a Juklovým pokusem zpoza vápna. Trenér Kulič zareagoval v 54. minutě trojitým střídáním a do hry poslal i Kušeje. "Nebyli jsme vůbec spokojení, sáhli jsme do toho, ale dnes nám to prostě nešlo," podotkl Kulič.

Jeho tým se marně dostával do tempa a nenahrál mu ani výpadek elektřiny na stadionu v 66. minutě. Rozhodčí Berka nakonec poslal hráče do šaten a v utkání se pokračovalo až po vyřešení problému a dlouhé padesátiminutové přestávce.

Záhy se čekalo znovu. V 77. minutě domácí Hronek zpracoval dlouhý pas za obranu a pohotově poslal míč pod břevno Trmalovy brány. Berka ale gól na radu videorozhodčího po dlouhé konzultaci odvolal.

Domácí byli v závěru lepším týmem a nakonec po 488 minutách ukončili čekání na ligový gól. Lukáš Mareček nacentroval z pravé strany na přední tyč a Knapík usměrnil míč do sítě. Dvaadvacetiletý obránce dal druhou branku v ligovém ročníku a po třech porážkách zařídil svému týmu body. "Jsem rád, že jsme to konečně prolomili. Je jedno, komu se to povedlo, pro nás je úleva hlavně zisk tří bodů," uvedl Knapík.

Tepličtí zdolali Boleslav v nejvyšší soutěži po pěti utkáních. "I kvůli tomu výpadku elektřiny a přerušení to bylo zvláštní utkání. Dnes nám to nesedlo. Všude jsme byli druzí, nedařila se nám kombinace. Bláznivý zápas, Teplice byly lepší," připustil Kulič.

Hlasy trenérů po utkání:

Zdenko Frťala (Teplice): "Jsme šťastní, že jsme prolomili nepříznivou šňůru a sérii bez vstřeleného gólu. Kluci do toho dnes dali obrovské odhodlání, všichni splnili dokonale svou roli. Hráči splnili taktiku na 100 procent, nepustili jsme soupeře k jeho hře. Ofenziva Mladé Boleslavi je excelentní, o to větší obdiv zaslouží naše obrana, jak si s tím dokázala poradit. Věřím, že nás to povzbudí a začneme bodovat i se soupeři, kteří jsou nám v tabulce blíž."

Marek Kulič (M. Boleslav): "I kvůli výpadku elektřiny a přerušení to bylo zvláštní utkání, pro nás se smutným koncem. Dnes nám to nesedlo. Všude jsme byli druzí, nedařila se nám kombinace. V poli to byl vyrovnaný zápas, i když Teplice měly více ze hry. I proto jsme sáhli ke trojitému střídání, nebyli jsme spokojeni, ale dnes nám to bohužel nešlo. Bláznivý zápas, Teplice byly lepší."


Zápas byl po výpadku proudu na 50 minut přerušen

Utkání bylo v 66. minutě za bezbrankového stavu přerušeno kvůli výpadku elektřiny na stadionu. Rozhodčí Ondřej Berka po chvíli poslal hráče do kabin, hrát se znovu začalo až po padesátiminutové pauze. Mluvčí teplického klubu Martin Kovařík novinářům řekl, že problém byl na straně dodavatele elektřiny.

Na teplických Stínadlech během druhého poločasu zhasla zhruba polovina světel. Hlasatel oznámil výpadek elektřiny, uvedl ale, že ve hře se bude po vyřešení problému pokračovat. Během prodlevy na několik minut zhasla úplně všechna světla na stadionu kromě reklamních bannerů kolem hrací plochy a Stínadla upadla do tmy.

"Po výpadku se musela světla kompletně vypnout a nechat vystydnout. Poté se přešlo z automatického provozu do ručního. Chyba se stala na straně dodavatele, přímo na stadionu problém nevznikl," uvedl mluvčí teplického klubu Kovařík.

Diváci, kteří si krátili dlouhé čekání vytrvalým fanděním a svícením mobilními telefony, se nakonec dočkali pokračování zápasu. Tribuny během pauzy viditelně prořídly, zbytek z původního počtu 3387 příznivců mohl v 89. minutě oslavit vítěznou branku domácího Jana Knapíka na 1:0.

"Něco takového jsem zažil poprvé. Člověk musí přemýšlet, jak se mají hráči udržovat v určité teplotě, ale nepříjemné to bylo i pro diváky. Věřím, že jsme je nástupem po přerušení zase zahřáli a potěšili je vítězstvím," řekl na tiskové konferenci domácí trenér Zdenko Frťala. "Paradoxně včera mi přišlo vyúčtování za elektřinu, takže se mohlo stát, že někdo nezaplatil a způsobilo to výpadek. Jsme rádi, že to náš výkon nepoznamenalo," vtipkoval slovenský kouč.

Jedním z hlavních důvodů dlouhé pauzy byla zhoršená viditelnost kolem mladoboleslavské brány. Oba gólmani Matouš Trmal a domácí Tomáš Grigar s Berkou u střídaček dlouze diskutovali. Nakonec nedošlo na žádné kompromisní řešení a počkalo se až na úplné rozsvícení světel.

"Bylo to nepříjemné. Snažili jsme se zůstat v teple, pořád se hýbat. Maséři nám proklepávali svaly, abychom neztuhli. Asi pět minut předtím, než jsme šli na hřiště, jsme se dozvěděli, že se bude dohrávat. Žádné velké informace jsme neměli," řekl Knapík.

"Bylo to složité, protože se nevědělo, jestli hrát budeme, nebo ne. Kdyby nám někdo řekl, že za půl hodiny budeme pokračovat, tak se podle toho nachystáme. Takhle jsme tam seděli a donekonečna jsme čekali. Bylo těžké se pak do toho zase dostat, když už máte v nohách 70 minut a je taková zima," uvedl mladoboleslavský záložník Daniel Mareček.

Tepličtí zažili podobně komplikované utkání takřka přesně před rokem. Duel s Libercem narušila hustá mlha, kvůli které diváci na tribunách pořádně neviděli dění na trávníku. Zápas se ale rovněž dohrál a domácí zvítězili 2:1.

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 1:0 (0:0)

Branka: 89. Knapík. Rozhodčí: Berka - Hrabovský, Slavíček - Petřík (video). ŽK: Jukl - Suchomel, Matějovský, Kadlec. Diváci: 3387.

Sestavy:

Teplice: Grigar - Knapík, Chaloupek, Mičevič - Radosta, L. Mareček, Jukl, Beránek (33. Hronek) - Trubač, Bílek (64. Hora) - Vachoušek (88. Cykalo). Trenér: Frťala.

M. Boleslav: Trmal - Kadlec, Suchý, Karafiát, Suchomel (54. Fulnek) - Sakala, Matějovský (54. Pulkrab) - Jawo (54. Kušej), D. Mareček, Solomon (88. Poulolo) - Hilál. Trenér: Kulič.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď