Vdova po Vávrovi (†100): Týdny v umělém spánku, váha 30 kg | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vdova po Vávrovi (†100): Týdny v umělém spánku, váha 30 kg

Selfíčko z nemocnice
Selfíčko z nemocnice (Jitka Němcová)

Těžký covid ji navždy poznamenal. Režisérka Jitka Němcová (72), vdova po legendárním filmaři Otakaru Vávrovi (†100), si nejen sáhla až na dno, ona se na něm téměř rok zmítala! „Pětkrát stála na hranici života a smrti,“ říká v pořadu 13. komnata její ošetřující lékařka.

Jednoho dne, v roce 2021, se Jitka Němcová probudila se čtyřicítkou horečkou. Do vojenské nemocnice se odvezla sama a zůstala v ní téměř rok. Osud se na ní vyřádil. Režisérku pohádky Nevěsta pro Paddyho (1999), komedie Revue za šest korun (1985) nebo dramatu Den, kdy nevyšlo slunce (2001) postihl oboustranný plicní zánět. Museli ji napojit na kyslík. Prodělala také tromboembolickou příhodu, kvůli níž se přestaly prokrvovat střevní stěny.

Mířila za Vávrou

Následek byl fatální. „Odebrali mi kus tenkého střeva a udělali stomii, tedy vývod,“ vypráví Němcová. A to nebylo vše. Ze stejného důvodu se režisérce rozpadla i slezina, takže tu Němcové nakonec museli vzít také. O šest týdnů svého života režisérka nadobro přišla, protože ji museli uvést do umělého spánku. Vitální a rázná Jitka, která nešla pro vtip daleko a na place jí bývalo plno, už pomalu klepala na nebeskou bránu. Chystala se odejít za svým Vávrou.

Na vozíčku

Po zdravotním martýriu, které prožila, vážila pouhých 30 kilo! A nejen to, trpěla také podvýživou a dehydratací. „Nemohla jsem se na sebe podívat do zrcadla, protože by mě to oslabilo,“ přiznává dnes s odstupem. Tehdy se vůbec nedokázala postavit na nohy, a tak skončila na vozíčku. Aby se vůbec mohla vrátit domů, bylo potřeba předělat její byt v pražských Holešovicích. Celou rekonstrukci na bezbariérové bydlení zařizovala Jitka Němcová jen po telefonu. „Potřebovala jsem sprchový kout a odstranit prahy, abych mohla projíždět místnostmi,“ vzpomíná Jitka.

Zdraví i život

Pak ji převzali odborníci na výživu v IKEM. Dostala se na kliniku diabetologie, kde jí nasadili umělou výživu a postrčili blíž k normálnímu životu. Obrazně i v reálu Jitku po dvanácti měsících konečně zase postupně postavili na nohy. „Nesmíte to vzdát, bojujte o život,“ vzkazuje dnes všem Jitka, která urazila dlouhou cestu za svým zdravím a vlastně i životem.



Přečtěte si
miroslava13
6. 11. 2023 • 20:12

To je děs! Přeji vám hooodně sil a zdraví. Jste silná ženská když jste vše zvládla!!!!! Držím palce!

AHel
5. 11. 2023 • 16:40

Přeji hoooooodně zdraví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.