Dnes Pátek - prehanky-dest 18°C
Zítra Sobota - oblacno 22°C
Pátek 3. 5. 2024
Svátek má Alexej
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
KoncertyPražská kultura

Festival Věčná naděje kromě klasické hudby nabídne také hudebně – literární program

5. 11. 2023
Festival Věčná naděje zve na podzimní část šestého ročníku. Ta začne již 5. listopadu hudebně – literárním dopolednem pro děti v prostoru Velkého mlýna v Libni. Vystoupí mladí houslisté Matteo Hager, David Hernych a Marek Pavlica, z knihy Tři kapitoly bude číst Lukáš Hurník.

Program představí dílo Antonína Dvořáka, Bély Bartóka, Wolfganga Amadea Mozarta, Jean-Marie Leclaira a Georga Phillipa Telemanna.

Hudební uskupení Tři boys, tedy Matteo Hager, David Hernych a Marek Pavlica, vzniklo během Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích v létě 2022. Jedná se o trio mladých houslistů ve složení Marek Pavlica, Matteo Hager a David Hernych, spojnicí mezi nimi je profesor Jiří Fišer. Od tradičních hudebbních uskupení odlišuje Tři boys repertoár, který kromě obvyklých skladeb repertoáru vážné hudby zahrnuje i vlastní tvorbu či transkripce folklórních a populárních písniček. Jednotliví členové jsou laureáty řady mezinárodních soutěží, včetně již zmiňované Akademie Václava Hudečka.

Erik Polák, otec zakladatele festivalu Věčná naděje, Jiřího Poláka, strávil v Terezíně 2 roky. Bylo mu tehdy 13 – 14 let. V 80. letech minulého století napsal první část svých zamýšlených pamětí s názvem Tři kapitoly – o své rodině, šťastném dětství, mládí, o životě v Terezíně, o svých kamarádech a vychovatelích, o šťastném návratu z Osvětimi a Friedlandu. Z plánovaného díla pod názvem Tři kapitoly Erik Polák dokončil jen kapitolu první, ta byla vydána vlastním nákladem Jiřího Poláka v roce 2006 a roku 2021 jako audiokniha namluvená hercem Danielem Krejčíkem.

Festival Věčná naděje se od roku 2017 systematicky věnuje prezentaci děl hudebních skladatelů i hudebníků tvořících v těžko představitelných podmínkách koncentračních táborů během 2. světové války.  Letos vyhlašuje festival 1. ročník skladatelské soutěže pro smyčcové kvarteto. Odbornou porotou soutěže je hudební skladatel a kytarista Lukáš Sommer (CZ), hudební skladatel Ľuboš Bernáth (SK), členka správní rady Nadačního fondu Hudba pro Věčnou naději Martina Jankovská (CZ), dramaturg festivalu Věčná naděje Petr Nouzovský (CZ), hudební skladatel Yuval Shaked (IL) a členové Bennewitzova kvarteta (CZ).

Vyhlášení výsledků soutěže proběhne jako součást koncertu 7. ročníku Hudebního festivalu Věčná naděje dne 24. 2. 2024 v Praze. Interpretem tohoto koncertu, a tudíž i výsledné skladby, bude Bennewitzovo kvarteto.

Vstupenky na festival Věčná naděje a detailní program naleznete na vecnanadeje.org.



Autor: Alo

Circus Brothers v Praze 15

Včera ve 14:33

Jako každý rok se mohou zájemci těšit na hudební večery na zahradě pivovaru Hostivar H2. Již nyní je známa první hudební hvězda – kapela Circus Brothers.

Výtvarnice a malířka Andrea Králová v Novoměstské radnici

Včera v 10:21

Výstava obrazů a objektů kostýmní a scénické výtvarnice a malířky Andrey Králové Návraty se bude konat v přízemní galerii Novoměstské radnice v Praze 2 od 5. května do 2. června.

United Islands of Prague 2024

1. května 2024 v 09:25

Festival United Islands of Prague se letos koná po jednadvacáté. Opět se můžete těšit na hudební objevy z České republiky, i ze zahraničí od 1. do 4. května nejen na pražských ostrovech.

Z Encyklopedie Prahy 2: Vilém Blodek a Antonín Dvořák

1. května 2024 v 09:13

První květen, nejen lásky čas a svátek práce, ale také významný den Roku české hudby. Vzpomeňte na dva hudební velikány, kteří mají v tento den výročí. Oba žili ve stejné lokalitě, v Ječné a v Žitné ulici.

Ave Maria v kostele sv. Jana na Skalce

1. května 2024 v 08:09

V kostele sv. Jana na Skalce uslyšíte v rámci cyklu Ave Maria v neděli 5. května známá klasická díla. Během hodinového koncertu se vystřídají 3 sólistky skupiny Canta v doprovodu klavíristy a varhaníka Simona Yakimova.

Květen v divadle Ponec

1. května 2024 v 07:52

Květen je v divadle Ponec časem tance. Na scéně se protančí mladá krev – studenti pražské HAMU, stejně tak jako etablovaní tvůrci – Temporary Collective, Tantehorse či Spitfire Company. Symbolickým dárkem ke Dni matek může být inscenace F*cking Beautiful Spring. V příběhu o Marii a jejím dítěti,...

Mladí budou ladit jazz na Karlově náměstí už posedmé

27. dubna 2024 v 10:30

Přijďte 30. dubna oslavit Mezinárodní den jazzu společně s umělci, kteří svůj vyvolený žánr nevnímají jako rigidní hudební kategorii, ale naopak se ve své tvorbě nechávají ovlivnit hudebními a kulturními tradicemi ze všech koutů světa.

Ilustrátor Jindřich Čapek v improvizační talkshow 321Jedem!

27. dubna 2024 v 08:09

Večer v pondělí 13. května v Malostranské besedě nabídne vhled do uměleckého procesu Jindry Čapka, od kresby tuší po fresku pro zámek v Kestřanech na Písecku. Můžete se těšit na zážitky z jeho fascinující kariéry a také osobního života, plného nevšedních momentů u nás i ve...

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

24. dubna 2024 v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

24. dubna 2024 v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Festival Praha žije hudbou opět zaplní ulice metropole

21. dubna 2024 v 09:50

Veřejná prostranství hlavního města opět po roce rozezní a roztančí festival Praha žije hudbou. Na více než dvaceti místech v centru i v přilehlém okolí se 7. a 8. června představí hvězdy rapu, folku, jazzu a popu, písničkáři, dechové bandy i soubory oživující odkaz lidové...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Další články
Nahoru