Legendární Okresní přebor baví i po letech, a to nejen milovníky fotbalu

Legendární Okresní přebor baví i po letech, a to nejen milovníky fotbalu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Okresní přebor, český seriál Jana Prušinovského, Jakuba Koháka a Petra Kolečka ze sportovního prostředí, vznikl před třinácti lety, ale pořád je u diváků oblíbený. S láskou na něj vzpomínají i jeho hvězdy, třeba herec Luděk Sobota alias předseda klubu Václav Vorel.

Seriál z fotbalového prostředí patří k nejoblíbenějším

Okresní přebor si na Česko-Slovenské filmové databázi drží úctyhodné hodnocení 82 %. Aktuálně je 51. nejoblíbenějším a 439. nejlepším seriálem na tamních žebříčcích.

Svůj podíl na tak příznivém přijetí publikem má jistě to, že se jedná o komediální a s nadsázkou natočený počin s tematikou fotbalu. To byl v době, kdy na nás televize chrlila především jednu kriminálku za druhou, takřka zázrak a vítané zpestření. Ačkoli spatřil světlo světa už v roce 2010, diváci se k němu stále rádi vracejí. Okresní přebor mapující jednu fotbalovou sezónu klubu SK Houslice vlastně dnes mezi mnohými platí za legendu, na niž i herci vzpomínají s radostí.

Nezbytný panák, dřevěná klubovna, příběh psaný životem

Právě kvalitní herecké obsazení je jistě dalším z důvodů, proč si seriál vydobyl tak velkou popularitu. David Novotný coby Jarda Kužel, Leoš Noha jako Áda Větvička a mnozí další byli vybráni právě s ohledem na to, jak přirozeně se pohybují po hřišti. Je zkrátka zjevné, že o fotbale něco vědí. Ondřej Vetchý, jenž ztvárnil Jirku Luňáka, se tomuto sportu věnoval už v dětství v rámci žákovských kategorií.

Hvězdy našeho Okresního přeboru
Hvězdy našeho Okresního přeboru | Zdroj: TV Nova

Okresní přebor nicméně ocení i ti, kteří fotbalu až tak neholdují, prostě proto, že seriál vkusně zesměšňuje vesnické poměry, na nic si nehraje a je humorně laděný. Na kouzlu mu navíc přidávají různé atraktivní detaily, např. retro tréninkové vybavení, dřevěná klubovna, obligátní panák nebo pivo po každém tréninku a hudba Pavla Bobka před zápasy.

Po seriálu vznikl film – první prequel u nás

O dva roky později, tedy v roce 2012, byl natočen film s podtitulem Poslední zápas Pepika Hnátka, jehož děj je situován do roku 2009. Předchází tedy ději dříve natočeného seriálu. Jde o vůbec první prequel v české kinematografii. První epizoda seriálu, odvysílaná na TV Nova dne 6. září 2010, nese prostý název Pohřeb a vypráví o tom, co se odehrávalo po smrti trenéra Hnátka. Ten si přál být rozprášen na hřišti. Řešilo se nejen to, jak bude naloženo s jeho popelem, ale i to, kdo jej ve funkci trenéra nahradí.

„Mně se líbil scénář. Hned jak jsem si ho přečetl, tak jsem říkal, že tohle se mi opravdu líbí a půjdu do toho. Hned první díl byl výborný. Jak se tam David Novotný bavil s Ondřejem Vetchým, já tam sbíral odpadky a oni na mě volali, jestli měl trenér Hnátek licenci. Já říkám, že licenci měl...,“ vyprávěl se smíchem pro PrahaIN.cz herec Luděk Sobota, jenž si zahrál Václava Vorla, předsedu fotbalového klubu a bývalého ligového brankáře. „Fotbal jsem hrál, když jsem byl v Liberci. Říkalo se tomu pralesní liga, ale bavilo mě to. Že bych v něm ale byl výborný, to úplně ne. Já jsem hlavně nikdy nebyl brankář jako předseda v Okresním přeboru. Já jsem byl spíš záložník.“

Zdroje článku: