Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii

Film Metráček z roku 1972 se nesmazatelně zapsal dějin české kinematografie, a s ním i jméno Markéta Světlíková. Po slavné roli v tomto filmu však tato talentovaná herečka zmizela ze světa filmu. Co se stalo s Markétou Světlíkovou a jakou se po ukončení filmové kariéry vydala cestou?

-reklama-


Když se před více než padesáti lety na plátnech kin objevila postava Jitky Pažoutové ve filmu Metráček, diváci byli ohromeni výkonem tehdy šestnáctileté Markéty Světlíkové. Její autentický projev přinášející pohled do života dospívající holky s nadváhou a nízkým sebevědomím zanechal v srdcích diváků nesmazatelnou stopu. Ocenění Malé zlaté slunce, které za tuto roli získala, potvrdilo, že v českém filmu tehdy vystoupila nová hvězda.

Po úspěchu ve filmu Metráček by se dalo očekávat, že se Světlíková dostane k dalším významným filmovým rolím. Namísto toho však získala pouze drobné epizodní vystoupení. Objevila se ve vedlejší roli servírky Boženy v kriminální komedii Holka na zabití. V roce 1976 ztvárnila postavu sekretářky v hornické komedii Parta hic.

V následujících letech si zahrála další sportovkyni ve filmu Dívka světových parametrů (1979) a poté zdravotní sestru ve filmu Kam, pánové, kam jdete? (1987). Její poslední filmovou rolí byla postava tělocvikářky ve snímku Corpus delicti (1991). Poté se ještě naposledy před kameru vrátila v televizním filmu Dámě kord nesluší? (1999).

Po filmu Metráček se Světlíková rozhodla najít svou životní cestu ve světě divadelního umění. Studovala na Státní konzervatoři v Praze a získala herecké angažmá v divadlech v Hradci Králové, Kolíně a Příbrami. Ale to nebylo vše. Svou vášeň pro divadlo přenesla i do pedagogické sféry. Založila Divadlo dětí na Malé Straně v Praze, kde vyučovala a režírovala mladé nadějné herce. Později se vrátila ke studiím a absolvovala výchovnou dramatiku na DAMU, čímž se stala učitelkou dramatické výchovy a divadelní režisérkou.

Dnes Markéta Světlíková pokračuje v inspirování dalších generací umělců, svým nadáním obohacuje životy svých studentů a divadelních spolupracovníků. V její nejslavnější roli si ji mohou diváci připomenout v neděli 5. listopadu od 13:15 na Nově.

Zdroje: amaterskedivadllo.cz, CSFD.cz

-reklama-