Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Půvabný „maison de plaisance“ na Smíchově – Portheimka

Pražský Smíchov si dodnes, po dlouhé historii průmyslových objektů a činnosti, zachoval střípky ze své půvabné a vskutku malebné minulosti venkovských letohrádků jako byla barokní Portheimka

Pražský Smíchov si dodnes, po dlouhé historii průmyslových objektů a činnosti, zachoval střípky ze své půvabné a vskutku malebné minulosti venkovských letohrádků. V letech třicetileté války bychom zde našly polnosti a sady za Újezdskou branou Menšího Města pražského. S příchodem baroka začaly krajinu pod vrchem Petřínem zaplňovat šlechtické usedlosti s rozsáhlými zahradami ve francouzském stylu. U dnešního Jiráskova mostu na smíchovské straně Vltavy byla velmi rozsáhlá jezuitská zahrada s venkovskou rezidencí pražského konventu tohoto řádu. Dříve zahrada hrabat Slavatů - monumentální park ve francouzském zámeckém slohu s barokním letohrádkem Slavatů. Mezi sady byl kostelík sv. Filipa a Jakuba. Měli zde své letohrádky i Kounicové, Clam-Gallasové, Kinští či Vratislavové. A poblíž dnešní lokality u Anděla stojí dodnes dochovaný letohrádek zvaný Portheimka, který také disponoval rozsáhlou zahradou sahající až k Vltavě. Na rozdíl od barokního pavilonů jezuitů a letohrádku Slavatů se dochoval.

Letohrádek

Letohrádek postavil Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1728 pro sebe a svou rodinu. Pozemky koupil roku 1722 od Johanna Michala Schafflera, který dříve pozemky získal od knížete Schwarzenberga. Prostor tehdy spadal do knížecí jinonické jurisdikce (v Jinonicích byl velkostatek a rezidence Schwarzenbergů).  Je to sídlo francouzského typu – „maison de plaisance“. Sochařskou výzdobu z pískovce vytesal Antonín Braun: jsou to poprsí římských imperátorů (na atice) a dvojice alegorických ženských bust "Den" a "Noc". Originály byly v 70. letech přemístěny do Národní galerie v Praze a na fasádu umístěny kopie. Malířskou výzdobu vytvořil Václav Vavřinec Reiner roku 1729. Dochovala se z ní nástropní malba Bakchanálie v oválném poli klenby ústředního sálu. Sál sloužil setkáním rodiny i reprezentaci.

Reinerů sál
Reinerův sál

 

Následně roku 1753 dědicové Kiliána Ignáce prodali letohrádek Franzi Leopoldovi hraběti Buquoyovi. Byl pak v držení jeho syna Johanna Nepomuka a jeho manželky Marie Terezie Paarové. Někdy byl proto letohrádek nazýván i Buquoyka. Tato tereziánská doba byla i zlatou dobou letohrádku. Hrabata Buquoyové držela nádherný palác na Malé Straně naproti Velkopřevorskému paláci a užívali dnešní Portheimku jako letní sídlo a sad. V zahradě bychom našli dvojici okrasných bazénů, pavilony, fontány, sochařskou výzdobu a u Vltavy pacholci lovili ryby, které tam mohli zpestřovat hraběcí jídelníček.  Zahradu však zničily povodně 1784 a 1845. Dílo zkázy pak dokonala průmyslová revoluce.

Kněžna Paarová, manželka Johanna Nepomuka Buquoye

Od roku 1802 se mezi majiteli vystřídal Josef Koch a manželé Delormové, kteří zde zřídili fabriku na cikorku. Nakonec roku 1828 koupili letohrádek textilní továrníci Moses a Leopold Porgesové, kteří byli v roce 1841 povýšeni do dědičného šlechtického stavu „šlechtic z Portheimu“ (Edler von Portheim). Porgesové vlastnili i palác Porgesů z Portheimu - rozlehlý městský palác na Novém Městě na dnešní Národní třídě a jejich hrobku najdeme na Židovském hřbitově Malvazinky.  Za Mosesova syna Josefa zde působilo rodinné smyčcové kvarteto Porgesů. A dokonce jeho členem byl po určitou dobu i Antonín Dvořák. Nicméně zahrada dále zanikala. Ustoupila kartounce Porgesů a i novostavbě kostela sv. Václava.

Johann Nepomuk Buquoy

Za druhé světové války umírá bez potomků Karel Porges z Portheimu a následuje obvyklý osud podobných památek. Národní správa, konfiskace státem, byty, kanceláře, OPBH Praha 5. Nicméně Portheimka měla v této době 60. let 20. století štěstí. Reinerův sál byl restaurován a objekt získal ČS svaz výtvarných umělců Praha 5. Byl zde zřízen výstavní prostor a pořádány výtvarné výstavy. Po roce 1989 odsud vysílala stanice Classic FM a objekt dnes spravuje Městská část Praha 5, která navazuje na kulturní tradici místa.

Letohrádek se z větší části dochoval a je restaurován. Lze tak obdivovat půvab sídla a rukopis mistra baroka Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Ze zahrady je dnes sice torzo, ale stále je to tiché místo ve stínu novorenesančního kostela sv. Václava a můžeme zde stále nalézt kašnu na dvou stupních, přizděnou ke spodní části jižní ohradní zdi. S antikizujícím výjevem vozataje. Ta snad pamatuje zlatý věk zahrady za  Johanna Nepomuka hraběte Buquoye a jeho manželky Marie Terezie roz. kněžny Paarové.

Kašna - poslední zbytek původního inventáře zahrady

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 5.11.2023 16:23 | karma článku: 16,24 | přečteno: 178x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 290x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,45
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik