Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novinky v rozvodech Čechů: Rozvod u notáře pro bezdětné páry? V řadě zemí funguje

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
5. listopadu 2023
17:16

Rozvodová reforma z dílny Ministerstva spravedlnosti má urychlit a zjednodušit soudní rozvodové spory. Pomoci tomu má takzvaný Smluvený rozvod a nejvíce má vše usnadnit těm párům, které mají děti. Pokud se domluví na jejich péči, na vypořádání majetku i výživném, rozvedeni by měli být téměř okamžitě, bez dlouhých soudních tahanic. Jenže, podle Notářské komory tato novela příliš nemyslí na páry bezdětné. Pro ně se nic nemění.  

 

Bezdětné manžele, nebo manžele, kteří už vůči svým dětem nemají vyživovací povinnost, žádné zjednodušení nečeká. A to i přesto, že jejich rozvod je také smluvený, k soudu se dostavit musí. Podle Radima Neubauera, prezidenta Notářské komory ČR, to soudy i nadále zbytečně zatíží administrativně a finančně. A navrhuje jiné řešení. Podle něj by taková manželství mohla být rozvedena u notáře.

„Soud sice nově příčinu rozvratu nebude zjišťovat a jejich rozvod pouze administrativně potvrdí. Kvůli tomu se ale musí svolat jednání a vzniknou náklady na soudce, jeho asistenta, jednací místnost, energie atd. Je to nejen velký finanční náklad, ale i zátěž pro soudy, které se v tu dobu nemohou věnovat sporné agendě. Jednání navíc vždy proběhne formálně, v jednací síni,“ říká Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

V Evropě to funguje

Odebráním nesporné rozvodové agendy se již podařilo významně ulevit soudům v četných evropských zemích, např. ve Francii, Řecku, Španělsku, Lotyšsku či Estonsku. Tam takové rozvody řeší právě notáři a poplatky hradí rozvádějící se manželé.

„Náklady na nesporný rozvod u českého soudu tvoří finanční náklad, na který se skládají všichni daňoví poplatníci,“ uvedl prezident Notářské komory ČR.

Bezdětné rozvody zůstanou u soudu

Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Pavla Blažka (ODS) nevyloučilo, že se při dalších úpravách nesporné rozvody stanou předmětem jednání. Náměstek rezortu Antonín Stanislav v Epicentru uvedl, že o této připomínce Notářské komory už mluvili. 

Video  Reforma z dílny Ministerstva spravedlnosti. Smluvený rozvod, rozvod pro děti.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

„O tom záměru jsme vedli s nimi diskusi, myslím si velmi korektní,“ řekl v Epicentru náměstek s tím, že ale nakonec byl přijat politický závěr, že bezdětné rozvody mají zatím zůstat u soudu.

„Zároveň jsme Notářskou komoru informovali, že tuto otázku nepovažujeme navždy za uzavřenou a vrátíme se k ní případně v dalších diskuích. Ale v současné době, ani v rámci připomínkového řízení, této připomínce  nemíníme vyhovět,“ uzavřel náměstek ministra spravedlnosti. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa