České republice se daří bojovat proti daňovým podvodům. Pomáhá i Daňová kobra

Publikuje: František Veselý — 05. 11. 2023
Zdroj: financnisprava.cz, v4group.eu (tiskový servis)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » České republice se daří bojovat proti daňovým podvodům. Pomáhá i Daňová kobra

Státní rozpočet ovlivňuje i boj proti daňovým únikům. V posledních letech se ČR zaměřila na zlepšení daňových postupů a výsledky mluví samy za sebe.

V roce 2021 se ČR podařilo zmenšit daňovou mezeru nad rámec průměru EU. Toto zlepšení svědčí o kombinaci faktorů na úrovni EU i ČR a je důkazem skvělé práce týmů finanční správy, kteří neúnavně pracují na odhalování daňových podvodů.

Snížení daňové mezery na DPH z 20,2 % na 7 % za pouhých osm let je pro ČR obrovským úspěchem v boji s šedou ekonomikou a daňovými úniky. Prokazatelně největším přínosem bylo zavedení kontrolního hlášení pro potírání karuselových podvodů na DPH, které před rokem 2016 podle odhadů krátily státní rozpočet až o 80 miliard korun ročně,“ uvádí generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Podle posledního průzkumu Evropské komise, který sledoval daňové trendy v členských státech, klesla míra daňových úniků v EU mezi lety 2013 a 2021 o 13,2 %. Statistiky ukazují, jak účinně ČR řeší problém daňových úniků a jaký dopad má toto úsilí na státní rozpočet.

Ukazuje se, že poslední kroky finanční správy ve vztahu k omezení daňových úniků v oblasti DPH, byly vesměs správné. Zejména zavedení kontrolního hlášení mělo na omezení těchto nelegálních praktik klíčový dopad,“ říká Michal Jelínek z V4 Group. Toto kontrolní hlášení se stalo nástrojem, který umožnil finanční správě efektivněji sledovat a regulovat daňové transakce.

Daňové úniky ale pokračují

Nicméně stále státnímu rozpočtu unikají na podvodech v oblasti DPH nemalé prostředky. Nejčastější praktikou daňových podvodníků je schéma zvané missing trader, kdy v řetězci firem jedna společnost požaduje po státu vrácení nadměrného odpočtu DPH a druhá firma tuto stejnou DPH do rozpočtu neodvede,“ vysvětluje Michal Jelínek. Toto schéma je složité a vyžaduje koordinované úsilí k jeho odhalení.

Mezera ve výběru DPH je odhadována jako rozdíl mezi částkou, která byla za daný rok na DPH reálně vybrána, a teoretickou daňovou povinností dovozenou z výkonu ekonomiky. Tento rozdíl je zapříčiněn především rozsahem šedé ekonomiky, daňovými podvody, vyhýbání se daňovým povinnostem či chybami v daňových přiznáních. Zdroj: Finanční správa (tiskový servis)

Odhalování krácení daní má na starosti Daňová kobra

Daňová kobra vznikla v roce 2014, kdy tehdejší ministři financí a vnitra uzavřeli Dohodu o spolupráci, výměně informací a koordinaci. Nejde o specializovaný tým ani útvar. Je to systém spolupráce mezi policisty, celníky a specialisty finanční správy, jehož základ tkví hlavně v okamžitém sdílení informací, nejen na centrální úrovni, ale převážně v regionech.

Projekt Daňová Kobra, založený v roce 2014, je dalším příkladem úspěšné iniciativy. Od svého založení zachránil ČR před ztrátou 15,1 miliardy Kč. Spolupráce s dalšími státními institucemi, digitalizace, modernizace procesů a mezinárodní spolupráce s okolními státy hrají v boji proti daňovým únikům klíčovou roli.

Použité zdroje: financnisprava.cz, v4group.eu (tiskový servis)
(redakční text, František Veselý).

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu