JIŽNÍ ČECHY: Dříteňský běh Pro dobrou věc získal pro Petrklíč 11 tisíc...

JIŽNÍ ČECHY: Dříteňský běh Pro dobrou věc získal pro Petrklíč 11 tisíc korun

 

Rovných 11 203 korun získali dobrovolní hasiči z Dřítně na Českobudějovicku pro týdenní stacionář Domova Žlutý Petrklíč v Nestanicích – Lomci, místní části obce Libějovice na Strakonicku. Šlo o dary závodníků, jejich doprovodu a diváků, kteří se v sobotu 4. listopadu zúčastnili druhého ročníku Dříteňského běhu pro dobrou věc. Na jeho trať vyrazilo celkem 48 závodníků od dětí po dospělé.

Akci podpořila Skupina ČEZ v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín a obec Dříteň. „Celý výtěžek z letošního ročníku Dříteňského běhu pro dobrou věc poputuje na sbírkové konto Domova Žlutý Petrklíč jako podpora jeho týdenního stacionáře pro těžce mentálně a kombinovaně postižené,“ uvedl hlavní organizátor běhu z pořádajícího Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Dříteň František Hošek. Ani on mezi aktivními běžci nechyběl.

„Hlavním cílem této akce je spojit dohromady všechny místní od hasičů přes sportovce až po ostatní, kteří si chtějí zaběhat pro zábavu. Pro nezávodníky, například rodiče s kočárky, je tu pak prostor k hezké procházce přírodou. Jde o stmelení místní komunity. Výsledkem je pak navíc sbírka pro organizace zabývající se péčí o hendikepované. Věříme, že jsme dali základ vzniku nové obecní tradice, která bude pokračovat každoročně i v dalších letech,“ poznamenal Hošek.

Na tratě, pro děti dlouhé od 100 metrů do jednoho kilometru, vyběhlo jednatřicet chlapců a dívek. Následně pak dorostenci a dorostenky i dospělí na tratě 3 a 5 kilometrů. Celkem se jednalo asi o deset kategorií soutěžících, takže v podstatě téměř každým z účastníků získal za svůj výkon nějaké ocenění.

„V zásadě vyhrál každý, kdo se Dříteňského běhu pro dobrou věc nějakým způsobem zúčastnil. Tato charitativní akce získala jak naši obecní podporu, tak podporu Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ v rámci programu letošního Oranžového roku v jejím okolí. Naše dlouholetá spolupráce v této oblasti je zcela zásadní pro rozvoj sportovního, kulturního a společenského života v obci. Ten je díky tomu velmi bohatý a pestrý,“ konstatoval v této souvislosti starosta Dřítně Josef Kudrle.

 

  • Obec Dříteň se zhruba 1700 stálými obyvateli leží 23 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. V současné době ji tvoří deset místních částí: Dříteň, Bílá Hůrka, Chvalešice, Libív, Malešice, Radomilice, Strachovice, Velice, Záblatí a Záblatíčko.

 

  • Týdenní stacionář Domov Žlutý Petrklíč sídlí v Nestanicích – Lomci, místní části obce Libějovice na Strakonicku a poskytuje potřebné sociální služby i další aktivity lidem s těžkým mentálním a kombinovaným postižením. Rodinám, které pečují o svého blízkého člena s mentálním a kombinovaným postižením, umožňuje žít plnohodnotný život a zároveň podpořit setrvání člověka s těžkým mentálním a kombinovaným postižením v jeho přirozeném sociálním prostředí s rodinou. Provoz služby týdenního stacionáře byl zahájen 2. ledna roku 2019 ve zrekonstruovaném objektu školy v Lomci.

 

Text a foto: Petr POKORNÝ


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře