Vallecano nepodlehlo ani Realu a je bez porážky již 10 duelů, zběsilý finiš Villarrealu přišel pozdě

Vallecano nepodlehlo ani Realu a je bez porážky již 10 duelů, zběsilý finiš Villarrealu přišel pozdě
OBSAHUJE VIDEO

Hráči Girony vyhráli ve 12. kole LaLigy na půdě Osasuny 4:2 a posunuli se do čela tabulky. Hosté působili v utkání aktivněji, po gólu Anteho Budimira z 55. minuty, který byl už jeho druhým v zápase, se však blížili ke druhé porážce v sezoně. S tím se ale nesmířila ukrajinská ofenzivní vozba hostů, když nejprve srovnal Arťom Dovbyk a následně stejný hráč asistoval u vítězné branky Viktora Cygankova.

Nezastavující překvapení letošní fotbalové sezony z Girony stále poráželo jednoho soupeře za druhým a v tabulce se s 28 získanými body nacházelo jen o horší vzájemný zápas na druhé příčce. Blanquivermells zdobila především silná ofenziva, která byla společně s Barcelonou nejlepší v soutěži. Její sílu měla tentokrát okusit domácí Osasuna. Ta v posledních kolech střídala výhry s prohrami, přičemž na vlastní půdě naplno bodovala v letošním ročníku pouze jednou.

Hosté od začátku ukazovali svou sílu. Arnau Martínez našel skvělým centrem ze strany hlavu Yangela Herrery, jehož pokus byl sice tvrdý, avšak o pár centimetrů nepřesný. Další šance už se přeměnila v gól. V rychlém protiútoku nahrál Dovbyk kolem obránce Ivánu Martínovi, jenž míč doklepl do odkryté brány. Ve 25. minutě přišlo vyrovnání. Přízemní projektil Moie Gómeze ještě dokázal gólman Paulo Gazzaniga vyrazit, nicméně pouze k Budimirovi, jenž ranou pod břevno rozvlnil síť. Živou vodou polití Zrzci byli nadále aktivnější, do konce prvního dějství si však další příležitost nevypracovali.

Po změně stran pálil levačkou na zadní tyč Johan Mojica, jenže o pár centimetrů minul. V 55. minutě se domácí zaslouženě dostali do vedení. Centr Mojicy si našel Budimir, který hlavičkou přidal druhý gól v zápase. Girona se nesložila a radovala se z vyrovnání. Další povedený centrovaný míč ze strany tentokrát vyslal Miguel Gutiérrez, jenž našel volného Dovbyka a ten hlavou srovnal. Gironistes v 80. minutě skóre dokonce otočili. Dovbyk balon skvěle přiklepl k Cygankovovi, jenž nadvakrát překonal brankáře, čímž zařídil svému týmu tříbodový zisk. V nastaveném čase ještě přidal další gól výstavním volejem Aleix García.

Girona potvrdila fantastickou formu i v Pamploně a opět si odvezla plný bodový zisk. Oba celky sehrají další ligové kolo 11. listopadu. Osasuna změří síly s Las Palmas, Blanquivermells poté vyzvou Vallecano.

Bílý balet postihlo bleskové vystřízlivění. Rayo bylo za poctivou práci odměněno bodem

Real Madrid se až nečekaně trápil proti Rayu Vallecanu, se kterým pouze remizoval 0:0. Celek z dělnické čtvrti Vallecas přicestoval na stadion o poznání slavnějšího městského rivala s cílem neinkasovat, což se mu i díky obětavosti a troše štěstí nakonec podařilo. Domácí se tak v tabulce nedostali před přízrak sezony z Girony a poprvé v ročníku před vlastním publikem zaváhali.

Fotbalisté Realu Madrid nastupovali do zápasu proti Vallecanu ve skvělé náladě. V minulém kole se jim totiž podařilo ovládnout El Clásico, ve kterém díky dvěma gólům nezastavitelného Juda Bellinghama zvítězili 2:1. Právě anglický klenot Bílého baletu navíc v týdnu získal i ocenění za nejlepšího mladého hráče Evropy. Potěšující zprávou byl pro fanoušky Los Blancos i podpis nové smlouvy Viníciuse Júniora, která má platnost až do roku 2027.

Hned v úvodu se musel blýsknout brankář Vallecana proti Federicovi Valverdemu. Ten při samostatném úniku nedokázal zachovat chladnou hlavu a mířil pouze doprostřed brány. Obrovskou šanci měli i hosté. Luka Modrič netradičně udělal v rozehrávce školáckou chybu, gól z toho ovšem nakonec nebyl. O otevření skóre se mohl postarat Joselu, jeho střela z hranice pokutového území nakonec prosvištěla kolem levé tyče. Štěstí zkusil také levý bek Realu Fran García, Španěl ale bránu přestřelil. V závěru poločasu měl loženou šanci v šestnáctce znovu Joselu, nicméně Stole Dimitrievski předvedl fantastický zákrok.

Ve druhé půli se královský celek hledal. Snažil se vytvářet šance, ale žádná z nich neměla gólové parametry. Chvíli to vypadalo, že se na Bílý balet usmálo štěstí, nicméně gól Viníciuse Júniora kvůli ofsajdu neplatil. Obrana Raya byla po této situaci pevná jako skála. Los Blancos ve druhé půli Dimitrievského moc nezaměstnali, což udělalo na dálku nesmírnou radost Gironě, která po 12 kolech překvapivě kraluje španělské nejvyšší soutěži.

Real Madrid tak po úspěšném El Clásiku překvapivě selhal a získal jen bod. Oba celky sehrají další ligový zápas 11. listopadu. Bílý balet svede bitvu s Valencií, Rayo změří síly s Gironou.

Pepelu se ve věhlasnějším celku z Valencie gólově našel. Granadě venkovní ovzduší nesvědčí

Hráči Valencie si poradili v domácím prostředí s tápající Granadou 1:0a dokázali bodovat již ve čtvrtém utkání v řadě. Netopýry nasměroval ke třem bodům v nastaveném čase první půle z pokutového kopu Pepelu, pro něhož se zároveň jednalo o druhý zásah v letošním ročníku. Bývalý záložník městského konkurenta Levante, kde za dvouleté působení v A-týmu skóroval pouze jednou, neudělal radost hostům, kteří mimo svůj stadion po návratu do ligy zatím získali jediný bod.

Granada v roli nováčka soutěže svými výkony neoslňovala a se ziskem pouhých šesti bodů se nacházela na předposlední příčce, přičemž její jediná výhra se uskutečnila 26. srpna. Od té doby Andalusané odehráli osm ligových klání, ve kterých ani jednou nezvítězili a hned pětkrát padli. Valencia na tom tak špatně nebyla, když neprohrála tři ligová střetnutí v řadě a v tabulce jí před startem kola patřilo deváté místo.

Domácí celek mohl roli mírného favorita potvrdit už po necelé minutě. Javi Guerra napřáhl z rohu velkého vápna, jeho kroucená rána však jen těsně minula šibenici. Kdyby na druhé straně nezradilo zpracování Myrta Uzuniho, mohl by albánský forvard pálit z nebezpečné pozice. Po půlhodině hry se ve vápně příliš ochotně poroučel k zemi Sergi Canós a dožadoval se penalty, ale rozhodčí jeho prosby nevyslyšel. Jinak tomu bylo krátce před odchodem do šaten, kdy Raúl Torrente udeřil do obličeje Huga Dura a sudí už pro tentokrát ukázal na bílý puntík. K exekuci pokutového kopu se postavil Pepelu a nedal Andrému Ferreirovi žádnou šanci.

Andalusané zaznamenali první střelu na branku až po změně stran. Na svědomí ji měl Gerard Gumbau, který se na ose hřiště ujal zahrávání přímého kopu, pokus z velké vzdálenosti však skryl pohodlně do rukavic Giorgi Mamardashvili. Na druhé straně předvedl výborný přehled o hře Guerra, když prostrčil míč na nabíhajícího Canóse, jenže tomu po ráně z první vystavil stopku reflexivním zákrokem Ferreira.

Valencia doma proti Granadě nezaváhala a získala tři body. Oba celky sehrají další ligový duel 11. listopadu. Netopýři se střetnou s Realem Madrid, Andalusané změří síly s Getafe.

Bilbao se nechalo ukolébat tříbrankovým náskokem, zběsilý finiš Villarrealu však přišel pozdě

 

Bilbao porazilo domácí Villarreal 3:2. Po dlouhou dobu jednoznačné utkání rozhodl atraktivní první poločas, ve kterém se prosadili oba bratři Williamsové, pro mladšího Nica Williamse šlo navíc o první gól v sezoně. Jednu z branek si připsal i Iňigo Ruiz de Galarreta, který dokonce vsítil premiérovou trefu v dresu Los Leones. Baskové tak odčinili předchozí ztráty, domácí naopak po dvou soutěžních triumfech ztratili i přesto, že se v závěrečných minutách duelu dokázali ještě dvakrát střelecky prosadit.

Villarreal v minulém kole konečně prolomil pětizápasovou ligovou sérii bez vítězství, když na půdě nováčka z Granady zvítězil 3:2. Výborný výkon předvedl především dvougólový Gerard Moreno, jenž se po vyléčení lehčího zranění dokázal prosadit již ve třetím utkání v řadě. Na hřiště Žluté ponorky přijelo Bilbao, které nemělo dobré vzpomínky na poslední vzájemný duel, který prohrálo vysoko 1:5. I Baskové však chtěli zlepšit své výsledky, jelikož z pěti předchozích klání v lize vyhráli jen jednou.

Do duelu s Villarrealem ovšem vstoupili fantasticky. Už ve druhé minutě vypálil z okraje půlkruhu Ruiz de Galarreta a s odrazem od břevna dostal míč za gólmanova záda. Žlutá ponorka poprvé zahrozila v osmé minutě, kdy zpoza vápna vypálil z voleje těsně vedle pravé tyče Étienne Capoue. Další branky se ale dočkali hosté, když po laxní rozehrávce Daniho Pareja ve 22. minutě zakončoval pohlednou akci metr před prázdnou brankou Nico Williams. Ani jeho bratr Iňaki Williams se však nedržel pozadu a přesně po půlhodině hry se na hranici půlkruhu šikovně otočil a přesnou ranou na přední tyč posunul svůj tým do tříbrankového vedení. Ve třetí minutě nastavení první půle nebyl daleko od snížení Moreno, napálil však pouze bránícího hráče.

Po změně stran byla jasně lepší na hřišti Žlutá ponorka. Velkou šanci měl v 52. minutě Alexander Sörloth, z bezprostřední blízkosti ale trefil přesně Unaie Simóna. Po hodině hry si navedl míč na střelu Moreno, avšak pálil nad brankovou konstrukci. Krátce nato zakončoval těsně vedle pravé tyče hostující Oihan Sancet. Nebezpečnou sérii šancí si v 71. minutě vytvořili Álex Baena a Capoue, když první jmenovaný nejdříve pálil do tyče, následnou dorážku směřoval Capoue do brankáře. Na konečném vítězi už ale nic nezměnil ani pozdní gól Morena, který se prosadil přesnou ranou zpoza dvou obránců, ani úspěšný pokus Sörlotha, jenž hlavou zakončil vysoký centr krátce po rozehrávce.

Utkání tak do vítězného konce dotáhlo hostující Bilbao. Baskové se pokusí na výhru navázat 10. listopadu, kdy se střetnou s Celtou Vigo. Villarreal změří o dva dny později síly s Atlétikem Madrid.

Sociedad kolotoč šancí ke gólu nedovedl. Malátná Barca se zmátořila až v nastavení

Barcelona předvedla nevýrazný výkon, přesto nakonec zvítězila na hřišti Realu Sociedad 1:0. Pro Katalánce se přitom utkání mohlo vyvíjet mnohem hůře, kdyby baskický celek po svém dominantním nástupu proměnil jednu z mnoha vyložených příležitostí. Ve druhém poločase se již oba celky dokázaly vzájemně hlídat, o to větším překvapením proto byla přesná trefa Ronalda Araúja ze samotného závěru. Blaugranas tak napravili zaváhání z minulého víkendu a v tabulce se opět zařadili o bod za Real Madrid.

Barcelona v letošní sezoně odehrála již 14 soutěžních utkání, porážku však poznala až v tom posledním, když v El Clásiku nestačila na Real Madrid, se kterým padla 1:2. Aktuální rozpoložení si tak chtěla zlepšit vítězstvím v San Sebastiánu. Tam ji ovšem nečekal vůbec jednoduchý úkol. Sociedad totiž od startu ročníku prohrál jen dvakrát a v tabulce byl v těsném závěsu právě za Blaugranas.

A San Sebastián začal ukazovat svou sílu už od úvodních vteřin. Po půl minutě si připsal nebezpečnou střelu zpoza obrany Ander Barrenetxea, Marc-André ter Stegen však dobře zasáhl proti ráně na bližší tyč. Vzápětí se po laxní přihrávce na brankáře chopil míče Mikel Oyarzabal, i proti jeho osamocenému pokusu se vytáhl gólman ter Stegen. Z následného rohu potom nebezpečně hlavičkoval Mikel Merino, mířil ale těsně vedle vzdálenější tyče. Po čtvrthodině hry musel hosty znovu zachraňovat 31letý Němec, tentokrát proti střele Takefusy Kuba z ostrého úhlu. Ve 33. minutě naopak po jeho nepřesvědčivém zákroku na poslední chvíli odklízel míč do bezpečí Jules Koundé, který bránil dorážejícího Martína Zubimendiho.

Množství šancí opadlo po změně stran. Barcelona sice hru vyrovnala, avšak gólové příležitosti si stále netvořila. To se však s přibývajícími minutami změnilo a San Sebastián začal znovu na svého soupeře tlačit. Překvapivou ranou z velké vzdálenosti se blýskl Barrenetxea, ter Stegen ale opět dobře zakročil. První vážnější možnost ohrozit branku Basků měl z přímého kopu Raphinha, avšak pálil nad břevno. V nastaveném čase na něj potom navázali Araújo a Gavi, proti oběma střeleckým pokusům ovšem fantasticky zasáhl Álex Remiro. Nestačil ale už na hlavičku prvně jmenovaného ze čtvrté minuty nastavení, když si těsně pohlídal ofsajd a přesným zakončením pohřbil naděje baskického týmu.

Real Sociedad tak Barcelonu nakonec nezaskočil a doma padl. V následujícím kole se 11. listopadu střetne s Almeríí, Blaugranas změří o den později síly s Deportivem Alavés.

Trenér Alonso si do Sevilly přinesl „remízové koště“. Přesilovku využil ke srovnání En Nesyri

Celta Vigo remizovala na vlastním hřišti se Sevillou 1:1, což znamenalo, že vzájemné utkání nepoznalo vítěze už počtvrté v řadě. Los Celestes otevřeli skóre díky hlavičce Carla Starfelta, který se po letním příchodu ze Celtiku premiérově prosadil na Pyrenejském poloostrově. Cestu za první domácí výhrou jim však značně zkomplikovalo vyloučení ze 65. minuty, jehož nakonec v závěru využil k vyrovnání Youssef En Nesyri. V říjnu jmenovaný trenér hostů Diego Alonso tak se svými novými svěřenci zapsal nerozhodný výsledek i ve třetím odkoučovaném ligovém duelu.

Celta se po minulém kole dál topila v mizérii, když prohrála 0:1 na hřišti Girony a skončila v sestupovém pásmu. Od startu letošního ročníku dokázala zvítězit pouze jednou, a to naposledy zkraje září, kdy jen těsně porazila Almeríi, jež byla v lize úplně poslední. O moc lépe na tom ovšem nebyla ani Sevilla, která sice nedávno uhrála cenný bod s Realem Madrid, ihned poté ale ztratila s Cádizem a s celkovým ziskem 10 bodů se nacházela ve druhé polovině tabulky.

Ve velké šanci se už ve 13. minutě objevil Jorgen Strand Larsen, tváří v tvář svému krajanovi Örjanu Nylandovi však selhal a branku přestřelil. Ani šance Iaga Aspase neskončila úspěchem, jeho výborně zahraný přímý kop totiž dokázal Nyland vyškrábnout. Ve 22. minutě se mohli domácí radovat, když si na centr Aspase z přímého kopu naskočil Starfelt a poslal bleděmodré do vedení. O rychlou odpověď se mohl na druhé straně postarat Lucas Ocampos, jeho razantní hlavičku ovšem vychytal Vicente Guaita. Gól nepadl ani po velkém závaru před brankou Sevilly ve 32. minutě. Ještě do konce poločasu mohli Los Hispalenses srovnat, proti střele z nepřímého volného kopu se ale vyznamenal Guaita.

Hned na začátku druhé půle mohli domácí zvýšit svůj náskok, jenže míč skončil jen těsně vedle levé tyče poté, co ho v pádu téměř usměrnil do brány Starfelt. Velká komplikace pro domácí přišla 20 minut po změně stran. Renato Tapia ostře zajel do protihráče, za což si vysloužil druhou žlutou kartu a zápas pro něj předčasně skončil. Aktivita svěřenců trenéra Rafaela Beníteze tím nijak neustala, naopak v 73. minutě mohl přijít druhý gól, se šancí hráčů Viga si ovšem dokázal nadvakrát poradit Nyland. Přesto se hosté hned z následné akce prosadili. Míč si po centru našel En Nesyri a ukázal, že se v podobných situacích nemýlí. Rojiblancos se těsně před koncem málem dostali do vedení, ve třetí nastavené minutě ale zblízka nedokázali dostat balon do sítě.

Sevilla tak naplno neuspěla ani na hřišti trápící se Celty a získala opět jen bod. V následujícím kole se 12. listopadu střetne s Betisem, Los Celestes změří o dva dny dříve síly s Bilbaem.

Betis navázal na tucet pohárových branek ligovou výhrou. Mallorce sebralo naděje vyloučení

Betis si v domácím prostředí poradili s Mallorkou 2:0. První branku utkání si připsal už v sedmé minutě tahoun ofenzivy Willian José, jenž zazářil i při nedávné demolici v rámci Copa del Rey. V posledních třech soutěžních duelech Brazilec zaznamenal šest gólů, což je stejný počet jako za předchozích 47 zápasů v barvách El Glorioso. V závěru úvodní půle pak viděl druhou žlutou kartu Omar Mascarell a dlouhé početní převahy využil favorit ke vstřelení pojišťující branky, kterou měl na svědomí Ayoze Pérez.

Hráči Betisu se začali pomalu ale jistě dostávat do skvělého tempa. Andalusané v posledních devítí soutěžních zápasech ani jednou neprohráli, přičemž si navíc v týdnu zastříleli v Copa del Rey, kde zvítězili proti celku z nižší soutěže vysoko 12:1. Mallorca se naopak v lize s pouhou jednou výhrou dost trápila a domácí El Glorioso navíc příliš v lásce neměla. Urvat tři body v souboji s nimi totiž dokázala naposledy v roce 2013.

A ani nástup do tohoto duelu nepředpovídal větší úspěch Los Bermellones. Betis totiž na hosty od úvodu tlačil, za což se brzy dočkal odměny v podobě přesného zásahu. V sedmé minutě vracel míč před branku Juan Miranda, který z obtížné pozice našel Williana Josého, jenž se i v sevření dvou soupeřů z hranice malého vápna prosadil. I nadále byli lepším týmem na hřišti zelenobílí, další gólovku si ovšem vytvořili hosté. Ve 25. minutě hlavičkoval těsně nad branku Vedat Muriqi. Krátce nato už míč za záda domácího gólmana dostal, avšak tentokrát jeho šanci předcházel ofsajd. V závěru úvodního dějství zkomplikoval svému týmu snahu o vyrovnání Mascarell, který po střetu se soupeřem viděl přísnou druhou žlutou kartu.

I tak si ale hosté dokázali po změně stran tvořit šance. V 54. minutě poslal zpoza vápna nebezpečně vyhlížející dělovku Muriqi, jeho pokus však prosvištěl těsně vedle vzdálenější tyče. O čtyři minuty později dorážel míč do branky domácí Assane Diao, proti jeho střele ale nakonec stačil vystoupit obránce. Krátce nato akrobaticky zakončoval na přední tyči Willian José, nicméně ani střelec úvodní branky nemířil zcela přesně. Početní převahy domácí tým využil až v 65. minutě, kdy přihrávka skrze vápno propadla až k Pérezovi, který z první mířil přesně k pravé tyči. Oslabená Mallorca už se v závěrečných minutách nedokázala vzedmout k většímu odporu.

Betis tak na svého oblíbeného soupeře opět vyzrál a získal tři body. Následující zápas odehrají oba celky 12. listopadu. El Glorioso změří síly se Sevillou, Rumělky poté svedou bitvu s Cádizem.

Španělská liga - 12. kolo:

Pamplona - Girona 2:4 (25. a 55. Budimir - 16. Martín, 71. Dovbyk, 80. Cygankov, 90. García),

Betis Sevilla - Mallorca 2:0 (8. Willian José, 65. Pérez)

Celta Vigo - FC Sevilla 1:1 (22. Starfelt - 84. Nasírí)

San Sebastian - FC Barcelona 0:1 (90.+4 Araújo)

Alavés - Almería 1:0 (79. Sedlar)

Valencie - Granada 1:0 (45.+7 Pepelu z pen.)

Villarreal - Bilbao 2:3 (86. Moreno, 87. Sörloth - 2. De Galarreta, 22. N. Williams, 30. I. Williams)

Real Madrid - Rayo Vallecano 0:0

Moratův gól nic neznamenal, Atlético neuspělo na Kanárských ostrovech a po šesti výhrách v řadě padlo