Po stopách judaismu - Habry mají novou naučnou stezku, zavede vás i k rodnému domu zakladatele Lidových novin Adolfa Stránského

6. listopad 2023

Žít vedle sebe v poklidu a spolupráci, přestože vyznávali jiné náboženství, se v minulosti dařilo křesťanské a židovské komunitě v Habrech. Zatímco jinde se tvořila podle nařízení židovská ghetta, ve městě na Havlíčkobrodsku vlastnily velké židovské rodiny domy přímo v centru, stejně jako ostatní obyvatelé Habrů.

"Židé se už od středověku, kdy tady procházela Haberská obchodní stezka, usazovali nejen v Havlíčkově Brodě a Jihlavě, ale i na těchto místech, která spojovala Prahu s Moravou," říká historička Alena Jindrová, ředitelka Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě, autorka textů na zastaveních stezky.

Sloupky zastavení obsahují vždy mapku, infomrace o stezce, ale na každém je také jeden citát Adolfa Stránského, který vybrala Alena Jindrová

Právě když o tomto historickém období přednášela společně s Davidem Šormem v Habrech, vznikl nápad na vybudování nové naučné stezky, vysvětlil Jakub Mergl, předseda spolku Habry z.s. : "Asi před rokem a půl tady byla přednáška na toto téma a mě zaujala nejen vysoká účast, ale také to, že ani spousta místních o této části historie města Habry toho mnoho neví. Díky tomu jsme založili náš spolek a navázali na to vybudováním stezky."

Stezka má 7 zastavení - první na židovském hřbitově, další u synagogy, o jejíž převzetí a rekonstrukci spolek usiluje, aby ji věnoval obyvatelům Habrů k pořádání kulturních akcí. Další zastavení - mikve - je rituální lázeň, která dokládá náboženský život židovské komunity. Další zastavení jsou domy na Pražské ulici a také rodný dům Adolfa Stránského, zakladatele Lidových novin. Sloupky zastavení obsahují vždy mapku, infomrace o stezce, ale na každém je také jeden citát Adolfa Stránského, který vybrala Alena Jindrová.

Mapa jednotlivých zastavení stezky

Spolek chce spolupracovat s městem Habry. Při vzniku nové židovské stezky vyšlo spolku vstříc, a na základě podkladů dodaných spolkem, pak vybudování stezky společně s krajem Vysočina zaplatilo.

Stezka má zvýšit povědomí a zájem o historii Habrů. "Slibujeme si od toho, že přilákáme do města nejen návštěvníky odjinud, kteří zjistí, že to je zajímavé a důležité, a že to přiláká i místní obyvatele," uzavírá Jakub Mergl.

Spustit audio