V nominaci florbalistek na MS jsou dvě pamětnice historického bronzu

foto Ilustrační foto - České florbalistky před utkáním turnaje EFT proti Švýcarsku, 22. října 2023, Turku.

Praha - V nominaci českých florbalistek na prosincové mistrovství světa v Singapuru jsou dvě pamětnice historického bronzu z roku 2011 ze švýcarského St. Gallenu. Brankářka Jana Christianová z Chodova a útočnice Eliška Krupnová ze švédského Pixba Wallenstam se budou snažit o zisk další medaile shodně už na sedmém šampionátu. Kouč Lukáš Procházka do dvacetičlenného výběru zařadil také pět juniorských vicemistryň světa z loňského roku. Český florbal oznámil nominaci v tiskové zprávě.

Třiatřicetiletá Christianová, která je nejstarší hráčkou v historii národního týmu, debutovala už na MS v roce 2009 ve Västeras a chyběla jen před osmi lety v Tampere. Se 132 zápasy v reprezentaci je třetí za Krupnovou, která vyrovnala rekord Hany Koníčkové se 135 duely. O tři roky mladší Krupnová v St. Gallenu debutovala a od té doby na vrcholu sezony nechyběla. Drží reprezentační maxima i se 165 body, 101 brankami a 64 asistencemi.

Na nejlepším výsledku českých juniorek se loni v Katovicích podílely obránkyně Kristýna Lechnerová ze švýcarského Zollbrücku, Michaela Mechlová z finského SB-Pro a útočnice Anna Brucháčková z Bulldogs Brno, Vendula Maroszová z Vítkovic a Karolína Klubalová z Liberce. Vedle nich se na MS představí poprvé také obránkyně Šárka Staňková z Vítkovic.

"Mix zkušeností a mladých hráček, který jsme zvolili, je ta správná cesta. Kádr je kompaktní, soudržný a myslím si, že to se ukáže jako naše výhoda. Z týmu je cítit síla, je velmi dobře strukturovaný, rychlý a zdravě agresivní," uvedl trenér Procházka.

Oproti říjnové generálce na Euro Floorball Tour v Turku jsou v týmu dvě změny. Brankářskou dvojici s Christianovou vytvoří Lenka Remešová ze švédského Lundu. "I když na posledních akcí dostala prostor Monika Šolleová, tak 'Remy' přesně věděla, na čem je a že i tak pořád hraje o šanci nominovat se na mistrovství světa. Nakonec jsme se rozhodli pro 'Remy' i proto, že jsme usoudili, že potřebujeme trochu víc zkušeností," řekl Procházka.

V útoku se nevešla do konečného kádru Lucie Želízková z Tatranu Střešovice. Nominace se dočkala šestnáctiletá Klubalová, který extralize za prvních sedm zápasů v kariéře posbírala už 18 bodů. Na EFT v Turku hrála za juniorský tým. "Vstoupila skvěle do sezony v klubu a po tom, co jsme viděli její výkony teď v Turku, jsme se rozhodli ji nominovat. Potřebujeme univerzální hráčku s takovým nastavením, jaké má. Myslím si, že týmu může dodat ten poslední chybějící element, řekněme, zdravé drzosti a možná trochu nesvázanosti," doplnil Procházka.

Češky, které na MS od zisku bronzu skončily pětkrát čtvrté, vstoupí do šampionátu v Singapuru v neděli 2. prosince proti Polsku. Ve skupině B je čekají také obhájkyně triumfu Švédky a Slovensko.

Nominace českých florbalistek na mistrovství světa v Singapuru (2.-12. prosince):

Brankářky: Jana Christianová (Chodov), Lenka Remešová (Lund/Švéd.),

obránkyně: Magdaléna Plášková (Chodov), Šárka Staňková (Vítkovice), Vendula Beránková (Piranha Chur/Švýc), Nela Jiráková (Endre/Švéd.), Kristýna Lechnerová (Skorpion Zollbrück/Švýc.), Michaela Mechlová (SB-Pro/Fin.), Ivana Šupáková (Zug United/Švýc.),

útočnice: Michaela Kubečková, Vendula Maroszová (obě Vítkovice), Denisa Ratajová, Martina Řepková (obě Zug United/Švýc.), Anna Brucháčková (Bulldogs Brno), Eliška Chudá (Chodov), Karolína Klubalová (Liberec), Vanessa Rebecca Keprtová (Mora/Švéd.), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Karolína Suchá (Täby/Švéd.), Eliška Trojánková (Piranha Chur/Švýc.).

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď