metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Umění má v Česku bezcelní zónu. Artex získal výjimku z EU. V Evropě jich je pouze šest.

  12:18
Praha 6. listopadu 2023 (PROTEXT) - Česko má bezcelní zónu pro umění. Má stejné parametry jakými disponují například free porty ve Švýcarsku. Majitelé hodnotných exponátů už nemusejí díla skladovat v zahraničí. Jsme první postkomunistickou zemí, které byla výjimka z EU udělena.

Už žádné ukládání drahých uměleckých děl ve Švýcarsku. Nyní už je možné přivézt bez obav cenné artefakty do ČR a následně bez jakéhokoli omezení zase vyvézt.

Česká republika má nově bezcelní zónu pro umění. Společnosti Artex se po dvou letech vyjednávání podařilo získat výjimku z Evropské unie. Díky tomu se Česká republika zařadila mezi šest evropských zemí, které umožňují skladovat umění, aniž by muselo procházet složitým celním procesem.

„Se zřízením celního depozitáře v ČR vznikly ideální podmínky k výraznému oživení domácího trhu s uměním. Na naše území se mohou přesunout obchody, které se dosud dělaly v Curychu nebo v Londýně. Příležitosti se otevírají také galeriím a aukčním domům, které se už nemusejí bát mít v Česku několik let uskladněného Picassa či Modiglianiho,“ říká René Rohan, spolumajitel společnosti Artex.

Z bezcelní zóny pro umění mohou také těžit společnosti, které jsou na tento segment navázané – transportní firmy, pojišťovny, restaurátoři, expertní pracoviště, aukční síně nebo pořadatelé výstav.

Povolení získala společnost Artex na konci října. Celní depozitář umění se nachází v areálu Q Park Měšice a má stejné parametry jakými disponují na příklad free porty ve Švýcarsku. Bezcelní zóna umožňuje uskladnit umělecká díla přivezená ze zemí mimo EU v režimu plně osvobozeném od DPH.

„V bezcelní zóně je zboží stále v režimu tranzitu, to znamená, že je na našem území, ale neproclí se do České republiky. Uskladnit zboží jde v tomto režimu neomezeně dlouhou dobu, i desítky let v něm může obraz, socha, fotografie nebo jiné umělecké dílo zůstat, aniž by za něj musel majitel platit daň z přidané hodnoty,“ říká René Rohan.

Obraz není okurka

Výhody bezcelní zóny ocení sběratelé, kteří se obávají komplikací při vývozu umění procleného do ČR, muzea a galerie, které pořádají výstavy exponátů přivezených ze zemí mimo EU, investiční fondy, které chtějí svobodně nakupovat umění po celém světě, ale i obchodníci s uměním, kteří prodávají dílo koupené mimo Evropskou unii.

„Celní úřad neumí udělat takzvaný nejistý prodej, takže k umění se celníci chovají jako k jakémukoli jinému zboží. Jenže obraz není iPhone nebo okurka, předem nemůžete vědět, jestli se prodá. V bezcelním skladu můžete dílo nabízet k prodeji, aniž byste museli platit DPH nebo celní jistinu. A pokud ho neprodáte, můžete ho vyvézt zpět bez jakéhokoli omezení,“ vysvětluje René Rohan.

Pro vznik celního skladu hovořil i fakt, že ČR má jedny z nejpřísnějších podmínek dovozu a vývozu umění v Evropě. Sazba DPH pro dovoz ze zemí mimo EU je u nás ve výši patnácti procent - více než dvojnásobná oproti Německu a trojnásobná v porovnání s Velkou Británií. I proto mnoho obchodníků s uměním nakoupená díla často proclívá a deponuje mimo Českou republiku.

„Navíc během procesu vydávání vývozních povolení jsou naši úředníci velmi striktní a často vývoz nepovolí vůbec. V případě, že následně podají návrh na prohlášení díla za kulturní památku, definitivně tím znemožní trvalý vývoz a prodej mimo ČR. Kupní síla u nás je v porovnání se světovým trhem minimální, takže tímto krokem de facto dojde k znehodnocení investice bez jakékoli kompenzace. Majitelé hodnotných exponátů se je proto snaží vyvézt z ČR, nebo je sem raději ani nedovážet,“ říká René Rohan.

Právě tyto komplikace se vznikem bezcelní zóny zmizí. Stejně jako riziko, že během klasické celní kontroly dojde k poškození uměleckého díla.

Artex umožňuje díla skladovat v depozitáři, který splňuje ty nejvyšší bezpečnostní požadavky. Abyste se k dílům dostali, musíte například projít přes snímač otisků dlaně, který pozná, zda je jedná o levou nebo pravou ruku a zda v ní pulzuje krev nebo musíte zadat šestimístný přístupový kód, který se mění každých třicet vteřin.

Artexu se podařilo vybudovat světově unikátní ArtHub – komplexní infrastrukturu pro umění. Na jednom místě se nachází depozitář umění, galerie, showroom, investiční fond Artefin, bezcelní zóna či specializovaný transport umění.

 

O společnosti Artex

Společnost Artex provozuje v Měšicích u Prahy největší soukromý umělecký depozitář v Česku. Mezi její klienty patří Národní knihovna, Galerie hlavního města Prahy a mnoho soukromých galerií a sběratelů. V prostorách depozitáře byla uskladněna například Slovanská epopej, šestapůlmetrový obraz Andyho Warhola nebo největší sbírku plakátů Alfonse Muchy od Portu Gallery. V Měšicích se podařilo na jednom místě vybudovat depozitář umění, galerii, specializovaný transport umění, investiční fond Artefin a nově i bezcelní zónu.

 

https://artexartservices.cz/

https://www.artefin.cz/

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Hlavní zprávy

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek