Drahomír Randa ze Stěžer u Hradce Králové ve stylu start cíl vyhrál půlmaraton Lesní kros okolo Srchu, který se běžel na rovinaté čtyř okruhové lesní trati – 1:17:51 hodiny. Na této trati se běželo podruhé a vloni vyhrál eliťak z Kolína Roman Pazdera za 1:17:16.

V Srchu se dříve běhalo po silnici a hlavním závodem byl maraton. Sršský závod bude navždy spojen s rekordním zápisem Jirky Soukupa, který zde v 87,5 letech jako nejstarší Čech absolvoval za 8:12 hodin maraton. Je tomu už devět let. Předloni pořadatelé opustili silnici, tehdy se běželo na pětikilometrovém okruhu, což nebylo ono, lidé chtěli půlku, a pak se rozhodli závody, půlmaraton, čtvrtmaratona a pětku, organizovat na lesním okruhu o délce 5,25 km.

Lesní kros okolo Srchu byl závěrečným kláním Poháru D35, v němž Randa vyhrál všechny čtyři závody. Celou soutěž byl v jeho stínu druhý Michal Kubišta z Letohradu – 1:28:03. Legendární je jméno na třetím místě, čtyřicátník Jan Havelka, který za mlada reprezentoval v běhu do vrchu – 1:30:01 a druhý ve veteránech za Randou. „Na závod jsem se svědomitě připravoval, chtěl jsem být na absolutní bedně. Tři kola jsem běžel s druhým, ale nakonec byl v závěru lepší.“

Soutěž žen nabídla atraktivní souboj. Po startu vyrazila jak střela již jistá vítězka Poháru D35 Erika Válková z týmu Café Bajer Pardubice. Chytla se Báry Zavřelové z Němčic, která vyhrála závod na dvě kola za 47:12, druhá v něm byla další borka z Café Bajer Pardubice Markéta Sákrová za 53:54. Ještě v prvním kole se na Eriku dotáhla Denisa Kozáková z Hradce Králové. Erika Denise ve třetím cukla, ale Denisa se opět dokázala vzchopit, Eriku dotáhla a dva kilometry před cílem ji definitivně unikla – 1:39:20 – nový traťák a druhé místo v Poháru D35. Erika dala 1:39:46. Trochu záhadou je pro mě, že třetí je ve výsledkách závodnice, která jak mi na trati hlásila vyrazila do závodu o dvacet minut později, což si myslím, že je jen její problém, start byl pro všechny v deset hodin. Je asi zřejmé, že pořadatelé jí běh změřili sólo. Takže čtvrtá je ve výsledkách Lucie Flégrová za 1:49:45 a za ní další hvězda Café Bajer Jana Horáková ze Srchu za 1:51:24.

Absolutním vítězem závodu na dvě kola byl Tomáš Kučírek za 39:55. Běh na jedno kolo vyhráli Jan Czagan z obce Dědek za 22:04 a Zora Doležalová za 26:49, běh s pejskem Lenka Loučková za 26:45. A soutěž štafet na půlce Tryskošneci – Michal Voženílek, Ondřej Ludvík, Jiří Turek a Eva Holingerová – 1:41:52. V cíli každý účastník obdržel medaili závodu a borci a borkyně na delších tratích se tradičně dočkali obřího Sršského řízku.