Ocenění Artis Bohemiae Amicis získal ředitel Smetanovy Litomyšle Jan Pikna

Ministr kultury Martin Baxa ocenil resortní medailí Artis Bohemiae Amicis dlouholetého ředitele Národního festivalu Smetanova Litomyšl Jana Piknu za jeho celoživotní zásluhy v oblasti hudebního organizátorství a fundraisingu a šíření dobrého jména jednoho z nejproslulejších českých festivalů klasické hudby. Medaile mu byla udělena v souvislosti s jeho odchodem z funkce.
Jan Pikna, Martin Baxa (zdroj Ministerstvo kultury)
Jan Pikna, Martin Baxa (zdroj Ministerstvo kultury)

Národní festival Smetanova Litomyšl je jeden z největších festivalů klasické hudby v České republice. Koná se každoročně na přelomu června a července přímo v místě narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany – na litomyšlském zámku. Rozmanitá dramaturgie, zahrnující kromě děl operních také koncerty, oratoria a hudebně-inscenační projekty, každoročně přivádí do hledišť desetitisíce návštěvníků, okouzlených vynikající akustikou zámeckého nádvoří a neopakovatelnou atmosférou celého areálu i města.

Jan Pikna byl ředitelem festivalu od roku 1997, na jeho pořádání a rozvoji se však podílel i dříve, od roku 1994 do 1997 byl vedoucím produkce. „Smetanova Litomyšl byla založena již v roce 1946, ale tehdy ještě bývala víkendovou kulturní akcí regionálního významu. Teprve v devadesátých letech dvacátého století se právě pod vedením Jana Pikny změnila v nejrozsáhlejší mimopražský festival klasické hudby celostátního významu s výrazným mezinárodním přesahem. Rozrostl se délkou trvání, počtem pořadů, ale také se velmi výrazně zvýšila jeho umělecká kvalita a stal se všeobecně známým. Zásluhy pana Pikny o dobré jméno festivalu klasické hudby jsou dlouholeté, nezpochybnitelné a všeobecně známé a já mu za jeho profesní práci děkuji,“ uvedl v gratulační řeči Martin Baxa.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments