Halloween pokračuje. Beautiful Horror v Becherově vile odhaluje nejen lidojedy

7. listopad 2023 08:55

Poutavé nápady i horor. A také lidojedy, kluky na hřbitově nebo sněhuláka Svatého Františka se sálajícím srdcem. To vše mohou vidět návštěvníci karlovarské Becherovy vily na obrazech členů umělecké skupiny, která si říká Natvrdlí. 

Jejich společná výstava se jmenuje Beautiful Horror. Ke skupině patří čtyři malíři a netradičně také kurátorka Rea Michalová. „Naše skupina sdružuje čtyři malíře, ve složení Karel Jerie, Michal Novotný alias MICL, Lukáš Miffek a Jaroslav Valečka. Svými díly se vymezují proti přílišnému konceptualismu, pracují s nadsázkou, s humorem. Někdy je to zase dovedeno až do takového hororovitého, melancholického ladění,“ poznamenala Michalová.

Výstava Beautiful Horror v karlovarské Becherově vile

Jak doplnila, autoři zároveň ve své individuálně rozlišené tvorbě reagují na postmediální dobu, odhalují nové souvislosti a nové emocionální rozlohy.

Znalci pak ocení posloupnost, s jakou navazují umělci na své předchůdce a vytváří tak osobitou trojici uměleckých skupin: Tvrdošíjní (skupina malířů, založená v roce 1918 mladými českými umělci a navazující na avantgardu kubismem a neoklasicismem), Tvrdohlaví (skupina umělců působící v letech 1987 až 2001) a nakonec tedy Natvrdlí.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio