Na Koncertech pro svobodu a demokracii bude s Českou filharmonií debutovat Antonio Pappano

16. a 17. listopadu od 20 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina zahraje Česká filharmonie Brahmse, Mendelssohna a Dvořáka.

Již tradiční Koncerty pro svobodu a demokracii letos zahraje Česká filharmonie v den státního svátku a v jeho předvečer - 16. a 17. listopadu od 20 hodin - ve Dvořákově síni Rudolfina pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla.

Zazní vokálně-instrumentální skladba Johannesa Brahmse nazvaná Nänie , druhá řada Slovanských tanců Antonína Dvořáka a také Houslový koncert e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, v němž se jako sólistka představí nizozemská houslistka Janine Jansen. Brahmsovu skladbu na slova Friedricha Schillera pak zazpívá Pražský filharmonický sbor vedený Lukášem Vasilkem.

Půjde zároveň o první koncert s Českou filharmonií pro slavného dirigenta Antonia Pappana. „Uvědomuji si význam a symboliku koncertů k výročí sametové revoluce. Velmi se ale těším i na to, že právě v ty večery uvedu Slovanské tance. Vím, co 17. listopad pro Českou republiku znamená a večerní koncert bude velkou oslavou tohoto výročí," říká Pappano k listopadovým koncertům.

Tento dirigent, který nikdy nenavštěvoval hudební školy a vzdělával se pouze soukromě, začal kariéru v Lyrické opeře v Chicagu coby asistent Daniela Barenboima. Během let působil jako hudební ředitel Norské národní opery i bruselského Královského divadla La Monnaie, hlavní hostující dirigent Izraelské filharmonie a od roku 2005 až do konce minulé sezony také jako hudební ředitel římského tělesa Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Déle než dvacet let také působí jako umělecký ředitel Královské opery v Covent Garden, kde ho v září 2025 vystřídá Jakub Hrůša. Antonio Pappano se pro změnu ujme role šéfdirigenta slavného Londýnského symfonického orchestru, s nímž spolupracuje od roku 1996.

Houslistku Janine Jansen pojí s Pappanem dlouholeté profesní přátelství. Pod jeho taktovkou nahrála mimo jiné Brahmse a Bartóka, ale do ještě užšího kontaktu se dostali při pořizování její poslední nahrávky s názvem 12 Stradivari. S Českou filharmonií se tato hráčka zná od roku 2007; zatím naposledy s orchestrem vystoupila v roce 2016.

JanineJansen-Marco-Borggreve13-1334x2000.jpg
  • Janine Jansen (©Marco Borggreve)

Zdroj: TZ

Foto: Antonio Pappano (©Riccardo Musacchio & Flavio Ianniello)

Podcast