Film Hranice z české koprodukce je v užší nominaci cen Evropské filmové akademie

foto Slavnostní premiéra filmu Hranice polské režisérky Agnieszky Hollandové, 18. října 2023, Praha.

Berlín - Do finále letošních cen Evropské filmové akademie (EFA) za nejlepší film se dostal snímek Hranice polské režisérky Agnieszky Hollandové. Dnes to oznámila EFA. Drama vzniklo v koprodukci Polska, České republiky, Francie a Belgie. Vyhlášení cen se uskuteční v Berlíně 9. prosince.

Do užšího výběru nominací se společně se snímkem Hollandové dostalo také francouzské drama Anatomie pádu, za které režisérka Justine Trietová získala Zlatou palmu v Cannes, nebo komedie Karaoke blues od finského režiséra Akiho Kaurismäkiho.

O cenu za nejlepší snímek Evropských filmových cen, které jsou považované za evropskou obdobu amerických Oscarů, se bude také ucházet snímek Io capitano (Jsem kapitán) od italského režiséra Mattea Garroneho a film Zóna zájmu, za nějž britský režisér Jonathan Glazer dostal Velkou cenu v Cannes.

Režiséři těchto pěti filmů jsou rovněž v užší nominaci na ocenění za nejlepší režii. Žádný herec ani herečka ze snímku Hranice nepostoupil do finále cen za herecké výkony.

Film Hranice se věnuje dramatickým osudům uprchlíků na polsko-běloruské hranici, kteří se snaží dostat za lepším životem do Evropské unie. Snímek, který vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize, v září získal Zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách.

Hranice pobouřila předsedu polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a místopředsedu vlády Jaroslawa Kaczyńského, který ho označil za ostudný a odpudivý paskvil a za urážku mužů a žen v polských uniformách. Nenávistné útoky proti režisérce a jejímu snímku se natolik vystupňovaly, že si musela najmout tělesnou stráž, aby ji chránila po 24 hodin denně, napsal dříve list Gazeta Wyborzca na svém webu.

Evropské filmové ceny patří mezi nejprestižnější ocenění v oboru. Loni se evropským filmem roku stal snímek Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda. Toho porota ocenila i jako nejlepšího režiséra. Film vyhrál také v kategorii za nejlepší scénář a mužský herecký výkon.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď