Posílám pozdrav poslední…, těmito slovy začínal vzkaz na parte z turistického nebe mimo jiné i lysohorské partě, která posmutněla. „Říkali jsme mu Pan Kopačka, stále v nich na Lysou chodil … Čest jeho památce!,“ uvedli přátelé u parte a nechyběl ani typický havířský pozdrav od kolegů „Zdař Bůh!“

Muž na Lysé stanul poprvé 10. prosince 1961. Jak sám před pár lety uvedl, nejvíce miloval výhledy do okolí po trase a nejméně samotný vrchol, kde hodně fouká.

Nejčastěji z Malenovic

Podle Agentury Dobrý den, v jejíž databázi je rekordman zapsaný, nejčastěji šlapal nahoru z Malenovic, což je asi 10 kilometrů a občas z Ostravice, odkud je trasa asi o 2,5 kilometru kratší. Chodíval většinou pěšky, ale horu pokořil 200x na lyžích a 106x na kole.

Od doby zapsání rekordu 30. září 2016 byl pan Jaroslav na Lysé ještě 57 krát a to pak i s kardiostimulátorem. V poslední době, kdy už pobýval v domově s pečovatelskou službou, volil raději procházku na haldu Ema v Ostravě. Posléze muže, který 32 let pracoval na šachtě, na lůžko upoutala prodělaná mrtvice.

Rekordu Jaroslava Doležala byla nejblíže Ivana Punzová a další bývalý havíř Peter Balko. Ten měl letos v dubnu za sebou pět tisíc výstupů.  

Lysá je fenomén

Lysá hora je díky nadšencům, kteří šlapou nahoru a dolů každý den a někteří i dvakrát denně, fenomén. Není známo, že by třeba na Pradědu nebo na Sněžce existovala tabulka se jmény desítek podobných soutěživců a evidoval se v ní počet výstupů.

Možná je v závěsu ještě hora Javorový na Třinecku, kde se takto lidé organizují posledních pár let. „Na Lysou se chodí takto pravidelně i proto, že je poměrně dobře dostupná. Z Ostravy jste u ní za půl hodiny, z Frýdku-Místku za čtvrt a lidi, kteří bydlí třeba ve Frýdlantu nebo Malenovicích, rovnou obují boty a jdou. Dá se poměrně dobře dojet k hoře i vlakem,“ myslí si turista Petr Žižka.

Na Lysé hoře se také koná každý rok jedna z nejnáročnějších vytrvalostních sportovních akcí "LH24".  Cílem je za 24 hodin zvládnout co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd, který měří 1323 m n. m.

VIDEO: Extrémní závod LH24.

Video
Video se připravuje ...

24 hod. na Lysé hoře Marek Svoboda

Fotogalerie
7 fotografií