Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Osud málem zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Dolech se změnil díky dobrovolníkům

Karviná |

Osud téměř zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Mexiku se změnil díky dobrovolníkům, kteří mu začali před šesti lety vracet jeho podobu a důstojnost. Před pár dny se tady konala vzpomínková akce, která měla historii tohoto málem zapomenutého místa připomenout.

Krojovaní horníci, dobrovolníci a pamětníci si za přítomnosti evangelického pastora i zástupců vedení Karviné připomněli vzpomínkovou akcí 120. výročí založení hřbitova v Karviné-Mexiku.

anketa: návštěvníci vzpomínkové akce: "Všichni mluví o Karviné, ale jen o šikmém kostele, ale Karviná byla až po Lazy, velké město, proto sem přicházím, protože se cítím svázaná s tímto místem. Je to důležité, ty kořeny tady člověk zapustil." "Já tu chodím pravidelně, protože manželka tady má rodiče pochované. Je třeba zachovat tradici, pokud se tu už nekope, netěží, to tu zůstane navěky už."

Poslední místo odpočinku vzniklo v roce 1903 díky štědrosti jeho zakladatele Josefa Krainy, na jehož hrobu všichni společně zapálili svíčku.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Hřbitov byl založen na poli zdejšího zemědělce Josefa Krainy, který věnoval tento pozemek pro hřbitov."

Ve stejném roce byla také naprojektována kaple hřbitova, její stavba byla pak následně dokončena v roce 1906. V této době se snaží dobrovolníci ze spolku Olza PRO kapli společně se hřbitovem zachránit.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Hřbitov má čtverec o délce 80 metrů, není moc velký, přesto je tu pohřeno kolem tisícovky zemřelých. Pohřbívalo se tu do konce sedmdesátých let, pak kvůli důlním vlivům, tento hřbitov začal chátrat.” 
Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM), náměstek primátora Karviné: "Dnes jsme slyšeli historii tohoto genius loci, místa a bylo řečeno, že toto místo nemělo vůbec existovat, mělo být zatopeno nebo zavaleno haldami. Toto místo ale v paměti pozůstalých stále je a myslím, že je veledůležité zachovat je pro příští generace.”

Důstojnost tomuto místu začali dobrovolníci vracet před šesti lety. Od té doby sem pravidelně přichází a postupně ho obnovují.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Od roku 2017 pracujeme pět sobot na jaře a pět sobot na podzim. Dnes jsme tu po 64., vedeme si statistiku a pracovalo tu už více jak 900 osob. Je tu skupina lidí, kteří chodí stabilně a pak jsou to příležitostní lidé, kteří se dozvěděli o tom, že tady jsou brigády.” 
Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM), náměstek primátora Karviné: “Město se snaží už několik let podporovat toto sdružení a myslím, že v osobě pana Stanislava Kolka má partnera, který sdružuje všechny ty dobrovolníky, kterým bych chtěl tady dnes všem poděkovat.” 

V tuto chvíli se dobrovolníkům podařilo zachránit zdi kaple před rozpadnutím.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Každý rok jedna řada cihel šla k zemi, takže jsme zastřešili zdi, opravili jsme základy kaple, které už taky byly v mizerném stavu a věž, kterou se nám před rokem podařilo jeřábem vytáhnout a postavili jsem ji vedle kaple, tak tam opravujeme střechu, aby do ní nepršelo.” 

I když je hřbitov víceméně v krajině osamocen, podle zakladatele spolku je důležité toto místo zachovat.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Za prvé, jsou tady pohřbení lidé, ti si zaslouží úctu. Většinou jsou to Poláci a my, jako zdejší Poláci z české části Těšínska se staráme o hroby svých předků."

Co velmi dobrovolníky těší je, že se sem pozůstalí začali znovu vracet , aby uctili památku svých předků a nejen to.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Do časů, když tady ještě před těmi šesti lety nebyla ani stezka, bylo všechno zarostlé, tak málokdo se tady přijel podívat. Bylo pár hrobů, kde byly květiny a svíce, ale většina hrobů byla zanedbaných, Teď, když je to odkryté a lidé se dozvěděli, že je tady všechno opravováno, tak se tady začali vracet a začínají se objevovat i nové náhrobní kameny s novými nápisy i s fotkami svých předků. Velmi nás to těší. Tak by to mělo být.” 
Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolníci si připomněli 120. výročí evangelického hřbitova v Karviné-Dolech

8. listopadu 2023 16:03 | Celý MS kraj | Monika Danková

Osud téměř zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Mexiku se změnil díky dobrovolníkům, kteří mu začali před šesti lety vracet jeho podobu a důstojnost. Před pár dny se tady konala vzpomínková akce, která měla historii tohoto málem zapomenutého místa připomenout.

Frýdlant nad Ostravicí pořádá komentované prohlídky kaple, v plánu je pokračování rekonstrukcí

Frýdlantská kaple Blahoslavené Panny Marie je významnou místní historickou památkou. Na podzim byla po rekonstrukci znovu zpřístupněna návštěvníkům. Letos se budou její dveře otevírat jednou za měsíc od února do června.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

Aktuálně z Karviné: Pálení čarodějnic, Farej do lesa na kolo a Mezinárodní den tance

Sezona na Lodičkách pomalu začíná a přijít se pobavit můžete už v úterý 30. dubna, kdy se tady koná Pálení čarodějnic. O den později, 1. května se v Karviné od 10 hodin uskuteční na Sportovišti za Obchodní akademií akce nazvaná Farej do lesa na kolo. 1.května se také můžete zúčastnit akce na Lodičkách, od 16 hodin se tady koná odpoledne plné tance, vystoupení a workshopů k Mezinárodnímu dni tance, který organizuje karvinská Múza.

Jubilejní koncert klavíristky z Karviné, letos slaví 95. narozeniny

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

V Karviné se mladí lidé zabývali udržitelnou architekturou a cirkulární ekonomikou

26. dubna 2024 16:03 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

ZUŠ L. Janáčka uspěla v postupové soutěži orchestrů

26. dubna 2024 10:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ z Frýdku-Místku a uspěla u ZUŠ L. Janáčka.

Osud málem zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Dolech se změnil díky dobrovolníkům
Vydáno 7. listopadu 2023 16:43, Karviná, Monika Danková
Osud téměř zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Mexiku se změnil díky dobrovolníkům, kteří mu začali před šesti lety vracet jeho podobu a důstojnost. Před pár dny se tady konala vzpomínková akce, která měla historii tohoto málem zapomenutého místa připomenout.

Krojovaní horníci, dobrovolníci a pamětníci si za přítomnosti evangelického pastora i zástupců vedení Karviné připomněli vzpomínkovou akcí 120. výročí založení hřbitova v Karviné-Mexiku.

anketa: návštěvníci vzpomínkové akce: "Všichni mluví o Karviné, ale jen o šikmém kostele, ale Karviná byla až po Lazy, velké město, proto sem přicházím, protože se cítím svázaná s tímto místem. Je to důležité, ty kořeny tady člověk zapustil." "Já tu chodím pravidelně, protože manželka tady má rodiče pochované. Je třeba zachovat tradici, pokud se tu už nekope, netěží, to tu zůstane navěky už."

Poslední místo odpočinku vzniklo v roce 1903 díky štědrosti jeho zakladatele Josefa Krainy, na jehož hrobu všichni společně zapálili svíčku.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Hřbitov byl založen na poli zdejšího zemědělce Josefa Krainy, který věnoval tento pozemek pro hřbitov."

Ve stejném roce byla také naprojektována kaple hřbitova, její stavba byla pak následně dokončena v roce 1906. V této době se snaží dobrovolníci ze spolku Olza PRO kapli společně se hřbitovem zachránit.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Hřbitov má čtverec o délce 80 metrů, není moc velký, přesto je tu pohřeno kolem tisícovky zemřelých. Pohřbívalo se tu do konce sedmdesátých let, pak kvůli důlním vlivům, tento hřbitov začal chátrat.” 
Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM), náměstek primátora Karviné: "Dnes jsme slyšeli historii tohoto genius loci, místa a bylo řečeno, že toto místo nemělo vůbec existovat, mělo být zatopeno nebo zavaleno haldami. Toto místo ale v paměti pozůstalých stále je a myslím, že je veledůležité zachovat je pro příští generace.”

Důstojnost tomuto místu začali dobrovolníci vracet před šesti lety. Od té doby sem pravidelně přichází a postupně ho obnovují.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Od roku 2017 pracujeme pět sobot na jaře a pět sobot na podzim. Dnes jsme tu po 64., vedeme si statistiku a pracovalo tu už více jak 900 osob. Je tu skupina lidí, kteří chodí stabilně a pak jsou to příležitostní lidé, kteří se dozvěděli o tom, že tady jsou brigády.” 
Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM), náměstek primátora Karviné: “Město se snaží už několik let podporovat toto sdružení a myslím, že v osobě pana Stanislava Kolka má partnera, který sdružuje všechny ty dobrovolníky, kterým bych chtěl tady dnes všem poděkovat.” 

V tuto chvíli se dobrovolníkům podařilo zachránit zdi kaple před rozpadnutím.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Každý rok jedna řada cihel šla k zemi, takže jsme zastřešili zdi, opravili jsme základy kaple, které už taky byly v mizerném stavu a věž, kterou se nám před rokem podařilo jeřábem vytáhnout a postavili jsem ji vedle kaple, tak tam opravujeme střechu, aby do ní nepršelo.” 

I když je hřbitov víceméně v krajině osamocen, podle zakladatele spolku je důležité toto místo zachovat.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Za prvé, jsou tady pohřbení lidé, ti si zaslouží úctu. Většinou jsou to Poláci a my, jako zdejší Poláci z české části Těšínska se staráme o hroby svých předků."

Co velmi dobrovolníky těší je, že se sem pozůstalí začali znovu vracet , aby uctili památku svých předků a nejen to.

Stanislav Kołek, zakladatel spolu OLZA PRO, dobrovolník: "Do časů, když tady ještě před těmi šesti lety nebyla ani stezka, bylo všechno zarostlé, tak málokdo se tady přijel podívat. Bylo pár hrobů, kde byly květiny a svíce, ale většina hrobů byla zanedbaných, Teď, když je to odkryté a lidé se dozvěděli, že je tady všechno opravováno, tak se tady začali vracet a začínají se objevovat i nové náhrobní kameny s novými nápisy i s fotkami svých předků. Velmi nás to těší. Tak by to mělo být.” 
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000039971/osud-malem-zanikleho-evangelickeho-hrbitova-v-karvine-dolech-se-zmenil-diky-dobrovolnikum