Hlavní obsah
Aktuální dění

V pondělí 27. listopadu dojde k uzavření škol. K odborářům se přidávají další učitelské organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jasmin777,Pixabay

Minimálně některé ze škol budou mít pro žáky a studenty 27. 11. dveře zavřené. Učitelé půjdou do stávky, kterou školské odbory vyhlásily v úterý v odpoledních hodinách. Cílem protestu je navýšení peněz v rozpočtu v kapitole školství o 6 miliard.

Článek

O škrtech, které se ve školství chystají, píšu pravidelně a posledních pár měsíců je to seriál na pokračování. Začíná to být nekonečná soap opera. Nejdřív to byly platy učitelů, které v příštím roce rozhodně nebudou slibovaných 130 %, ale spíše 110 % průměrné mzdy a nadále budou vzhledem k průměrným českým mzdám klesat. Další zprávy z ministerstva byly o chystané parametrizaci (jednoduše řečeno snižování počtu) asistentů a následovalo šetření na kuchařkách a školnících. Tím pádem jakékoliv peníze navíc pro učitele by stejně museli ředitelé místo slibovaných odměn kantorům nasměrovat do kuchyně, aby měl dětem kdo uvařit.

Už předtím to také bylo snižování peněz v ONIVech o celou miliardu korun (peníze na pomůcky), no a naposledy jsem psala o chystaném dalším škrtání financí ve školství minulý týden. Má to být prostřednictvím snižování tzv. PHmax (zjednodušeně řečeno jde o snižování počtu odučených hodin), které by dopadlo nejvíce na školy střední, školy malé a také by znamenalo mínus 1500 učitelských míst a slučování skupin či částí tříd při výuce (více si o tom můžete přečíst zde).

Foto: Zuzana Růžičková, FB Školské odbory

František Dobšík, šéf školských odborů

K odborům se přidávají učitelské spolky

Ke školským odborům se už přidávají další učitelské organizace. Jak jsem se dozvěděla od Štefana Klímy z Pedagogické komory, po delší době si v úterý za jednací stůl s odboráři sedly i některé organizace sdružující učitele a také ředitele škol. Některé z nich chtějí vyzvat (a už i vyzývají na sociálních sítích) své členy ke stávce.

Na schůzce s odbory kromě PK byli podle Klímy i zástupci Asociace ředitelů základních škol nebo CZESHA a Učitelské platformy (ta nedávno zorganizovala i petici proti škrtům ve vzdělávání, text je zde).

Podle ředitele SŠ Klímy hrozí, že řada škol bude muset zrušit nejen dělení hodin, ale i některé předměty (například druhý cizí jazyk) a povede to i k tomu, že školy dostanou peníze na méně učitelů. ,,To je likvidace učebních oborů. Likvidace odborných výcviků, laboratoří, praxí, rušení školních dílen,“ sdělil mi dále Štefan Klíma, podle kterého v rozpočtu také chybí finance na 9 tisíc nepedagogů. Podle něj by stačilo na odvrácení těchto nepříjemných kroků dostat do školství navíc 2 promile ze státního rozpočtu.

Ministr Bek chce ještě vyjednávat

Ministr Bek na sociální síti X zareagoval ihned v úterních podvečerních hodinách, že nabízí odborům další jednání. A zároveň napsal, že respektuje právo školských odborů na stávku.

Foto: Zuzana Růžičková, profil Mikuláše Beka na síti X

Vyjádření ministra Beka na síti X.

Byla by to tak již druhá stávka za doby Bekova působení ve funkci. Nedávno totiž proběhla výstražná stávka vysokých škol a i nyní se v médiích objevuje podpora stávky od některých univerzit.

Už teď tedy víme, že ministr Bek bude mít tím pádem minimálně jeden významný ministerský zářez. Bude ministrem školství, za kterého se nejčastěji stávkovalo.

Počet stávkujících škol

Jak se odboráři a další učitelské spolky a asociace dohodnou dál, si budeme muset počkat. Kolik celých škol nebo částí pedagogických sborů základních, středních a mateřských škol se nakonec stávky zúčastní, budeme vědět (podle mé vlastní zkušenosti z minulé stávky) až opravdu v pondělí 27. listopadu. Vždy se totiž vše ladí a dohaduje až do posledního okamžiku.

Při poslední stávce v roce 2019 zamklo dveře celkem 1221 škol a z 2700 škol se ke stávce přihlásila aspoň část pedagogického sboru. Nějakým způsobem se tak do stávky zapojila nadpoloviční většina škol. I přesto tenkrát ministr Plaga, který ale sám dnes kroky vlády kritizuje, stávku zesměšňoval a tvrdil, že byla neúspěšná.

Pomůže hrozba stávkou, nebo budou 27. 11. žáci doma?

Já si ovšem myslím, že pokud by stávka v roce 2019 nebyla, v následujících dvou letech by platy pedagogů nerostly tak, jak rostly a platy českých učitelů by zůstaly vzhledem k platům VŠ vzdělaných lidí nadále bezpečně nejnižší mezi všemi zeměmi OECD. Že se teď opět sunou pomalu zase dolů a že se lidé ve vzdělávaní obávají celkového rozvratu ve školství a dopadu šetření na žáky a studenty, je ovšem už vina této vlády.

Uvidíme, jestli hrozba stávkou pomůže a v rozpočtu se ještě finance na vzdělávání najdou, anebo jestli 27. listopadu budou muset rodiče nechat své děti doma a k těm menším si najít hlídání, nebo si vzít dovolenou. Každopádně tato stávka rozhodně nebude jen o platech (především) nepedagogů, ale o celkovém osekávání peněz na vzdělávání žáků a studentů ve všech směrech, a to navzdory proklamacím ve vládním prohlášení, kde je školství označeno jako priorita. Z pohledu posledních několika měsíců je totiž zřejmé, že jediné, co je na školství pro vládu prioritního, je šetření.

Další jednání bude probíhat ve čtvrtek…

Anketa

Podporujete stávku ve školách, pokud bude cílem navýšit finance pro nepedagogy (kuchařky atd.) a bude proti snižování počtu dělených hodin (např. kvůli jazykům, informatice, matematice atd.).
Ano, podporuji.
82,1 %
Ne, nepodporuji.
17,1 %
Nevím.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9664 čtenářů.

Zdroje:

Foto: Zuzana Růžičková

Autorka textu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz