TOPlist

Už tři lidé z Applu dostali padáka. Obhajovali teroristy z Hamásu (oživeno)

Logo společnosti Apple na výloze obchodu
  • Zaměstnanec Applu dostal padáka, protože na LinkedInu obhajoval teroristické útoky
  • Nestalo se to poprvé, jen den předtím Apple ukončil spolupráci s německou manažerkou
  • Ta na sítích vyzdvihovala svůj německý původ a Izraelcům nadávala do „sionistů“

Aktualizace 8. 11.

Podle informací organizace StopAntisemitism došlo k propuštění dalšího, již třetího zaměstnance společnosti Apple kvůli jeho urážlivému a nesnášenlivému chování na sociálních sítích.

Datová operátorka Ariana Del Rosario, externě spolupracující s Applem, po dobu několika týdnů sdílela na Instagramu a TikToku otevřeně nesnášenlivé příspěvky odkazující se proti židům.

Doslova vystupovala s transparenty „sionismus je nacismus“ a publikovala obrázky srovnávající zločineckou nacistickou třetí říši a stát Izrael. Apple se k situaci stále oficiálně nevyjádřil.

Původní článek z 4. 11.

I víceméně apolitická firma, jako je Apple, musí občas řešit ideologický rozkol mezi zaměstnanci. Aktuální geopolitická situace ve světě totiž rozděluje společnost vedví – jedni podporují Izrael ve válce s teroristy z Hamásu, druzí stojí za palestinskou menšinou. A vyhazovy na hodinu padají jeden za druhým.

Výpověď na hodinu za podporu teroristů

Americká organizace StopAntisemitism přinesla informaci o tom, že softwarový inženýr a vývojář Mohammad Tami, původem Palestinec, který spolupracoval mimo jiné se společností Apple, se na sociální síti LinkedIn zastává brutálních teroristických útoků, které provedli muslimští fanatici z frakce Hamás, sídlící v pásmu Gazy, na obyvatelích Izraele.

„Naše palestinská komunita je vystavena izraelské agresi již 75 let. Nemohu odsuzovat svůj lid za to, že se tomuto brutálnímu a nelidskému režimu brání. Podle mezinárodního práva máme právo usilovat o sebeurčení a návrat našeho lidu do země, ze které byl před 75 lety násilně vysídlen,“ napsal Tami v jednom z komentářů na LinkedIn.

Podle jeho profilu na síti už s Applem nespolupracuje, což potvrdila i organizace StopAntisemitism. Apple vyhazov přímo nepotvrdil, Tami však své jméno s kalifornskou firmou oficiálně nespojuje a odstranil také všechny příspěvky, které se Applu týkaly.

Za své vyjadřování schytal Mohammad Tami na internetu masivní kritiku. Přestože nikdo nerozporuje právo Palestinců na sebeurčení, krvavé útoky, atentáty a brutální vraždění žen i dětí, které v oblastech sousedících s pásmem Gazy provedli 7. října ozbrojenci z Hamásu, je hrubě za hranicí všeho myslitelného.

Hitler v sukni

Apple evidentně nemá s rychlým vyhazováním zaměstnanců problém. Ve čtvrtek totiž sdružení StopAntisemitism informovalo na síti X o Natashe Dach, technické specialistce z Applu, která na Instagramu obhajovala svůj německý původ a obyvatele Izraele označovala jako „sionisty“.



Vlajka státu Izrael vlající ve větru



Nepřehlédněte

Kvůli válce vypnul Google v Izraeli klíčovou funkci aplikací Mapy a Waze

„Pro těch pár sionistů na mém seznamu, kteří mě přestali sledovat nebo to mají v plánu, nezapomínejte, že jsem hrdá Němka! […] Jediní teroristé jste vy, a historie si toho tentokrát všimne!“ napsala na svůj Instagram. I s ní následně Apple rozvázal spolupráci.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku