V berounském muzeu vystavili mimořádně, jen na pouhé dva dny, věci z osobního života dirigenta Václava Talicha

8. listopad 2023 13:00

Muzeum Českého krasu v Berouně vystavilo na dva dny (7. a 8. 11.) věci z osobního života dirigenta Václava Talicha. Jsou mezi nimi dirigentské hůlky, které dostal od rodiny Antonína Dvořáka, manžetové knoflíčky, milostné dopisy, ale i pracovní stůl zapůjčený od dirigentova vnuka přímo z Talichovy vily. V muzeu natáčela reportérka Natalie Máchová.

„U toho stolu musím zmínit takovou legrační epizodu. S bratrem jsme v pokoji, kde byl i ten psací stůl, hráli hokej s tenisákem, nejdřív teda s hadrákem. A nohy od stolu nám sloužily jako hokejové branky. Bohužel se opakovaně stalo to, že jsme se netrefili přímo do branky, ale poškodili jsme část stolu,“ vzpomíná s úsměvem vnuk Václava Talicha Michal Dejmal.

Výstava věcí z osobního života dirigenta Václava Talicha

Na stůl z tmavého dřeva, který je středem expozice, rozložila kurátorka berounského muzea Jana Marečková zápisník, brýle i dopisy. „Dopis je výjimečný v tom, že je právě od Václava Talicha adresovaný jeho ženě, a proto se zachoval v pozůstalosti.“ vysvětluje kurátorka.

Výstava je podle Marečkové unikátní tím, jak je osobní. „My se snažíme tu expozici trošičku posunout. To, co vystavujeme, posunout z toho zažitého schématu jakési nedostupnosti.“

Město Beroun letošní rok vyhlásilo Rokem Václava Talicha a pořádá na jeho počest různé akce. Právě letos totiž uplynulo 140 let od narození slavného berounského obyvatele.

Výstava věcí z osobního života dirigenta Václava Talicha
autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio