Senioři mají v domově novou zahradu i jídelnu, nechybí jim ani náměstíčko

  13:30
„Když nemohou naši klienti na náměstí, přišlo náměstí k nim.“ Tak komentovala přeměnu chodby v chebském Domově pro seniory Spáleniště na náměstíčko jeho ředitelka Simona Hechtová. V domově se dočkali kompletní rekonstrukce, osmašedesát klientů může využívat novou jídelnu, tělocvičnu nebo společenské prostory.

V objektu je rovněž unikátní kaple a její osvětlení nebo kámen vzpomínek, kam lidé chodili zejména v období Dušiček připomenout si své blízké. Rekonstrukce Spáleniště přišla na téměř 16,4 milionu korun. „Klienti i pracovníci domova teď mohou využívat moderní prostory, které odpovídají 21. století,“ uvedl radní kraje Robert Pisár. Na začátku obnovy domova podle něj byly vidět například praskliny ve zdi.

Jako poslední krajský domov pro seniory získalo Spáleniště zahradu pro své klienty. K dispozici mají altán, posezení jako v kavárničce, hřiště pro petanque i zmíněný kámen vzpomínek. Nová je jídelna rozdělená na několik intimněji působících částí. Prostor vzniklý z bývalé chodby nese název Náměstí Jana Placka po stavbyvedoucím, který rekonstrukci řídil. „Je to srdcař, který zařídil všechny naše představy,“ vysvětlila ředitelka.

Tělocvičně s originální výzdobou se neřekne jinak než fitness, klubovna má podobu kinokavárny. Úplnou novinkou Domova pro Seniory Spáleniště je nově vzniklá kaple, prostor pro meditace a odpočinek klientů nebo zaměstnanců s nepřehlédnutelnou chebskou Madonou z kovářské dílny Ivo Rudolfa. Nechybí ani prosvětlený strop s obrazem oblohy.

Autor: