Izrael: Hamás ztratil kontrolu nad severní Gazou, 50.000 lidí dnes odešlo na jih

foto Palestinka se bílou vlajkou chrání před zastřelením při útěku z uprchlického tábora v Gaze do jižního pásma Gazy 7. listopadu 2023.

Tel Aviv - Radikální palestinské hnutí Hamás ztratilo kontrolu nad severní částí Pásma Gazy, odkud se dnes přesunulo na jih dalších 50.000 civilních obyvatel. Uvedl to podle agentury Reuters mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

"Dnes jsme viděli, jak 50.000 obyvatel odchází ze severu Pásma Gazy na jih. Odcházejí, protože chápou, že Hamás ztratil nad severem kontrolu," řekl Hagari v televizním vystoupení. "Hamás přišel o kontrolu a nadále přichází o kontrolu na severu (Pásma Gazy)," dodal.

Hagari také zopakoval, že nebude vyhlášeno žádné příměří. Připomněl, že izraelská armáda zavádí v předem stanovené hodiny "koordinovaná humanitární okna", aby civilním obyvatelům umožnila bezpečnou evakuaci na jih. "Nebojujeme proti obyvatelům Gazy; bojujeme proti Hamásu," zdůraznil.

Armádní mluvčí mimoto aktualizoval počet potvrzených rukojmích, které ozbrojenci Hamásu odvlekli do Pásma Gazy po brutálním útoku ze 7. října, a sice na 239 z předchozích 240. Hagari nicméně upozornil, že ani toto číslo není konečné, neboť armáda stále prověřuje nové informace, včetně identifikace těl pohřešovaných osob.

Izraelská armáda dnes pokračovala v pozemní operaci v Gaze, vojáci mimo jiné vyhledávali a ničili části rozsáhlé sítě tunelů využívaných ozbrojenci hnutí Hamás. V úterý izraelský ministr obrany Joav Galant prohlásil, že Gaza je obklíčena a vojáci již operují v "srdci" města.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď