https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-planuje-do-unora-2025-porizeni-58-elektromobilu-a-57-nabijecek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj plánuje do února 2025 pořízení 58 elektromobilů a 57 nabíječek

9.11.2023 00:31 | ZLÍN (ČTK)
Foto | jc_cards / Piqsels
Zlínský kraj plánuje nejpozději do února 2025 pořídit 58 vozů na elektrický pohon a 57 nabíječek. Sloužit budou krajskému úřadu a krajským příspěvkovým organizacím. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je téměř 48,6 milionu korun bez DPH, uvedl náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS).
 

Hejtmanství podle náměstka obmění přibližně čtvrtinu z celkového počtu vozů, které vlastní kraj a jeho organizace. "Elektromobily nahradí většinu vozů, které se vyřazují. Týkat se to bude například 23 vozů, které jsou starší 18 let. Takto stará auta jsou neekologická a neekonomická," uvedl Traub.

První elektromobily pořídil Zlínský kraj pro sociální služby. Poslední říjnový den si nové auto s elektrickým pohonem, které je speciálně upraveno pro převoz klientů upoutaných na invalidní vozík, převzali zástupci Sociálních služeb Vsetín. Ford E-Transit v hodnotě přesahující 2,1 milionu korun kraj zakoupil s využitím evropské dotace přes 1,5 milionu korun.

Nový elektromobil využijí domovy pro osoby se zdravotním postižením ve Valašském Meziříčí a v Zašové na Vsetínsku. "V příspěvkových organizacích Zlínského kraje postupně obměňujeme vozový park, mnohde jezdí auta třeba 15 let stará, jejich provoz a opravy jsou nákladné. Proto jsme se rozhodli je obměnit za elektromobily. Ty jsou pro provoz v převážně městském prostředí velmi výhodné. Sníží místní emise, uspoří pohonné hmoty a také náklady za opravy starých aut," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Auto doplní vozový park příspěvkové organizace, do kterého v letošním prvním pololetí přibyly tři elektrické vozy značky Hyundai Kona celkem za více než 2,4 milionu korun. Z toho 2,2 milionu pokryla evropská dotace.

Projekt pojmenovaný EKO auta pro sociální služby Zlínského kraje je spolufinancován Evropskou unií jako její reakce na pandemii covid-19. "V rámci tohoto projektu bude v listopadu dodáno ještě jedno elektroauto, a to Fiat E-Scudo pro Centrum Áčko Valašské Meziříčí," uvedl Vladimír Dostálek z krajského oddělení komunikace a vnějších vztahů. Hejtmanství tedy prostřednictvím projektu pořídí pět elektromobilů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist