Hlavní obsah
Lidé a společnost

Používají jména slavných k byznysu. Na jejich hroby kašlou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Místa posledního odpočinku některých slavných časem osiří.

Na Dušičky, které propojují svět živých se vzpomínkami na ty, kteří již nejsou mezi námi, se kde kdo vypravil uctít památku na hřbitov. Některá hrobová místa zůstala osiřelá. Kdo vzpomíná na slavné?

Článek

Jak bylo letos vidět, není to úplně každý. Přitom občas může jít i o osobnosti českého společenského života, kteří vydělávají i mnoho let po smrti uživatelům jejich jmen majlant! Posviťme si a ukažme příklad…

Jméno čestně udělí, na hrob zapomenou

Karel Sladkovský. Jméno, které se nezapomíná. Poslanec Českého zemského sněmu a Říšské rady, během svého života byl dokonce za své myšlenky vězněn. Narodil se 22. června 1923 a zemřel 4. března 1880. Od roku 1868 dokonce dával celý svůj příjem jako člena zemského výboru ve prospěch fondu pro zbudování Národního divadla!

Anketa

Vzpomínáte na své blízké?
Věnujeme jim jen vzpomínku, zapálíme svíčku. Na hřbitov už nejezdíme, není čas.
0 %
Každý rok jezdíme upravit hrob několikrát. Dušičky, Velikonoce, Vánoce. Považujeme to za normální.
100 %
Svěřili jsme péči o hrob specializované firmě nebo o tom uvažujeme. My už bydlíme bohužel daleko.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

To na něj příliš často nevzpomíná, i když se jako mecenáš osvědčil. Více na něj vzpomínají Pražáci, neboť na Sladkovského náměstí funguje dokonce Gymnázium Karla Sladkovského, mezi studenty přezdívané familiérně Gykas. V současné době ho navštěvuje několik set žáků denního studia, kteří se pod vedením svých profesorů připravují v osmileté a čtyřleté formě k maturitě. Ovšem pro Karla Sladkovského světská sláva, polní tráva!

Název Gymnázium Karla Sladkovského je sice školou užíván od 1. 10. 2005, školskému zařízení ho jako čestný udělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, ale letos ani v minulých letech si na hrob osoby, jejíž jméno a příjmení dokonce čestně uděluje stát, nikdo nevzpomněl. Jeho nositel je tak potupně uveden v seznamu dosud neadoptovaných slavných rodáků na pražských Olšanských hřbitovech.

Sebeslavnějšího zlikvidují

Hroby lze totiž dnes i adoptovat stejně jako zvířata v různých zoologických zahradách. Za přiměřený finanční obolus, který není opravdu ani horentní sumou, jež by mohla kohokoliv zruinovat, tak jde jakémukoliv hrobovému místu, o které se nikdo nestará, zajistit pozornost.

Jde především o zajištění prostoru a základní údržbu předmětu, kterým je místo odpočinku vybaveno. Správa pražských hřbitovů na svých webových stránkách zveřejňuje seznam významných hrobů, adoptující díky němu vědí, že s nebožtíkem nikdo nehne po dobu uhrazeného pronájmu. Tím je zpravidla doba 10 dlouhých let.

Pokud se adoptujícího nepodaří nalézt a za pronájem vyiinkasovat příslušnou částku, hrobové místo je bez ohledu na dosud ležícího sebeslavnějšího vyklizeno a je nabídnuto dalším zemřelým v pořadí. Umírá se totiž neustále a těla je potřeba někam ukládat.

Mít zaplacený hrob bude terno

Jsou však i úplně jiné osudy míst, určených k uložení ostatků. Poměrně pečlivý herec Igor Bareš si tak v předstihu pořídil za účelem budoucího spočinutí do lůna země neobsazené místo po svém hereckém kolegovi, Josefu Kemrovi.

Ten si totiž vyhlédl jako místo posledního odpočinku hřbitov U Matěje v Praze, kde se mu za života líbilo. Ovšem před svým odchodem na věčný odpočinek začal žít s hereckou kolegyní Marikou Procházkovou a protože její pochovaní rodiče, o jejichž hrob se starala, mají místo také U Matěje, herce Josefa Kemra uložila k nim.

Tak se do jejího vlastnictví dostalo plně uhrazené hrobové místo po herci Josefu Kemrovi, které však bylo prázdné. No a to za symbolický peníz prodala Igoru Barešovi. Ten si tak nyní v době, kdy zanedlouho bude hrobů nedostatek stejně jako bytů, může blahopřát k výhodné investici a klidu do budoucna.

Žádný právní předpis nenařizuje pozůstalým ani firmám a lidem, kteří pro svůj byznys používají jména slavných, aby kdokoliv z nich přispíval nebo se staral o hroby těchto lidí. Mohou, ale nemusí. Záleží na nich, jestli chtějí uchovat památku či jim stačí jen vzpomínka v použití jména k jejich zisku stejně, jako je tomu u Karla Sladkovského.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz