ÚOHS zahájil správní řízení týkající se digitalizace stavebního řízení

foto Ministerstvo pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí v Praze.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení, které se týká smlouvy na dodávku části systémů pro digitalizaci stavebního řízení. Z oznámení o zahájení správního řízení, které má ČTK k dispozici, vyplývá, že úřad se začal zakázkou zadanou v jednacím řízení bez uveřejnění zabývat na podnět společnosti VITA software. Podnět požaduje, aby antimonopolní úřad zakázal plnění smlouvy z 3. listopadu, kterou ministerstvo pro místní rozvoj uzavřelo se společností InQool. Tato smlouva byla uzavřena na prováděcí projekt, vývoj a zavedení informačních systémů pro digitalizaci stavebního řízení. Na řízení upozornila dnes platforma Datarun. MMR pro ČTK dnes večer uvedlo, že nepochybilo a že ve výběru dodavatele na zakázku postupuje v souladu se zákonem.

Smlouva dostupná ve veřejném registru smluv byla podle Datarun uzavřena na 31 milionů korun s firmou, která zvítězila ve dříve zrušené veřejné zakázce na zajištění digitalizace stavebního řízení.

Ministerstvo zrušilo tendr na informační systém pro digitalizaci stavebního řízení (DSŘ) z roku 2021 a s odhadovanou realizací za 1,9 miliardy korun a zmíněnou miliardu přerozdělilo mezi kraje. Následně vytvořilo na systém novou soutěž a na začátku června zvolilo nového dodavatele, který má digitalizaci provést přibližně o 1,2 miliardy korun levněji, než byla nabídka z roku 2021.

Ministerstvo ale momentálně nemůže s novým dodavatelem uzavřít smlouvu kvůli námitkám společnosti System Servis. Ta podala stížnost na ÚOHS, který řízení zastavil.

"Část dodávky systémů pro digitalizaci stavebního řízení pak náhle ministerstvo zadalo firmě, kterou vybralo právě v rámci této problematické veřejné zakázky v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. To i přesto, že veřejnou soutěž zrušil kvůli nezákonným zadávacím podmínkám svým prvostupňovým rozhodnutím ÚOHS. Vůči tomuto rozhodnutí MMR podalo rozklad a nyní věc posuzuje předseda ÚOHS v rámci druhostupňového řízení," uvedl Datarun.

MMR v tiskové zprávě zaslané večer ČTK uvedlo, že odmítá, že by při rušení soutěžních dialogů na digitalizaci stavebního řízení zásadně pochybilo. "ÚOHS nerozhodl, že MMR nemělo dobré důvody pro zrušení těch soutěží, ale že je v plné šíři neuvedlo ve svém rozhodnutí," sdělil ČTK Petr Waleczko z tiskového odboru MMR. Podle něho MMR v otevřeném řízení postupovalo zcela transparentně. Uspořádalo předběžné tržní konzultace, řádně vypsalo soutěž. Když ji zablokoval ÚOHS, poslal resort na konci září do meziresortního připomínkového řízení materiál, ve kterém informoval o současném stavu a možnostech dalšího postupu.

"Byla oslovena další ministerstva, Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT), Státní pokladna, Centrum sdílených služeb a podobně. Teprve když MMR vyčerpalo všechny ostatní možnosti, vydalo se cestou jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBU). Resort zvolil JŘBU pouze u klíčové části celé architektury digitalizace stavebního řízení, kterou stát není schopen dodat vlastními silami. Jde o zakázku za zhruba 37 milionů korun s DPH, což je asi jen desetina z celkové vysoutěžené částky za digitalizaci stavebního řízení a hardware," dodal Waleczko.

Datarun je think-tanková platforma založená novináři Vladimírem Piskáčkem a Michalem Půrem. Jde o projekt, jehož prostřednictvím se podle zakladatelů experti mohou vyjadřovat k nejrůznějším oblastem společenského života, a to formou newsletterů, podcastů a analýz.

Podle MMR by blokování nemělo oddálit uvedení digitalizace stavebního řízení v provoz plánované na 1. červenec příštího roku. Jeho provoz byl oddálen už dvakrát, úplně původně měl být systém funkční letos v létě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď