Mít dítě je luxus, mnoho lidí to odkládá, říká expertka. Vypočítala, kolik stojí výchova

Podnikatelka a zakladatelka společnosti Profimed Alexandra Kala

Co na to vaše peněženka 9.11.2023

Během covidové pandemie přišel velký boom porodnosti, pořídit si nyní dítě je ale luxus. Uvedla to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS podnikatelka a zakladatelka společnosti Profimed Alexandra Kala. Vypočítala, na kolik peněz vyjde výchova jednoho dítěte.

Za pandemie se porodnost zvyšovala ze zjevných důvodů, naznačila expertka. „Rodiče byli doma a přibývalo nám miminek. Ale dnes vzhledem k inflaci a tak dále, to mnoho rodin odkládá,“ uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Od přelomu po každé 30. miminko. Před 41 lety se narodilo první české dítě „ze zkumavky“

Vypočítala také, na kolik peněz přibližně vyjde výchova dítěte – od narození do jeho 18 let. „Když se podíváme na statistiky, odhaduje se, že jedno dítě stojí 1,7 milionu korun. Z toho osmnáctiletého pohledu je to luxus, ale výchova dítěte například v USA je odhadována až na 235 tisíc dolarů (přes 5,3 milionu korun),“ popsala Kala.

Podle primáře porodnice Ústavu pro péči o matku a dítě Hynka Heřmana tedy tato částka tak velký luxus nepředstavuje. „Všichni víme, že se nám to v určitém momentu vrátí. Nemyslím jen nějakou tu citovou stránku a rodinu, ale i péče se nám vrátí, takže to za luxus nepovažuji,“ řekl Heřman.

Tagy:
rodina luxus těhotenství inflace Ústav pro péči o matku a dítě Co na to vaše peněženka pandemie covidu-19 Alexandra Kala