Nový republikánský šéf Sněmovny reprezentantů získal příspěvky od společnosti s vazbou na Rusko

10. 11. 2023

čas čtení 4 minuty
Skupina ruských státních příslušníků v roce 2018 přispěla na kampaň nově zvoleného předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona tím, že peníze přelila přes americkou společnost, napsal Ewan Palmer.

Texaská společnost American Ethane již dříve darovala desítky tisíc dolarů na kampaně louisianských republikánů, včetně Johnsona, který byl nedávno zvolen Sněmovnou reprezentantů, aby nahradil republikána Kevina McCarthyho ve funkci předsedy Sněmovny reprezentantů po třech týdnech republikánského chaosu v dolní komoře.

Zatímco American Ethane v roce 2018 řídil Američan John Houghtaling, 88 % firmy vlastnili tři ruští státní příslušníci – Konstantin Nikolajev, Michail Jurij a Andrej Kunatbajev.

Johnsonovy předchozí ruské dary se objevily v době, kdy lidé kritizují republikána po jeho zvolení předsedou Sněmovny reprezentantů, což je pozice, která je po viceprezidentovi druhá v pořadí po prezidentském úřadu.

Johnsonova kancelář byla kontaktována s žádostí o komentář prostřednictvím e-mailu.

Bylo také zjištěno, že jeden z mužů stojících za společností, Nikolajev, oligarcha s úzkými vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina, finančně podporoval Marii Butinovou, ruskou občanku, která žila ve Washingtonu D.C. Butinová byla v roce 2019 odsouzena k 18 měsícům vězení poté, co se přiznala, že před volbami v roce 2016 a po nich jednala jako neregistrovaný zahraniční agent s cílem infiltrovat konzervativní politické skupiny a ovlivňovat zahraniční politiku ve prospěch Ruska.

Bývalý manažer Johnsonovy kampaně Jason Hebert již dříve řekl The Advocate, že kampaň vrátila peníze, které jim v roce 2018 poskytla společnost American Etane poté, co se "dozvěděla o situaci".

Losangeleský právník Ronald Lebow sdílel předvolání vydané v rámci vyšetřování Ruska zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem v roce 2018 a na X (dříve Twitter) napsal: "Kromě toho, že Johnson podporoval pokus o převrat, dostával peníze od ruských oligarchů a byl známý Marii Butinové, ruské špionky, která přelévala peníze od Putina NRA a republikánům, jako je Johnson."

Kolega X @Davegreenidge57 napsal: "Putinův kamarád Konstantin Nikolajev, který měl na starosti ruskou špionku Marii Butinovou, byl také hlavním akcionářem společnosti American Ethane Co., když darovali více než 37 000 dolarů na volební kampaň Mikea Johnsona. Myslí si ještě někdo, že by to mohl být problém?"

Je v rozporu s federálním zákonem, když kampaň vědomě přijímá dary od společnosti se zahraničním vlastnictvím, od cizího státního příslušníka nebo od jakékoli společnosti vlastněné nebo ovládané cizími státními příslušníky.

Vyšetřování Federální volební komise v roce 2022 rozhodlo, že společnost American Ethane poskytovala příspěvky na politickou kampaň s využitím finančních prostředků pocházejících z půjček od zahraničních subjektů, které v konečném důsledku vlastní ruští státní příslušníci, a že společnost American Ethane neměla k dispozici "žádné domácí prostředky" na tyto příspěvky.

V ostrém dopise dvě komisařky FEC, demokratky Shana M. Broussardová a Ellen L. Weintraubová, odsoudily své republikánské kolegy poté, co agentura udělila společnosti American Ethane pouze pokutu ve výši 9 500 dolarů za to, že v roce 2018 darovala republikánským kandidátům v Louisianě, přestože ji téměř výhradně vlastnili ruští státní příslušníci.

"Ačkoliv American Ethane zaplatila občanskoprávní pokutu, bylo to plácnutí přes prsty, které nedokázalo vysvětlit porušení jednoho z nejzákladnějších ustanovení, jehož vymáhání bylo svěřeno této komisi," napsali Broussardová a Weintraubová.

"Můžeme jen doufat, že v budoucích případech Komise opět najde politickou vůli ke spolupráci na oddělování našich voleb od zhoubného vlivu zahraničních peněz."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2244

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023