Za odklony do Maďarska a Leo Expressem do Bratislavy

10.11.2023 8:00 Helmut Böhme

Za odklony do Maďarska a Leo Expressem do Bratislavy

Jako občasný zákazník Leo Expressu jsem dostal pozvánku na jejich prezentaci kvůli přebírání provozu na trati Bratislava – Komárno od změny GVD v prosinci. A protože se nabídlo to spojit s mrknutím na odklony na maďarské trati Komarom – Székesfehérvár, vyrazil jsem 6.11. Flixbusem do Prahy a dál autobusem Regiojetu do Bratislavy.

Prvním ranním autobusem jsem se přesunul z autobusové stanice do Podunajských Biskupic. Až odtud momentálně jedou vlaky do Komárna, v úseku z Bratislavy Nového Mesta je výluka.


Podunajské Biskupice

Tam už byl přistaven Dunihlav, do kterého jsem hned nastoupil.


Dunajská Streda

V Dunajské Stredě  má vlak plánovaný pobyt od 6:03 do 6:18, tak jsem ho mohl dokumentovat i s vlakem do Bratislavy. Na cestě jsme křižovali ještě s dvěma soupravami s Brejlovci.


Komárno

Kvůli výluce musí METRANS své kontejnerové vlaky do Dunajské Stredy protáhnout z opačného směru. Vzadu stojí vlak, kterým jsem přijel, a vratná patrová souprava do Nových Zámků. Dál jsem se přesunul pěšky do Komáromu.


Přístav Komárno

Někde jsem četl, že přístav v Komárně je mrtvý. Proto mě překvapilo, že tam stojí motorová lokomotiva. Kolejiště asi slouží už jen na odstavení nepotřebných vozů.


Co tu dělá vůz ČD?

Za dunajským mostem na maďarské straně jsem odbočil doleva na nákladní nádraží. Někde jsem četl, když se vyřadí správkový vůz, je dopravce vyzván, aby si ho vyzvedl a jestli tak neučiní, tak prostě zůstane stát až do věčnosti. Že by to byl případ tohoto českého vozu?


Nákladní vlaky v stanici Komárom

Bohužel  mi nevyšlo počasí, mlha ne a ne se rozpustit. Dva vlaky ÖBB Cargo Hungaria čekaly na dieselovou přípřež, zatímco uprostřed se chystá lokomotiva DB s manipulačním vlakem na odjezd na hlavní trať.


Soupravový motorový vůz ze směru Tatabánya

Až do 9:30 h se ale s odklony nic nedělalo, jenom odjel ten manipulák a projely osobní vlaky.


Přístav Komárno

Na slovenské straně posunovala v přístavu řada 742, kterou jsem předtím fotil, s kotlovými vozy.


Odklon do Székesfehérváru

Konečně jsem mohl dokumentovat odklon s Ragulinem.


Další odklon z protisměru

Potom se to už rozběhlo. Tento vlak měl i postrk.


Vypomohla i Nohabka

Vlak s Nohabkou musel ale čekat na další vlak z protisměru.


Střetnutí Sergejů

Zatímco lokomotiva z prvního odklonu se už připojila jako přípřež do dalšího odklonu, přijel kontejnerový vlak, který postrk neměl, a bylo vidět, že lokomotiva se musela dost namáhat. Vyplatilo by se ještě zůstat. Chtěl jsem ale dál do Bratislavy, opustil jsem proto Maďarsko okolo 11:20 h a vrátil se do Komárna, kde se na hranici nudili dva policajti a tři vojáci mající za úkol zadržet nelegální migranty. Jen žádní nepřišli.


Komárno

12:36 jsem potom jel vlakem vpravo do Nových Zamků.


Nové Zámky

Motorový vůz do Levic dostal příkaz čekat na přípoj, zatímco se to na trati 135 hemží v jízdním řadu poznámkami „není přípoj mezi vlaky …“. Například vlaky do Komárna odjedu právě v okamžiku, když přijede EC z Maďarska. Naopak ani není oficiální přípoj z Komárna na EC do Maďarska. Na tom se očividně nic nebude měnit, dokud nebude elektrifikována trať z Bratislavy přes Dunajskou Stredu do Komárna, což by umožnilo průběžné vlaky bez přestupu v Komárně.


Bratislava hlavná stanica

Pokračoval jsem EC do Bratislavy, kde jsem musel trochu hledat, kde ta prezentace Leo Expressu vůbec je. Proběhly soutěže, informace o vlakové soupravě a rozhovory s médii. V soupravě se dalo zadarmo vyzvednout kávu anebo čaj, zatímco německy mluvící technik marně bojoval s automatem na občerstvení, který nechtěl nic vydat.


Příprava na slavnosti

Kdyby ti šaškové hned v pozvánce napsali, že až od 15:30 h bude příjem se sektem a lidovými řečmi, naplánoval bych svůj pobyt jinak. Protože EC z Maďarska bývají zpožděné, vybral jsem si na cestu domů Regiojet s odjezdem v 15:32 h. Vlak sice přijel a odjel s 10minutovým zpožděním, to ale bylo příliš málo, abych se mohl prezentace zúčastnit.


Traxx obíhá soupravu Regiojetu

Měli jsme štěstí, že vlak tahal Traxx, tak se fírovi podařilo zpoždění do Břeclavi úplně eliminovat. Nejsou lidé, takže vlakový personál složený ze dvou žen a mající na starost 4 vozy byl očividně přetížený. Vodu Rajec přinesli až za hodinu a kdo si myslel, že stevardka přijde přijímat ústní objednávky na jídla a nápoje, byl zklamán. Já jsem si objednal přes aplikaci Regiojetu plněné knedlíky s kysaným a červeným zelím a kávou a světe div se za chvilku se opravdu objevila stevardka a přinesla jídlo, kávu ovšem až 45 min později.

Všechno proběhlo v pohodě až do Pardubic, kde jsem se v internetu dozvěděl, že vlaky z Prahy mají 60 a víc minut zpoždění. Důvod byla velká porucha trakčního vedení v stanici Poříčany, takže jsme byli odkloněni přes Lysou nad Labem. Protože na odklonové trase je částečná výluka s jednokolejným provozem, museli jsme pořád čekat na protijedoucí vlaky a dorazili jsme do Prahy na hlavní nádraží s 57minutovým zpožděním. Vlak v 20:45 h do Děčína byl pryč, a proto i poslední možnost se dostat do Drážďan vlakem. Tak jsem se se skřípajícími zuby přesunul metrem na autobusové nádraží Florenc a jel Flixbusem domů.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=epCDfUdy a https://abload.de/gallery.php?key=ceGJoGBL a video s odklony v stanici Komárom na https://youtu.be/di4wQlsvJlg