InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Česká filharmonie oslaví ve Dvořákově síni Rudolfina sametovou revoluci debutem Antonia Pappana

10.11.2023
První český orchestr provede na již tradičních Koncertech pro svobodu a demokracii Nänie Johannesa Brahmse, Houslový koncert e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a druhou řadu Slovanských tanců Antonína Dvořáka.
Foto: rudolfinum.cz
K České filharmonii se připojí slavná nizozemská houslistka Janine Jansen a poprvé také Antonio Pappano, jeden z nejvýznamnějších dirigentů současnosti. Koncerty pro svobodu a demokracii se konají 16. a 17. listopadu od 20 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. První z nich vysílá v přímém přenosu Česká televize na programu ČT art, druhý streamuje platforma Stage+. Koncerty natočí Studio Rudolfinum za režijního vedení Michaela Bayera. Záštitu nad nimi přezval prezident republiky Petr Pavel.

"Uvědomuji si význam a symboliku koncertů k výročí sametové revoluce. Velmi se ale těším i na to, že právě v ty večery uvedu Slovanské tance. Vím, co 17. listopad pro Českou republiku znamená a večerní koncert bude velkou oslavou tohoto výročí. Proč by nevyvrcholil touto nádhernou Dvořákovou hudbou, Čechům tak blízkou? Vedle Slovanských tanců zazní krásná Brahmsova smuteční píseň Nänie s Pražským filharmonickým sborem a oblíbený houslový koncert Felixe Mendelssohna-Bartholdyho," říká Antonio Pappano, dirigent ověnčený mnoha cenami.

Antonio Pappano se narodil roku 1959 v Eppingu (Essex) do italské rodiny, která přesídlila do Ameriky, když bylo Antoniovi třináct let. Nikdy nenavštěvoval hudební školy a byl vzděláván pouze soukromě. Profesně začínal jako klavírista a korepetitor v operních domech Evropy a Severní Ameriky, než ho v Chicagské lyrické opeře objevil Daniel Barenboim. Ten rychle rozpoznal jeho velký talent a udělal z mladého Pappana svého asistenta. Kariérní průlom představovala funkce hudebního ředitele Norské národní opery, kterou získal ve svých jednatřiceti letech. Poté působil jako hudební ředitel Královského divadla La Monnaie v Bruselu (1992-2002), hlavní hostující dirigent Izraelské filharmonie (1997-1999) a od roku 2005 až do konce minulé sezony jako hudební ředitel římského Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. S ním vystoupil v roce 2019 i na Pražském jaru, kde sklidil velké ovace a vynikající kritiky. Déle než dvacet let působí jako umělecký ředitel Královské opery v Covent Garden, jednoho z nejprestižnějších operních domů na světě, kde ho v září 2025 vystřídá Jakub Hrůša. Antonio Pappano se pro změnu ujme role šéfdirigenta slavného Londýnského symfonického orchestru, s nímž spolupracuje od roku 1996.

S tímto tělesem za řízení Antonia Pappana vystoupí na jednom z letošních turné i sólistka Koncertů pro svobodu a demokracii Janine Jansen. S Pappanem ji pojí dlouholeté profesní přátelství. Pod jeho taktovkou nahrála mimo jiné Brahmse a Bartóka, ale do ještě užšího kontaktu se dostali při pořizování poslední nahrávky Janine Jansen s názvem 12 Stradivari. Jansen dostala originální nápad vytvořit jakousi studii dvanácti Stradivariho houslí a představit je v repertoáru, pro který byly tyto nástroje inspirací, přičemž cílem bylo nechat vyniknout unikátní kvality každého z nástrojů. Za klavír si pozvala právě Antonia Pappana. S Českou filharmonií se Janine Jansen zná od roku 2007, během kterého zahrála pod taktovkou Leoše Svárovského a Zdeňka Mácala v Heidelbergu, Kielu a Hamburku stejný houslový koncert jako příští týden v Rudolfinu. Za řízení Semjona Byčkova vystoupila s prvním českých orchestrem naposledy v roce 2016, kdy uvedla Koncert pro housle a orchestr č. 1 g moll Maxe Brucha.

Zatímco Mendelssohnův Houslový koncert e moll a Dvořákovy Slovanské tance patří k často hraným skladbám, Nänie Johanessa Brahmse provedla Česká filharmonie s dirigentem Giussepem Sinopolim pouze jednou v roce 1982. Při této příležitosti vznikla i nahrávka, kterou o rok později vydaly Supraphon a Deutsche Grammophon.

Báseň Nänie Friedricha Schillera (1759-1805) vyšla tiskem roku 1800, Johannes Brahms ji zhudebnil pro smíšený sbor a orchestr o osmdesát let později pod dojmem smrti přítele, malíře Anselma Feuerbacha (1829-1880) a dílo věnoval jeho matce Henriettě Feuerbachové. Premiéra se uskutečnila 6. prosince 1881 v curyšské Tonhalle za Brahmsova řízení na koncertě s programem sestaveným výhradně z jeho děl. Brzy následovala další provedení Nänie v Drážďanech, Hamburku, Frankfurtu, Londýně a dalších městech.

Myšlenka pořádat pravidelné koncerty České filharmonie spojené s tématem svobody a demokracie vznikla užpřed několika lety. Důvod byl prostý: orchestr chtěl vytvořit tradici výjimečných uměleckých událostí, které by posluchačům připomněly důležité milníky v našich dějinách - sedmnácté listopady a souvislosti kolem nich, jejich cíle, myšlenky, tragické i vítězné momenty. První Koncert pro svobodu a demokracii se uskutečnil v roce 2020. V době pandemické uzávěry ovšem nemohli být ve Dvořákově síni Rudolfina přítomni posluchači. Česká televize tak pouze zprostředkovala přenos Smetanovy Mé vlasti pod taktovkou šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie Semjona Byčkova. Poprvé s publikem se Koncerty pro svobodu a demokracii konaly v roce 2021, a to za řízení hlavního hostujícího dirigenta prvního českého orchestru Jakuba Hrůši. V loňském roce se k České filharmonii připojili rezidenční umělci 127. sezony, dirigent Simon Rattle a mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »