Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Ze supermarketu nepotřebujete skoro nic. Zdravé jídlo není věda, říká „biokuchařka“ Zemanová


Hana Zemanová | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Autorka kuchařek Hana Zemanová o tom, jak vařit ze základních surovin, sezonně a beze zbytku, kde hledat v přírodě vitaminy i teď na podzim a čím úspěšně zahnat listopadové chmury.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Hanka Zemanová je původně holka z města. Se svým prvním manželem se ale rozhodla přestěhovat se z Prahy na venkov a jak říká, „šla k přírodě do učení“. Začala se znovu ladit na přirozené rytmy přírody, na které v uspěchaném životě ve městě často zapomínáme, a objevovat dary, které nám divoká krajina nabízí. O své zkušenosti, včetně mnoha sezonních receptů a tipů, jak vyzrát na zdravotní neduhy, se podělila v několika publikacích. Teď v listopadu vychází aktualizovaná verze BioAbecedáře, průvodce pro každého, kdo chce jíst a vařit zdravěji. Její studium tím ale zdaleka nekončí, protože „cesta přibližování se k moudrosti přírody je nekonečná“.

Lidovky.cz: Jak se u vás doma „zazimováváte“?
Vln zazimování zažíváme hned několik. V létě žijeme nonstop venku, s příchodem podzimu se ale postupně přesouváme víc dovnitř, začínáme měnit jídelníček. Upouštíme od salátů a omezujeme studená jídla i nápoje, začínám vařit polévky.

Citelná změna přichází v říjnu, jemuž říkám podvečer roku. Žijeme v místě, kde není žádné pouliční světlo, takže nás to nutí chodit dřív spát. Chodíme na šípky, takže to doma voní sušícími se šípky a křížalami. Na lince nám stojí obrovská dóza, která se celý říjen postupně plní šípky.

V listopadu zase vyrážíme na trnky na trnkový sirup. Jsou to poslední plody, které si v přírodě před příchodem zimy můžeme nasbírat. Je zajímavé, že trnka kvete na jaře jako jeden z prvních stromů – a plodí jako poslední.

Nemusíte si pamatovat, k čemu která rostlina slouží a co obsahuje za vitaminy. Stačí si ji prohlédnout v přírodě. Trnka je neskutečně vitální a rychle se rozrůstá do krajiny. Posílí proto naši schopnost regenerace a odolnost.

Lidovky.cz: Jak se můžeme v každodenním životě připravit na zimu?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!