Po čtyřiceti letech existence se zastávka metra Jiřího z Poděbrad dočkala kompletní rekonstrukce. Ta vrátila podobu stanice do původního designu z osmdesátých let, ale přinesla s sebou také řadu vylepšení. To, které Pražané oceňují na sítích nejvíc, však dlouho nevydrží.

„Kvituji, že se tato stanice navrátila ke své původní podobě, a myslím, že architektka Anna Švarc odvedla skvělou práci. Je to oslava dobového designu, který je jedinečný, ale zároveň si myslím, že nové stanice už by měly odpovídat současnosti,“ komentuje architektka Barbara Bencová, zakladatelka studia B² Architecture.

Rekonstrukce druhé nejhlubší stanice pražského metra probíhala od září 2021 pod záštitou Dopravního podniku hlavního města Prahy. Od letošního ledna byla jedna z nejfrekventovanějších stanic uzavřená a vlaky stanicí jen projížděly.

Po necelých deseti měsících se teď stanice zvonu otevřela lidem a nabízí autentický dobový zážitek. Vyměněné je osvětlení, podhledy i obklady na nástupišti.

Ale ne všechno zůstalo při starém, stanice dostala například nový navigační systém a má plné pokrytí internetem.

Ačkoli je tedy design v retro stylu, technologie už naštěstí nejsou včerejší. Například zmíněné osvětlení se sice vrátilo do původní podoby, ale namísto zastaralých trubicových zářivek dnes lidem na cestu svítí úsporné ledky.

metro
Foto: Petr Hejna

Pryč je také vizuální smog. To, že se stanice vrátila do původní architektonické podoby z totality, znamená mimo jiné i méně reklamních nosičů.

Obzvláště dlouhý tunel pro eskalátory bez jediného reklamního nosiče působí v Praze trochu jako zjevení a  má krásnou dobovou atmosféru.

K tomu se na sociálních sítích vyjádřil také známý architekt a kritik veřejných prostranství Adam Gebrian: „Vypadá to fantasticky a je to vážně neskutečně osvěžující. Doporučuji každému se na to zajít podívat. Pevně doufám, že to není jen dočasné, a naopak bych si moc přál, aby se to stalo naprostým standardem i jinde.“

Stejně se na to dívá i architekt Petr Hájek, mimo jiné autor sálu v Císařských lázních. „Škoda, že se nedaří rehabilitovat a zachraňovat architekturu 80. let tak, jako se to povedlo při rekonstrukci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Přál bych si už jen, aby alespoň tady zůstaly stěny bez reklam,“ říká.

Gebrian i Hájek však budou, stejně tak jako mnoho dalších, kteří čistou podobu eskalátorů oceňují, nakonec zklamáni. Mluvčí dopravního podniku už bohužel potvrdil, že se do tubusu reklamní plochy zase brzy vrátí. Pražský dopravní podnik na pronájmu reklamních prostor v metru totiž vydělává značné prostředky.

eskalátory metra
Foto: Antonín Králík

Část veřejnosti si také stěžuje na otevřený vstupu do metra, který nechrání před deštěm, na rozdíl od toho, který byl na místě dřív.

„Kritiky jsem zaregistrovala, ale za podobu vstupu do metra si v uvozovkách může sama městská část Praha 3 a její obyvatelé, jelikož se k vítěznému návrhu soutěže mohli vyjádřit a podle jejich připomínek, pod dohledem autorů a Institutu plánování a rozvoje, byl i projekt upraven,“ vysvětluje architektka Bencová.

Rekonstrukce se zamlouvá i Pavlu Kvintusovi, architektovi z ateliéru A8000. „Stanice metra Jiřího z Poděbrad podle mě potvrzuje trend rostoucí kvality staveb ve veřejném prostoru. A jako Pražan velmi oceňuji, že přibyla další bezbariérová zastávka,“ říká Kvintus.

V dalších měsících totiž bude ve stanici pokračovat výstavba výtahů, jejich zprovoznění se očekává do léta příštího roku a díky kterým se stanice Jiřího z Poděbrad stane první bezbariérovou zastávkou metra na území Prahy 3.

Celkové náklady rekonstrukce se vyšplhají na 1,29 miliardy korun a hlavním investorem je pražský dopravní podnik.

Cestující mají šanci otestovat také nové informační tabule projektu Čitelná Praha od designérského studia Side2. Jedná se o pilotní projekt, který poslouží k doladění výsledného orientačního značení metra pro celou Prahu.

Foto: Petr Hejna

V rekonstrukcích metra plánuje Praha pokračovat a na konci příštího roku přijde na řadu stanice Flora na lince A. Chystá se ale také celková proměna náměstí Jiřího z Poděbrad, které tvoří společenské centrum mezi Žižkovem a Vinohrady.

Foto: MCA atelier. Vizualizace nové podoby náměstí Jiřího z Poděbrad.

„Těšíme se, že na opravu stanice již brzy naváže revitalizace náměstí, kam přibude zeleň a kam si lidé s ještě větší oblibou zajdou na trhy, na schůzku nebo třeba jen tak posedět,“ doplňuje Michal Vronský, starosta městské části Praha 3.