Zase nájezdy. Osmnáctka padla se Švýcary, Čermák chválil jen brankáře

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Česká osmnáctka na turnaji pěti ve Finsku pokračovala utkáním proti Švýcarsku. Stejně jako v úvodním duelu, i tentokrát rozhodovaly samostatné nájezdy. Češi sice nejprve zvládli otočit nepříznivý vývoj, před koncem základní hrací doby ovšem Švýcaři vyrovnali a lépe si poradili také v dovednostní disciplíně.

Osmnáctka po jednodenním volnu opět vlétla do zápasového tempa na turnaji ve finské Hämeenlinně. Na led Češi vyjeli v totožném rozestavení jako proti domácímu výběru, jen Veselského na křídle třetí formace vystřídal Hurt. Po zranění obránce Chaloupky národní tým dohrával utkání se šesti beky.

Vstup do utkání proti Švýcarům jí po herní stránce vyšel, zlom ovšem přišel paradoxně při vlastní přesilovce.

V osmé minutě dostal pětiminutový trest Švýcar Aebi. „Byl to vyrovnaný zápas. Do první třetiny jsme nastoupili docela dobře, ale měli jsme přesilovku, v které nám docela přestaly jezdit nohy,“ popisuje útočník Štěpán Hoch.

Klíčovým faktorem bylo, že Češi o přesilovku velmi rychle přišli, když se dvěma minutami odkráčel na trestnou lavici Svozil. „Dnes jsme měli dobrý akorát začátek do prvního vyloučení, kdy jsme dostali pětiminutovou přesilovku. V ní jsme udělali faul a od té doby to nebyl dobrý výkon. Nebruslili jsme, kluci vypadávali z tempa. Hra, kterou chceme hrát, tam vůbec nebyla,“ hodnotí kriticky hlavní trenér David Čermák, podle něhož se výkon zdaleka nepodobal tomu proti Finsku.

Přesilovky a oslabení pak určovaly i další ráz utkání.

Po bezbrankové první třetině otevřel skóre přesnou přesilovkovou trefou Švýcar David Bosson. Češi najednou ztráceli. Národní tým pak měl k dispozici dokonce i dvojnásobnou početní výhodu, jenže bylo znát, že přesilovky nejsou jeho nejsilnější stránkou.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Jsou tady noví kluci a my se zatím přesilovkám věnovali jenom chviličku. Švýcaři je naopak hráli dobře. V jednom oslabení jsme dostali branku, ale ono hlavně těch našich oslabení bylo strašně moc,“ komentuje Čermák častá vyloučení.

Češi se sice v početních výhodách dlouho trápili, ale krátce po skončení jedné z nich vyrovnal na 1:1 Štěpán Hoch. „Dostal jsem nahrávku na střed a vystřelil přes dva beky. Ani jsem nevěděl, že je to gól. Myslel jsem, že to byla tyčka, když to tak rychle vypadlo z brány. Tím pádem jsem v podstatě ani neslavil, ale na střídačce jsem se potom cítil dobře,“ líčí premiérový střelec.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Pro Hocha to ovšem nebyl jen první gól, českobudějovický útočník je na své první reprezentační akci vůbec. „Kluci mě mezi sebe přijali dobře. Jinak na první zápas jsem šel docela nervózní, ale dneska už to bylo o dost lepší. Docela jsem si zvykl i na tempo,“ popisuje.

Proti Švýcarům navíc dostal Hoch důvěru i na přesilovky. „Myslím si, že bychom potřebovali trochu větší pohyb a aby trochu víc létal puk. Chybí taky střely od modré čáry, po kterých by byly dorážky z předbrankového prostoru. Z takových situací vždycky něco padne, jen se musí střílet a střílet. Potom góly určitě přijdou,“ věří útočník českého týmu.

Potvrzením je mu také branka Petra Sikory, který využitou přesilovkou poslal Čechy do vedení. Národní tým pak přečkal kritické momenty ve druhé polovině třetí třetiny a jednobrankový náskok deset minut hájil, jenže pak přišla chyba. Janis Weber zůstal volný před brankou a vyrovnal na 2:2.

Za tohoto stavu se pokračovalo do prodloužení a opět do nájezdů, ve kterých neuspěl ani jeden český střelec, zatímco Švýcaři se prosadili hned dvakrát. „Kromě prvních pár minut, ve kterých jsme měli tlak a hráli v soupeřově třetině, se naše hra rozsypala. Šancí jsme neměli zdaleka tolik jako proti Finům. Brankář byl dneska asi jediný hráč, který podal výkon, který bychom tady očekávali,“ říká po utkání hlavní trenér.

V sobotu od 13:00 českého času nastoupí osmnáctka proti Švédsku. „Švédi včera otočili zápas s Amerikou, porazili i Švýcary. Na soupeře ale nekoukáme, my si spíš budeme ukazovat momenty z dnešního zápasu a říkat si, které z nich tam chceme, a které ne,“ vyhlíží Čermák následující utkání.

„Musíme dobře zregenerovat a připravit se. Bude to těžké, bruslivé, musíme střílet a dávat góly. Určitě to vyjde,“ uzavírá Štěpán Hoch.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

ŠVÝCARSKO – ČESKO 3:2 po samostatných nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Bosson (Antenen, Kurt), 57. Weber (Cattin, Sansonnens), rozh. náj. Bosson – 35. Hoch (Švec, Teplý), 46. Sikora (Kos, Pohludka).
Rozhodčí: Heiskanen, Wuorenheimo – Hietala, Piironen.
Vyloučení: 5:8, navíc Aebi (Švýcarsko) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:1.
Diváci: 193.
Střely na branku: 36:26 (7:6, 11:8, 18:9, 0:3).
Nejlepší hráči: Paul Mottard – Adam Ebenstreit.
Švýcarsko: Neuenschwander – Meier, Müller, Kurt, Geisser, Richard, Sansonnens, Blessing – Bosson, Mottard, Antenen – Wey, Grossniklaus, Wehrli – Cattin, Tarchini, Weber -  Domenichelli, Aebi, Giger. Trenér: Schöb.
Česko: Ebenstreit – Svozil, Hlinský, Král, Chaloupka, Švec, Skok, Prokeš – Pohludka, Sikora, Kos – Hurt, Hoch, Humeník – Galnor, Daníček, Lisler – Vaculík, Heš, Teplý – Veselský. Trenér: Čermák.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 2 1 1 0 0 13:8 5
2. Finsko 2 1 1 0 0 6:2 5
3. Švýcarsko 3 0 1 0 2 6:12 2
4. Česko 2 0 0 2 0 3:5 2
5. USA 1 0 0 1 0 6:7 1

Další program turnaje pěti ve Finsku

Pátek 10. listopadu:
17:30 Finsko – USA (Tampere)

Sobota 11. listopadu:
13:00 Česko – Švédsko (Hämeenlinna)
16:30 Švýcarsko – USA (Hämeenlinna)

Neděle 12. listopadu:
13:00 Finsko – Švédsko (Hämeenlinna)
16:30 USA – Česko (Hämeenlinna)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz