tisk-hlavicka

Popularitě dětských jmen loni vévodili Jakub s Eliškou

10.11.2023 Marek Rojíček

Jakub je přitom nejoblíbenějším jménem už 12 let po sobě a Eliška o jeden rok méně.

Mezi chlapci narozenými v roce 2022 bylo nejvíce Jakubů, mezi dívkami pak Elišek. Jakub je přitom nejoblíbenějším jménem už 12 let po sobě a Eliška o jeden rok méně. Dlouhodobě nejoblíbenějším jménem je Jan, který byl loni mezi chlapci na druhé příčce.

Křestním jménům chlapců dominuje Jakub, a to již od roku 2011, kdy přebral prvenství Janovi. Jan, který byl loni na druhém místě, se přitom v první desítce nejčastěji dávaných chlapeckých jmen objevuje každoročně už od roku 1950. Jakub se naproti tomu do první desítky probojoval poprvé až v roce 1984. Třetí pozici roku 2022 obsadil Matyáš, který v první desítce figuruje od roku 2010,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Mezi dívkami opět kralovala Eliška. Ta sesadila z pomyslného trůnu loni šestou Terezu poprvé v roce 2012. Druhou příčku získala Viktorie, která se v první desítce objevuje teprve od roku 2014. Třetí příčku pak v roce 2022 zaujala Anna. Jméno Anna přitom patřilo mezi deset nejoblíbenějších dívčích jmen i v polovině minulého století a na výsluní se postupně vrací od 90. let,“ doplňuje Marek Rojíček.

Na prvních dvaceti příčkách se v letech 2010-2022 objevilo 29 různých dívčích a 25 chlapeckých jmen. V případě dívek přitom vybírají rodiče z vícera jmen než v případě chlapců. „V roce 2022 připadalo na 1000 dívek téměř 80 různých jmen a na 1000 chlapců přibližně 70 různých jmen. Taková různorodost tu ale nebyla vždy. V generacích narozených před rokem 1990 připadalo na 1000 dívek jen něco málo přes 10 různých jmen, na 1000 chlapců pak dokonce méně než 10 různých jmen,“ upozorňuje předseda ČSÚ. Různorodost se zvyšuje také díky využívání víceslovných jmen oddělených mezerou nebo pomlčkou. Zatímco u dětí narozených v roce 1990 nemělo víceslovné jméno ani půl procenta chlapců či dívek, v roce 2022 to bylo již přes 4 % chlapců a téměř 5 % dívek.

V regionálním srovnání byl loni celorepublikově nejpopulárnější Jakub nejrozšířenějším chlapeckým jménem ve všech krajích kromě Královéhradeckého, kde bylo nejvíce Matyášů. Eliška byla nejúspěšnější v jedenácti krajích, pouze v Praze a Plzeňském kraji ji předběhla Anna a v Libereckém kraji pak Viktorie.

Otcové předávali svá jména synům s větší mírou než matky svým dcerám. „Například Antonínové jsou v předávání svého jména na syna velmi aktivní, loni jich ho předalo přes 30 procent z nich. Stejně tak udělala přibližně čtvrtina otců nesoucích jména Václav a Jindřich. V případě matek pak zhruba osm procent maminek jménem Ludmila pojmenovalo dceru po sobě, o něco méně tak činily i matky se jmény Natálie a Diana,“ uzavírá Rojíček.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.