Česko-německé ceny získalo devět novinářů včetně spolupracovníka ČTK

foto Slavnostní vyhlášení vítězů Česko-německé novinářské ceny 2023, 10. listopadu 2023, Praha. Vítězka kategorie audio (CZ) Veronika Kindlová.

Praha - Devět českých a německých autorů si dnes v Praze převzalo letošní Česko-německé novinářské ceny. Mezi 77 příspěvky přihlášenými do soutěže se prosadil i text externího spolupracovníka České tiskové kanceláře a jejího někdejšího berlínského zpravodaje Martina Weisera. Ocenění každoročně získávají novináři, kteří svým do souvislostí zasazeným zpravodajstvím přispívají podle porotců k lepšímu porozumění mezi Čechy a Němci.

Fotogalerie

Cenu vyhlašuje Česko-německý fond budoucnosti ve spolupráci se Syndikátem novinářů ČR a Německým svazem novinářů. Uděluje ji od roku 2016, přičemž porota se skládá z novinářů s dlouholetými zkušenostmi se vztahy mezi Českem a Německem.

„Touto cenou chceme od počátku poukázat na to, jak významnou roli hraje kvalitní žurnalistika ve vzájemném poznávání a porozumění mezi dvěma sousedními zeměmi. A za druhé motivovat jednotlivé novináře, aby se častěji zaměřili i na události a debaty za hranicemi," uvedli ředitelé fondu Petra Ernstberger a Tomáš Jelínek při předávání ocenění v pražském Studiu Hrdinů. "Nyní navíc stojíme společně před řadou globálních výzev. Kvalitní novinařina o to více – v době dezinformací a umělé inteligence na vzestupu si tak poctiví novináři zaslouží podporu víc než kdy jindy,“ doplnili.

Cenu za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost obdržel německý novinář Till Janzer, který spolu se svým týmem z redakce Radio Prag International přináší posluchačům každý den aktuální dění z České republiky v německém jazyce.

Weiser uspěl v psané kategorii s textem „Jak těžké je zapustit kořeny v cizí zemi“, který vyšel v časopisu Reportér. „Mám velkou radost, že porota ocenila příběh dvou dětských uprchlíků - sudetské Němky a ukrajinského chlapce, kteří ze dne na den přišli o svůj domov a museli opustit svou vlast. I když dvojici osudů, které se loni nečekaně protknuly, dělí téměř 80 let, jsou si tolik podobné. Rád bych poděkoval Sieglinde a Váňovi za důvěru, Reportérovi za to, že mi dává prostor, a Četce za kreativní svobodu,“ sdělil Weiser ČTK.

S německým textem bodoval Martin Nejezchleba. V Die Zeit publikoval článek „Am Grab von Karel Gott“ (U hrobu Karla Gotta), kterým vzal čtenáře na poznávací cestu nedávnou českou historií.

Kategorii audio ovládly Veronika Kindlová z Českého rozhlasu Plus s dokumentem „Čeští Němci odsunutí do NDR“ a Iris Milde s příspěvkem „Der Marsch nach Brünn. Eine deutsch-tschechische Versöhnungsgeschichte“ (Brněnský pochod. Příběh česko-německého smíření), který odvysílala stanice Deutschlandfunk Kultur.

Multimediální sekci opanoval Jakub Wehrenberg s filmovým dokumentem „Postoloprty 1945 – česká odplata“, který odvysílala Česká televize. Film přibližuje pozadí temných událostí po skončení druhé světové války, kdy bylo v Postoloprtech zavražděno několik tisíc německých obyvatel. Za německou stranu uspěli Michael Billig a Marius Münstermann s investigativní reportáží ZDF „Dreckige Deals mit deutschem Müll“ (Špinavé obchody s německým odpadem).

Zvláštní cenu Mileny Jesenské si odnesla Denise Dismer za dokument „Theresienstadt und das Lager. Maroder Gedenkort oder lebenswerte Stadt?“ (Terezín a ghetto: Zchátralé pietní místo, nebo město, kde stojí za to žít?).

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď