Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejpůvabnější sbohem mistra šansonů Milana Lasici vhání posluchačům slzy do očí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavol Frešo/Wikimedia Commons/CC 2.0

Pavol Frešo/wikimedia.commons

Když byla prvního listopadu vypuštěna do světa píseň „List do vetra“, kterou krátce před svou smrtí nazpíval slovenský herec, šansoniér a výjimečný člověk Milan Lasica, byl to šok.

Článek

Nikdo, a to včetně jeho vlastní rodiny - manželky Magdy Vášáryové i obou dcer, netušil, že se nějaké nové album připravuje a natáčí. Podle slov jeho švagrové Emilie Vášáryové to přesně odpovídalo Milanově nátuře, nemluvit o věcech, které ještě nejsou hotové.

Přiznám se, obrečela jsem jak podcast Dobré ráno slovenského deníku SME, kde o okolnostech vzniku celého projektu Básnenie mluvil jeho iniciátor Marek Kučera, tak i písničku samotnou.

Píšem vám tento list do jesenného ťemna, abysťe neplakali do tiché noci pre mňa. Odchod je plachý vták zĺaknutý z vlnobiťa, odchod je stretnutie na druhom konci žiťia…“ začíná báseň Miroslava Válka, která po náhlém skonu Milana Lasici přímo na jevišti dostala zcela nový rozměr.

Autoři videa k „Listu do vetra“ použili nejen záběry ze samotného nahrávání, ale i momenty, kdy píseň poprvé představili rodině a přátelům Milana Lasici, který se tak s nimi zprostředkovaně přeci jen rozloučil. Nefalšované slzy v očích Bolka Polívky, čisté dojetí Jiřího Bartošky, Daniely Kolářové, Zdeňka Svěráka nebo Jiřího Lábuse jsou tím nejdojemnějším, co jsem za dlouho viděla a prožila díky médiím.

Projekt Básnenie by měl spatřit světlo světa během příštího roku. Nejedná se jen o samotnou zhudebněnou poezii. Ke každé z 11 skladeb navíc vzniklo i výtvarné dílo, které ji ilustruje a dodává jí nový rozměr. Dohromady pak bude celý umělecký projekt tvořit to nejkrásnější rozloučení s člověkem, který měl vždycky co moudrého říct.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz