Koberovy na Semilsku mají novou atypickou rozhlednu připomínající raketu

foto Pětadvacet metrů vysoká rozhledna na Hamštejně, která tvarem připomíná raketu, 8. listopadu 2023 v Koberovech na Jablonecku.

Koberovy (Semilsko) - Raketu připomíná nová atypická rozhledna, kterou postavily za 17 milionů korun Koberovy na Semilsku. Je na vrcholu kopce Hamštejn a okolo ní vede Zlatá stezka Českým rájem. Nabízí kruhový výhled na Krkonoše, část Jizerských hor, Ještěd, Lužické hory, České středohoří i Český ráj, řekl ČTK starosta obce Pavel Pospíšil.

Fotogalerie

"Rozhledna je kombinací železa a dřeva s tím, že hlavním nosným sloupem je ocelový dřík, kolem kterého se ve šroubovici obtáčí schodiště. To má 121 schodů," uvedl starosta. Kruhová rozhledna má na výšku 25 metrů, vyhlídková plošina je zhruba o tři metry níže. Podle starosty bude rozhledna přístupná bezplatně a při výjimečných příležitostech v noci i nasvícená.

Výstavba této rozhledny před několika lety patřila do ambiciózního, ale neuskutečněného, přeshraničního česko-polského projektu. Jeho cílem bylo postavit či opravit 22 rozhleden, vyhlídek a stezek v Euroregionu Nisa. Některé obce se rozhodly připravené projekty na svém území realizovat samy. V Albrechticích v Jizerských horách tak mají na Světlém vrchu už několik let novou osmiúhelníkovou rozhlednu, jejíž vyhlídka připomíná ptačí hnízdo. Novou atypickou vyhlídku má i nedaleký Tanvald, její vejčitý tvar má představovat obrácený bob.

Koberovy na vybudování své rozhledny získaly sedmimilionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, vybraná firma ji stavěla letos od května do října. "Díly rozhledny byly připravené v halách, takže se nahoře nic nesvářelo, ale stavělo z dílů, které se navážely docela složitě po provizorní panelové cestě, kde v tom nejprudším místě byl sklon 24 stupňů. Náročné tam bylo dostat i těžkou techniku v podobě dvou jeřábů tak, aby se daly díly sestavovat," dodal Pospíšil.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď