Do Zoo Praha se vrátily kapybary

Akce v Zoo Praha

Filip Mašek  |  11. 11. 2023


Zoo Praha dnes slavnostně představila návštěvníkům kapybary. Mimořádně populární jihoameričtí hlodavci se do pražské zoo vrátili po deseti letech a obydleli výběh spolu s mravenečníky. Dvojici zvířat uvítala kapela Sto zvířat, herečka Bára Štěpánová a ilustrátor Štěpán Mareš, jímž navržená kolekce kapybařích triček současně vstoupila do prodeje. Jména pro pražské kapybary budou moci lidé navrhovat na sociálních sítích portálu Blesk.cz od zítřka. Z návrhů vyberou chovatelé pětici jmen, přičemž o úplném vítězi rozhodne následná anketa.

Kapybary tráví mnoho času ve vodě. Pod hladinou vydrží až deset minut a ve vodě se i páří. Není proto náhodou, že latinský, ale třeba i německý název zvířete zní v překladu „vodní prase“. Kapybary tráví mnoho času ve vodě. Pod hladinou vydrží až deset minut a ve vodě se i páří. Není proto náhodou, že latinský, ale třeba i německý název zvířete zní v překladu „vodní prase“.

„Kapybary jsou nesmírně populární na sociálních sítích. Videa zobrazující je v různých všedních i nevšedních, často komických situacích zahltily Instagram a TikTok a veřejnost se na ně neustále dotazovala. Rozhodli jsme se proto této bezprecedentní poptávce vyhovět a k jejich chovu se vrátit,“ říká náměstkyně Zoo Praha pro kontakt s veřejností Markéta Hoidekrová.

Její slova se potvrdila na dnešní akci, na kterou dorazily stovky lidí. Členové skupiny Sto zvířat, zpěvačka Jana Jelínková a trumpetista Míra Barabáš, se zhostili role patronů kapybar a přinesli jim dárek v podobě kytice z mrkví. „Já jsem taky taková kapybára, a tak jsou mi tato zvířata nesmírně sympatická,“ uvedla před návštěvníky herečka Bára Štěpánová dorazivší spolu s kapelou. „Máme radost, že zde můžeme být u obnovení jejich chovu a držíme naší fantastické pražské zoo palce, abychom se tu brzy znovu sešli na křtinách malých kapybarátek.“

Vidině mláďat dodal naději i kurátor savců Pavel Brandl: „Chovný pár je mladý. Sestává z půl druhého roku starého samce z Německa a zhruba roční samice z Dánska.“ Před obecenstvem hovořil i o zajímavostech a zoologickém zařazení kapybar: „Kapybara znamená v indiánských jazycích ‚trávožrout‘, jejich latinský název lze přeložit jako ‚vodní prase‘, ale pravda je taková, že je to největší hlodavec světa a příbuzensky má nejblíže k mokům, morčatům a činčilám.“

Kapybary přivítali v Zoo Praha členové kapely Sto zvířat (zleva Míra Barabáš a Jana Jelínková), herečka Bára Štěpánová a ilustrátor Štěpán Mareš. Páska měla výjimečnou podobu dárkové stuhy, neboť je návrat kapybar do Zoo Praha především dárkem pro její návštěvníky.

Kapybary přivítali v Zoo Praha členové kapely Sto zvířat (zleva Míra Barabáš a Jana Jelínková), herečka Bára Štěpánová a ilustrátor Štěpán Mareš. Páska měla výjimečnou podobu dárkové stuhy, neboť je návrat kapybar do Zoo Praha především dárkem pro její návštěvníky.

Na místě nemohl chybět ani ilustrátor Štěpán Mareš. Ten je totiž kromě pravidelných komiksů Zoostripů, které nově vycházejí na Facebooku Zoo Praha každý čtvrtek, autorem i výtvarného provedení kapybaří kolekce triček. „Třicet let jsem v Zeleném Raoulovi kreslil politiky, teď kreslím zvířata. Jistá podobnost by se tam našla, ale tady v zoo je to mnohem příjemnější,“ prohlásil před publikem.

Tričko s nápisem „Populární kapybary vymetají drahé bary“ vstoupilo do prodeje a už pár minut poté vstoupily i kapybary do výběhu. Před návštěvníky se zvířata neskrývala a ochotně se procházela před desítkami objektivů a mobilních telefonů.

Tričko z nové kolekce můžete objednat i na e-shopu Zoo Praha.

Současně lze ode dneška kapybary adoptovat či sponzorovat, což může být skvělý vánoční dárek. Vše lze pohodlně zařídit online ZDE.

V nabídce je i oblíbená možnost tzv. mikrosponzoringu, tedy koupě Stravenky pro zvířata. Ta představuje denní krmnou dávku pro dané zvíře. Kapybary si u nás dopoledne pochutnávají na lučním seně, vojtěškových granulích, listové zelenině a okusu. Odpoledne pak dostávají kadeřávek a granule. Stravenku lze zakoupit ZDE.

Nová kolekce triček z pera kreslíře Štěpána Mareše je ode dneška v prodeji v obchodech napříč areálem zoologické zahrady a také na jejím e-shopu.

Nová kolekce triček z pera kreslíře Štěpána Mareše je ode dneška v prodeji v obchodech napříč areálem zoologické zahrady a také na jejím e-shopu.

 

 


Jane Goodall při jedné ze svých předešlých návštěv v Zoo Praha. Foto: Khalil Baalbaki, Zoo Praha

Na pátek 10. května od 17 hodin jsme zorganizovali přednášku slavné primatoložky Jane Goodall v aule České zemědělské univerzity. Vstup bude zdarma, kapacita sálu je ale omezená.

Dva dny stará mláďata - narozená 21.12.2023, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Zveme vás v neděli 5. května na setkání u mláďat vzácného pekariho Wagnerova.




Přihlášení k newsletteru