InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Seniorský klub - Betty McDonaldová

    Čtvrtek 23.5 9:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

  • Tvořivý rok - ubrouskování

    Čtvrtek 23.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obrazy, fotografie, šperky, keramika. Rozsáhlou výstavu nabízí od soboty městské muzeum v Bechyni

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

BECHYNĚ – V galerii bechyňského městského muzea vystavují autoři, kteří mají nějaký vztah k Bechyni. Jinak řečeno jsou Bechyní chyceni. Stejnojmenná výstava zahrnuje pestrou paletu od obrazů, přes fotografie až po šperky a keramiku. Vernisáž zahájili v sobotu 11. listopadu za účasti starosty města Štěpána Ondřicha. „Koncept výstavy Bechyní chyceni pořádáme již poněkolikáté. Letos jsme výstavu hodně rozšířili. Vystavují i tři šperkaři, autorů je celkem 15. Přibrali jsme také klienty sociálně terapeutické dílny Domu u sv. Františka. V malé místnosti máme vystavený barokní obraz. Jeho restaurování chceme dokončit z výtěžku prodeje umělci darovaných děl,“ uvedla kurátorka výstavy Jana Janáčková.

Galerií neustále proudili návštěvníci, diskutovali s výtvarníky a prohlíželi si vystavené exponáty. Je z čeho vybírat a pokud nějaké dílo či výtvor padne do oka, je možné si ho zakoupit. Výstava je totiž prodejní.

Tomáš Pitlík se zaměřil na anděly. Jejich portréty zasadil do žuly nebo hematitu, který impregnuje včelím voskem. Jedna ze skulptur se jmenuje Andělé v jednom kole. „Na první pohled si toho možná návštěvník nevšimne, ale mají ve vlasech zasazené přírodní perly. Nechci se chlubit cizím peřím, a proto uvedu, že andělé jsou odlitky keramických postav. Ty vytvořil můj dobrý přítel, který už bohužel není mezi námi, sochař Antonín Bartoš, ročník 1933. S jeho svolením jsem si udělal odlitky některých jeho plastik. Ohledně významu názvu každého díla, jsem velice rád, pokud si někdo udělá své vlastní vysvětlení. Razím u svých prací názor, že každá interpretace je správná," řekl Karel Pitlík. „Naše rodina žije v Bechyni od roku 1884," doplnil. Název Andělé v jednom kole třeba může znamenat, že strážní andělé mají hodně práce, když lidé jezdí na kolech. Přitom na počtu kol nezáleží. Fantazii autor meze neklade.

„Dříve jsem malovala krajiny. Teď se orientuji na abstraktní témata, vyjadřuji pocity. Maluji velká plátna," poznamenala Vlasta Sušerová, která pochází z Borovan u Českých Budějovic. S přestávkami je už od školy v Bechyni. Její obrazy jsou soustředěné ve vstupním prostoru muzejní budovy.

Fotografie vystavuje Jiří Kolář. „Digitální fotografie mi na rozdíl od klasické poskytuje větší tvůrčí volnost. Tvořím vícenásobné fotografie a fotografie s delší expozicí. Snažím se vystihnout charakteristiku Bechyně, například známou Elinku," uvedl Jiří Kolář. Vystavuje i romantické zátiší se schodištěm, které se nachází za kostelem sv. Matěje. Návštěvník uvidí i zátiší a abstrakce.

Petra Koutná se narodila ve Znojmě a žije v Bechyni. Vytvořila šperky z minerálů, které zasadila do stříbra. „Nejraději používám modré a zelené minerály, například gem silika, což je zelenomodře zbarvený chalcedon. K výrobě šperků jsem se dostala na mateřské. Začala jsem je tvořit metodou pokus omyl," prozradila o sobě Petra Koutná, která vystudovala zdravotní školu. Nutno říci, že její metoda nese dobré ovoce. Šperky z její dílny jsou velmi zajímavé. Návštěvník si je může prohlédnout ve vitríně v sousedství návštěvní knihy.

Jiné šperky vystavuje umělecký pasíř Vladimír Čížkovský. V 80. letech 20. století restauroval lustr Národního divadla, když bylo divadlo zavřené a budova procházela celkovou rekonstrukcí. „Restauroval jsem lustr Národního divadla v letech 1981 až 1983, v podstatě dva roky. Lustr spustili do hlediště na podlahu, kde se rozebral na prvočinitele. Bylo to několik desítek obrovských beden, které převezli do vyhořelého Veletržního paláce. Dostal jsem velký prostor, kde mi připravili pracoviště. Rok a půl jsem čistil jednotlivé součásti a připravoval na montáž, která pak probíhala na místě v budově divadla. Za restaurování jsem dostal stříbrnou pamětní medaili. Celý lustr kromě skleněných částí je zlacená mosaz. Pak jsem restauroval šperky a liturgické předměty v Národním muzeu," vyprávěl o svém profesním působení Vladimír Čížkovský. Na výstavě v bechyňském muzeu má šperky z minerálů zasazených do stříbra nebo bílé mosazi, která se skládá z mědi, niklu a zinku. Devadesát procent šperků je ve stříbře. „U kamenů jsem se nikdy nedíval na to, zda jsou vzácné, ale záleží mi na tom, jak je kámen krásný. Zda je výtvarný, aby se mi líbil. Já si tak sochařím, dělám spíše výtvarné objekty než šperky, protože jsem výtvarník," poznamenal umělecký pasíř Vladimír Čížkovský. Používá převážně acháty, vltavíny, jantar, zkamenělé dřevo.

Práce kterých autorů lze na výstavě ještě zhlédnout? Jsou to: Jaromír Ernekr, Lucie Hrádková, Simona Churanová, Hana Jarošová, Jaroslava Jedličková, Oldřich Kaňák, Jan Kazda, Vendula Polatová, Petra Skluzáčková, Stanislav Trnka. Všechny stojí za podívání.

Mnohovrstevná výstava potrvá v městském muzeu na náměstí T. G. Masaryka do 23. února.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace