Hlavní obsah
Umění a zábava

Perličky ze zákulisí natáčení trilogie Slunce, seno. Znáte alespoň některé?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Takto dnes vypadá budova místního zámečku, kde byly kanceláře JZD

Kdo by neznal jedny z divácky nejoblíbenějších českých komedií režiséra Zdeňka Trošky inspirované jihočeským vesnickým životem? Víte, koho v reálu nesnášela Škopková, s kým si nesedla Blažena nebo jakou slavnou roli hrála žena italského předsedy?

Článek
  • Vesnice Hoštice ve filmu jsou skutečné Hoštice v jižních Čechách nedaleko Volyně, kde režisér trilogie vyrůstal a nyní tam opět v důchodu přebývá. Role ve filmech tak dokázal věrně napasovat na skutečné obyvatele Hoštic a jejich životy a hlášky.
  • Záběry zpívající „rosničky“ řídící Hubičkové v podání Jiřiny Jiráskové se točily v nedaleké vsi Dobrš.
  • Jako příklad, co by měl Troška natočit, posloužila italská bláznivá komedie Cukr, med a feferonka z roku 1980.
  • Představitelka Konopníkové, Marie Pilátová, prohlásila, že se s ní mezi natáčením Helena Růžičková nechtěla bavit. Prý se povyšovala a neherce mezi sebe a své kolegy nezvala. Zato mužské herecké osazenstvo prý bylo samý vtip a bylo mu jedno, jestli se jedná o hvězdu nebo vesničanku.
  • Představitelka Kelišky Marie Švecová a Konopníkové Marie Pilátová byly ve skutečnosti sestřenice.
  • Pes Piňda byl ve skutečnosti pes Heleny Růžičkové. Jmenoval se Fredy.
  • Veronice Kánské, která ztvárnila Blaženu, bylo během natáčení pouhých šestnáct let. Představitelce její sokyně Miluny - Petře Pyšové - dokonce ještě o rok méně.
  • Veronika Kánská (Blažena) si dle svých vlastních slov na place nejvíce rozuměla s Kateřinou Lojdovou (ing. Tejfarová) a s Jaroslavou Kretschmerovou (Evík). Naopak nevycházela s Petrou Pyšovou (Miluna), což se oběma pro jejich role velmi hodilo.
  • Režisér obsadil do role Konopníka svého vlastního otce a do jedné z menších rolí také svojí maminku, která hrála matku doktora Kroupy v druhém díle.
  • Jiřina Jirásková nesměla v době natáčení oficiálně točit, tedy na roli byla na oko nasmlouvaná Laďka Kozderková, která fingovaně onemocněla a vzhledem k tomu, že Jiřina Jirásková měla chalupu nedaleko Hoštic, tak díky tomu a časovému presu se podařilo ji do filmu dostat.
  • Herec Pavel Kikinčuk (Šimon Plánička) řekl, že v žádném dalším pokračování hrát nebude, doslovně se vyjádřil tak, že v takových sračkách nebude hrát. Prozradil to scénárista trilogie Petr Markov. Proto byl v druhém díle Šimon na vojně.
  • Různé televizní úryvky ve druhém díle, včetně pornoscény na faře, si musel režisér Troška natočit sám z důvodu licencí nebo příliš drahých poplatků za použití.
  • Postel, která se s herečkou Valerií Kaplanovou rozjede po vesnici, měla skvělou vychytávku – bylo v ní zabudováno řízení i brzdy, které ovládal kaskadér schovaný pod peřinou.
  • Fackovací scéna na závěr druhého dílu se točila celé 4 dny a klapla až na pošestnácté! Scéna, kdy Škopková (Helena Růžičková) dává facku otci Šimona Pláničky (Oleg Reif) se točila několikrát. Při této scéně padaly skutečné facky a důvod, proč se tato scéna několikrát opakovala, byl ten, že Oleg Reif byl zapřisáhlým komunistou a Helena Růžičková jej nemohla vystát.
  • Roli doktora Káji měl hrát původně Oldřich Kaiser. Nakonec byl obsazen neherec - číšník z pražského gay baru, který nechtěl Trošku pustit z baru ven, dokud mu nedá nějakou roli. Troškovi se chlápek zalíbil, roli dostal a Oldřich Kaiser dostal prostor až v posledním díle série.
  • Poslední díl Erotika měl být původně natáčen už v létě 1989 a Helena Růžičková v něm měla rozložit sicilskou mafii. Nakonec bylo ale „kvůli finančním nesrovnalostem“ natáčení o rok odloženo a film tak vznikl už po revoluci a za zcela jiných podmínek.
  • Představitelka manželky italského předsedy Venuše Humheyová je ve skutečnosti sestřenicí režiséra a zahrála si také Sluneční paní v Troškově pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci (zde ji ale předabovala Jana Preissová).
  • Martin Dejdar se v této komedii herecky setkal se svým otcem Vlastimilem, představitelem italského předsedy.
  • Marie Švecová, představitelka Kelišky, si přivezla do Itálie vlastní zásoby jídla na celý týden. Italskou kuchyni ochutnala jen jednou a poté se pozvracela, protože si myslela, že jsou v jídle mořské plody. Režisér z toho čerpal při jejích replikách.
  • Scény z italské chovné stanice byly natáčeny v bývalém komplexu školy v přírodě ve Volyni.
  • Scéna v hotelu, kde se neměla Škopková čím přikrýt, byla natáčena v hotelu Šroubek na Václavském náměstí v Praze, kde měla Helena Růžičková již v roce 1956 svatební hostinu.
  • Oblíbenou atrakcí v Hošticích je dům s jelenem, kterým místní „jézéďáci“ chtěli ohromit Italy. Podle smlouvy měli filmaři po skončení natáčení dát všechno do původního stavu, ale obyvatelé domu je uprosili, aby jim toho jelena nechali. A je tam skutečně dodnes.
Foto: Miroslav Strnad
  • V Hošticích je vybudováno muzeum populární filmové trilogie v místě původního kravína, ve kterém se mimo jiné nachází také postel babičky (Valérie Kaplanová) na kolech nebo Vencova (Broněk Černý) motorka. Vstupné k listopadu 2023 činilo pouhých 35 Kč. Zajít si můžete také do hospody U Miluny v místech, kde byla ta filmová, zajít ke kostelíku a na hřbitov přímo u hoštické návsi nebo vystoupat trochu výše k lesu Sosnovci a posadit se na lavičce Zdeňka Trošky s krásným výhledem na vesnici a okolní pahorkatinu.
Foto: Miroslav Strnad
  • Veronika Kánská (Blažena) dnes žije u Chlumce nad Cidlinou a pracuje v místní knihovně, Bronislav Černý (Venca) řídí kamiony a žije ve Strakonicích.
  • V plánu bylo i natáčení čtvrtého dílu Slunce, Seno, Ufoni, ale z organizačních důvodů a z důvodu mnoha úmrtí hereckých hvězd trilogie se film nikdy nezrealizoval. Ufoni ve filmu měli jako lidský vzorek objevit a unést babičku Škopkovou.

Anketa

Máte rádi trilogii Slunce, seno?
Ano
94,9 %
Ne
4,1 %
Ještě jsem ji neviděl / a
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Zdroj informací:

Vlastní návštěva Hoštic

www.csfd.cz

kniha Slunce, Seno, Troška, autor Petr Markov, vydáno v roce 2011

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz