Vstupenky online

Po pauze zpět do boje! Valaši v pondělí cestují do Chrudimi

Jan Tajzler • 12.11.2023

Reprezentační přestávka nabídla i Chance lize více než týdenní pauzu, ale po jejím konci se soutěž opět naplno rozjede. Vsetínský tým podstoupí v novém týdnu hned tři soutěžní duely, z toho dvakrát nastoupí na půdě soupeře. Nejprve vede los svěřence trenéra Jiřího Weintritta do Chrudimi k duelu s rezervou pardubického Dynama. Východočeši zaznamenali změnu na trenérském postu, v pondělním duelu budou usilovat o upevnění pozice v postupové desítce. Vsetín jede do Čech s cílem potvrdit roli favorita a potvrdit stoprocentní bilanci nad farmou extraligového giganta. Utkání 20. kola bude mít úvodní vhazování na chrudimském zimním stadionu v 18:00.

Dynamo eliminuje riziko sestupu

Rezerva Pardubic se musela vypořádat se změnou na trenérském postu, tentokrát to nebylo z výkonnostních důvodu mužstva, nýbrž kvůli extraligové nabídce z Mladé Boleslavi, kterou se rozhodl přijmout Richard Král. Jeho místo hlavního trenéra zaujal Tomáš Jirků, který před příchodem na východ Čech vedl druholigové Vrchlabí. Cílem pardubického týmu nadále bude prchat sestupovým starostem a upevnit si pozici v postupové desítce, kterou Dynamo aktuálně uzavírá se ziskem 25 bodů.

Dynamo se po startu soutěže dlouho hledalo, ale zdá se, že se podařilo tým stabilizovat a pardubický B-tým začal pravidelně bodovat. Cenná je určitě výhra v rámci dohrávky 1. kola nad Prostějovem (6:3), Východočeši porazili Jestřáby podruhé v sezoně. Cenným skalpem je rovněž domácí triumf 5:0 nad Litoměřicemi. Z posledních pěti duelů nebodovalo Dynamo pouze v Kolíně, kde vyšlo střelecky naprázdno a podlehlo 0:2. Nyní si brousí v domácím prostředí zuby na Vsetín.

Pardubický tým táhne útočník Tomáš Urban (7+12), který se řadí i mezi nejproduktivnější hráče soutěže, aktuálně se nachází na 4. místě celkové produktivity. Pouze o dva body méně nasbírala letní posila Josef Mikyska (5+12). Do top pětice ligových střelců se propracoval Michal Pochobradský (10+4). Naopak za očekáváním zatím zůstává Lukáš Žalčík (1+2).

Z obránců se do produktivity umí zapojit Ondřej Chabada (1+6), na 5 branek pak asistoval Jan Zdráhal. Evsetínský Marek Voženílek si zatím připsal 4 asistence. V brankovišti se točí dvojice maskovaných mužů, zkušený David Honzík si v deseti duelech vychytal velmi dobrá čísla, úspěšnost zákroků má přes 93 % a průměrně obdržel pouze 1.86 branky na zápas, což jej řadí v obou statistických ukazatelích mezi pětici nejlepších brankářů soutěže. Mladší Tomáš Vomáčka nastoupil do devíti střetnutí, úspěšnost zákroků má na hodnotě přesahující 92 %, průměrně však inkasoval 2.55 branek na utkání.

Vzhledem k tomu, že Tipsport extraliga se rozjede až v pátek, dá se předpokládat, že Dynamu proti favorizovanému Vsetínu vypomohou i hráči z nabitého kádru A-týmu. Na trase mezi Pardubicemi a Chrudimí pravidelně pendluje zkušený útočník Daniel Rákos, budou proti Vsetínu v pohotovosti i další borci z prvního týmu?

Potvrdí Valaši stoprocentní bilanci?

Vsetínský tým zatím ve všech dosavadních duelech pardubický B-tým porazil a neztratil s rezervou Dynama ani bod. Prodloužit tento trend bude cílem i pro pondělní duel. Na Valašsku určitě tentokrát diskutabilní potřebu reprezentační přestávky v Chance lize přivítali, Vsetín stále léčí vyšší počet hráčů. Trenéři by v nadcházejícím týdnu měli již využít služeb obránců Šimona Jenáčka a Toma Ondračky. Pevné zdraví pak na Lapači všichni přejí Miroslavu Holcovi, který se ještě vinnou zdravotních trablů nemohl dostat do potřebného souvislého zápasového vytížení. Otazník visí nad startem centra první formace Danielse Berzinše, toho zranění v duelu před pauzou připravilo i o možnost reprezentovat Lotyšsko. 

Vsetín před pauzou na domácím ledě deklasoval přerovské Zubry v poměru 5:1. Zelenožlutí tak odmítli krizi produktivity, když se navíc prosadily všechny čtyři útočné formace. O čisté konto pak až v poslední minutě základní hrací doby přišel brankáře Maxim Žukov. Vsetín první etapu základní části zakončil na 2. místě, na vedoucí Porubu ztrácí sedm bodů, náskok na 3. Sokolov je pouze tříbodový. Vypracovat si výhodnou pozici i směrem ke středečním šlágru právě se Sokolovem bude úkolem vsetínského mužstva při pondělním měření sil s pardubickou rezervou.

Vzájemné zápasy:

7. kolo VSETÍN – PARDUBICE B 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Po divokých přestřelkách v úvodu soutěže se na Lapači diváci ve třetím domácím utkání VHK dočkali skromnějšího brankového přídělu. Valaši v zápase museli skóre otáčet, hosté z východu Čech po úvodních dvaceti minutách drželi nejtěsnější možný náskok. Duel na stranu Valachů překlopily branky obránců Ondřeje Smetany a Robina Staňka. Navzdory porážce předvedl na Lapači vynikající výkon brankář Honzík, který kryl 38 střeleckých pokusů z holí domácích střelců. Jak bude vypadat pondělní historicky šestá vzájemná bitva v Chance lize?

Sestavy v posledním kole:

Pardubice B: Vomáčka – Zdráhal, Hrádek, Chabada, Nedbal, Voženílek, Tvrdík, Koudelka – Herčík, Rákos, Hrníčko – Urban, Mikyska, Pochobradský – Kaplan, Rohlík, Lichtag – Rouha, Kaut, Žálčík.

Vsetín: Žukov – Staněk, Ďurkáč, Petrovický, Smetana (A), Kojo, Larsen, Ondračka – Jonák, Bērziņš, Rob (A) – Klhůfek, Dědek, Hrňa (C) – Š. Bláha, Kern, Jandus – A. Koláček, Kratochvil, Melenovský.

banner pod článkem