Policie vyšetřuje polepený úřad: Na videu je marketér ANO Köppl

Dan Köppl tvrdí, že jen provedl neznámého mladíka do budovy středočeského úřadu. Od vylepování plakátů, které spojují hejtmanku s Dozimetrem, se distancoval.

Bylo pondělí 30. října ráno, necelé tři hodiny před zasedáním středočeského zastupitelstva, když se na chodbách, toaletách a stolech úřadu objevily letáky spojující hejtmanku Petru Peckovou s kriminální kauzou Dozimetr.

Těsně před vylepením plakátů přitom podle zjištění Neovlivní.cz pronikl do úřadu mimo standardní postup, kdy se návštěvníci zapisují na občanský průkaz na recepci, marketingový specialista hnutí ANO Daniel Köppl. Doprovázel neznámého mladého muže, kterého rovněž bez identifikace “protáhl” do úřadu. Právě Köpplův doprovod pak následně zachytily další kamery, jak vylepuje po chodbách letáky.


Daniel Köppl (v oranžové vestě vpravo) doprovodil do budovy neznámého mladíka. Jeho pak zachytily kamery při vylepování plakátů Foto: Kamerový systém Krajského úřadu Středočeského kraje

Návštěvu marketéra hnutí ANO na úřadu zaznamenal kamerový systém, stejně jako následné lepení plakátů. Záznamy už dostala policie, na kterou se vedení Středočeského kraje obrátilo s trestním oznámením.

“V dané věci bylo ze strany hejtmanky Peckové podáno trestní oznámení, stejně tak byla i Krajským úřadem celá záležitost předána policii k prošetření,” potvrdil redakci mluvčí úřadu David Šíma.

Dodal, že úřad má podezření, kdo za letákovou akcí stojí. “V obecné rovině je možné uvést, že Krajský úřad Středočeského kraje disponuje na základě kamerových záznamů a vyjádření osob pohybující se v daném čase v budově KÚSK podezřením, která osoba či skupiny osob se daného činu mohli dopustit,” doplnil Šíma.

Daniel Köppl v rozhovoru s Neovlivní.cz potvrdil, že 30. října brzy ráno skutečně na středočeský úřad dorazil. Tvrdí ale, že s vylepováním plakátů nemá nic společného. Podle jeho verze jen pomohl neznámému mladíkovi dostat se dovnitř.

“Měl jsem tam nějaké jednání, máme tam lidi. Nesl jsem tam jenom dokumenty,” reagoval na otázku, za kým tehdy šel. Nikoho konkrétního ovšem ani na opakovaný dotaz nejmenoval.


ČTĚTE TAKÉ: Čtyři mrtví z Dozimetru


Na otázku, kdo byl mladý muž, který jej doprovázel, Daniel Köppl řekl, že ho nezná. “Nevím, kdo to je. Kouřil jsem před budovou a on mě oslovil, jestli bych ho dokázal dostat do úřadu. Tak jsem to udělal. Byl to nějaký student, ale neznám ho,” tvrdí o mladíkovi, kterého zachytily další kamery, jak vylepuje plakáty po budově úřadu.

Podle dalších záznamů z kamer úřadu se mladý muž pohyboval po chodbách se stejnou bílou obálkou, jakou držel při příchodu na recepci v ruce Köppl. Na záznamech je i vidět, jak mladý muž právě z této obálky vytahuje papíry, které pak lepí na chodby úřadu.



Snímek z úřadu: obálka v ruce mladíka

Snímek z recepce: obálka v ruce marketéra ANO


Kamera z prvního patra pak zachytila Köppla s oním mužem, jak společně procházejí po chodbě a míří k proskleným dveřím. Zatímco na vrátnici obálku držel Köppl, v prvním patře už má identickou obálku v ruce jeho doprovod.


Marketér ANO bez obálky

Obálka v ruce neznámého mladíka


Na kamerovém záznamu je zřetelně vidět, že oba muži spolu strávili za prosklenými dveřmi necelou minutu. V jeden okamžik pak společně nahlížejí do bílé obálky. Pak společně zase odcházejí dveřmi zpátky na chodbu, kterou před tím spolu přišli. Obálka se pro tuto chvíli přestěhovala do ruky marketéra ANO.


Společně nahlížejí do obálky
Společně zase vycházejí, bílou obálku pro změnu drží marketér ANO


Přesto Dan Köppl v rozhovoru s Neovlivní.cz na opakovaný dotaz trval na tom, že mladého muže nezná. “Fakt nevím, kdo to byl, je mi líto,” zopakoval. Po prvním telefonátu s redakcí pak ještě dvakrát volal zpět, aby zdůraznil, že s letáky proti hejtmance nemá nic společného.

“Naopak jsem se snažil mluvit s těmi našimi lidmi, s kterými mluvím, aby to na sítích nešířili dál. Přišlo mi to takové laciné,” tvrdil marketér hnutí ANO, kterého spolupráce s Babišovými lidmi před časem stála post v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Příběh s letáky na úřadu Středočeského kraje zadokumentoval nejen kamerový systém úřadu. Střípky doložili také svědci. Na bezpečnostní sekci úřadu, který incident řešil, vypovídala vrátná, která uvedla, že i přes její naléhání marketér ANO s doprovodem prošli bez identifikace. “Uvedla, že jí tvrdil, že jen odevzdají nějaké papíry a hned jsou zpátky. Nechala se umluvit,” řekl zdroj obeznámený s její výpovědí.

Další svědek, náměstek hejtmanky a její stranický kolega ze STAN Michael Kašpar, pak potkal přímo Köpplův neznámý doprovod s bílou obálkou. “Šel jsem na toaletu a viděl jsem mladého muže v tmavém kabátě s aktovkou a s bílou obálkou, jak stojí před plakátem s Dozimetrem. Byl takový nervózní, ptal se, co to jako je, že ho to zajímá a že si to vyfotí. Říkal mi, že přišel zajišťovat nějakou sbírku na malé dítě a pak zmizel,” potvrdil redakci Neovlivní.cz Kašpar.


Köpplův doprovod v akci
Jeden z letáků, které se objevily na úřadu


Plakáty, které spojily hejtmanku Petru Peckovou s kriminální kauzou Dozimetr, se objevily v budově úřadu těsně před zasedáním zastupitelstva. Už před tím avizovali zastupitelé ANO, že budou chtít na program zařadit právě kauzu Dozimetr.

“Chceme zařadit bod, který umožní hejtmance Peckové objasnit kontakty s lidmi zapojenými v kauze Dozimetr. Co na to asi ODS a Piráti. Odsouhlasí zařazení bodu nebo umožní STAN dál mlžit?,” zveřejnil před zasedáním Martin Herman z ANO.

Pecková jakoukoli roli v příběhu Dozimetr odmítá. Argumentuje mimo jiné tím, že policie ji dodnes nepředvolala ani jako svědka.

Zdroj náhledové foto: Kamerový systém Krajského úřadu Středočeského kraje

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email