Potraviny a drogerie do potravinové banky se 11. prosince sbíraly i v Ústeckém kraji

11. listopad 2023 14:58

„Měli jsme sami nějaké problémy a lidé nám pomohli. Tak teď zase pomáháme my,“ nechal se slyšet jeden z nakupujících u stánku potravinové sbírky v Chomutově, pan Miloš. 

Ten přinesl hned několik sáčků s těstovinami. Právě trvanlivé potraviny jsou to, co v Potravinové bance Ústeckého kraje chybí nejvíce, upozornila ještě před zahájením sbírky ředitelka banky Andrea Marksová.

A lidé žádost o nové potraviny vyslyšeli. „Myslím, že to vypadá velice pozitivně. Chvílemi tu nikdo není, ale pak třeba přijde několik lidí, kteří nám dají opravdu velké množství věcí,“ popsala situaci u sbírkového stánku dobrovolnice a studentka střední průmyslové školy v Chomutově Michaela Vargová.

Koš nejrůznějších trvanlivých potravin dovezla i Alena Jílková. Jak prozradila, utratila za ně čtyři a půl tisíce korun. A nebyla jediná. Třeba Marcela Trávníčková s vnukem přišli nakoupit do obchodu jen právě pro potravinovou sbírku.

Sbírka pro potravinovou banku v jednom z obchodních center v Chomutově

„Cokoliv se tady vybere, se sváží do centrálního skladu potravinové banky,“ vysvětlil Lukáš Tomko, dobrovolník z chomutovské charity. „Ale charitativní organizace si případně ponechají vybrané potraviny a už je přímo distribuují potřebným,“ řekl. Tedy dostanou je hlavně lidé bez domova nebo matky samoživitelky, kterých proti loňsku přibylo.

„My jsme zjistili, že asi tak o dvacet až třicet procent je vyšší poptávka od samoživitelů, seniorů nebo vícečetných rodin,“ dodala  Andrea Marksová.

Do potravinové sbírky se v sobotu 11. listopadu zapojilo v Ústeckém kraji 160 obchodů, kde mohli lidé své nákupy předávat dobrovolníkům. Kdokoliv do ní může přispět i online, a to do 21. listopadu.

Sbírka pro potravinovou banku v jednom z obchodních center v Chomutově
Spustit audio