Kutnohorští ochotníci uvedli při příležitosti výročí 90 let Tylova divadla a 180 let Ochotnického spolku Tyl premiéru Našich furiantů

Slavnostní premiérou představení Naši furianti v podání herců Ochotnického spolku Tyl vyvrcholily v neděli 12. listopadu oslavy výročí 90 let od otevření Městského Tylova divadla a 180 let od založení Ochotnického spolku Tyl v Kutné Hoře. Součástí večera byla připomínka slavnostního otevření divadla v roce 1933 a také symbolický křest almanachu.

Ještě než se zaplněné hlediště divadla mohlo nechat unést klasikou české divadelní tvorby, hrou Ladislava Stroupežnického Naši furianti, připomenula Veronika Lebedová, ředitelka Tylova divadla a členka Ochotnického spolku Tyl, že v den premiéry to bylo přesně 90 let, kdy v Tylově divadle usedli první diváci. Tehdy to byla také neděle a přišlo 961 diváků. Neseděli však tak pohodlně, jako dnešní publikum, ale na dřevěných lavicích. Miroslav Štrobl se vžil do role tehdejšího starosty a přednesl jeho slova, která zazněla při otevření Tylova divadla. Předseda Ochotnického spolku Tyl Martin Betuštiak poděkoval předchozím generacím, které se zasloužily o vznik Ochotnického spolku Tyl a Tylova divadla. Poděkoval také svým hereckým kolegům a divákům bez kterých, jak řekl, by divadlo nebylo divadlem. Na podium Veronika Lebedová pozvala současného starostu města Lukáše Seiferta, aby společně zahájili 91. sezonu Tylova divadla.

Pod režijním vedením Oty Fialy a Petry Wagenknechtové se představili: Jan Jelínek, Eva Bicanová, Vladimír Jiroudek, Miroslav Štrobl, Karel Polívka, Iva Pilcerová, Michaela Žampachová, Jáchym Jelínek, Martin Betuštiak, Petra Wagenknechtová, Jakub Sloup, Martin Čerych, Ota Fiala, Václav Veselý, Tomáš Morawski, Veronika Lebedová, Alena Votavová j. h., Robert Štekr, Jana Kratochvílová, Marcela Voňková, Monika Krejčová, Michal Bartůněk, Marcela Jiroušková, Boris Buňka, Marcela Jiroušková, Libuše Jelínková a další…
Technická spolupráce: Boris Buňka, Josef Krčil. Reprízy představení patří kutnohorským školám.

Součástí oslavy dvou výročí spjatých s divadlem je i výstava o historii Ochotnického spolku Tyl a Tylova divadla. V duchu oslav výročí se ponese i letošní Noc divadel v sobotu 18. listopadu, od 15.30 a od 21 hodin prohlídky i běžně nepřístupných míst divadla a jeho zákulisí. Více v aktuálním vydání Kutnohorských listů a v jejich webové podobě.

M. Pravdová

Psali jsme:

Zavřít menu