Pěstitelům vánočních stromků začíná sezóna, přijímají desítky rezervací. Prodávat budou před svátky

13. listopad 2023 08:52

Pěstitelé vánočních stromků v Královéhradeckém kraji prodají každoročně přímo z plantáží tisíce stromečků. A listopadové víkendy mají hodně pracovní - na plantáže už jezdí zájemci, kteří si vyhlížejí a pak taky rezervují svůj stromek, který jim bude na svátky dělat radost. 

Čtěte také

„Já to vidím jednoduše. V supermarketu stromek stojí někde dva měsíce ve skladu. Tady dostanete krásný, čerstvě uříznutý stromeček, když si před Vánocemi přijedete," říká pan Luboš z Hořicka, který obcházel plantáž s vánočními stromečky poměrně dlouho, než si vybral. Důvod k výběru měla ale jasný.

Mezi další důvody patří podle majitele plantáže Miroslava Šubrta příznivější cena než v obchodech, nebo to, že si můžete stromek vybrat a prohlédnout tak, jak stojí. Tedy nepomačkaný a v plné kráse.

Chodí si vybírat i celé rodiny, říká Miroslav Šubrt. „Mají to už trochu jako takový rituál. Všelijak to navlíknou, že si třeba vyberou stromeček a pak si pro něj sem Ježíšek přijde. Když má rodina malé děti. Ti větší už pak samozřejmě vědí, že si stromeček hezky vyberou sami jako rodina a Ježíšek jim ho nepřinese."

Rezervace stromečku je velmi jednoduchá

Vyberete si stromek, který se vám líbí a označíte si ho.

Čtěte také

Někdo volí různé druhy mašlí, na jednom ze stromečků je třeba na špičce menší plastový květináč. Zkrátka, označíte si ho tak, abyste si vybraný stromeček poznali.

A abyste také označení našli, usmívá se Miroslav Šubrt. „Říkám jim, vezměte si něco, co si budete dobře pamatovat. Něco výrazného. Občas se stalo, že měli lidé třeba nějakou bílou cedulku nebo provázek, a když pak napadl sníh, tak se potom stromeček špatně hledal. Je lepší, když je označení větší a pestřejší. Někdo tam má přímo i uvedeno své jméno."

Lidé si chodí vánoční stromečky řezat těsně před svátky. Třeba pan Luboš to opravdu nechává téměř na poslední chvíli. „Čím blíže k Vánocům, tím je stromek samozřejmě čerstvější."

Sortiment na plantáži je různý

Na plantáži najdete prakticky všechny typické vánoční stromečky.

Čtěte také

„Převažuje jedle, hlavně ta kavkazská. Odhaduji, že je jí tak zhruba 80 procent. A zbytek připadá pak na ty ostatní. Ať už to je borovice lesní nebo borovice černá, smrk pichlavý či některé další druhy jedlí," říká Miroslav Šubrt.

Letos musel, stejně jako většina dalších pěstitelů stromků, zdražit. Třeba sekání trávy, aby stromky nerostly v džungli, něco stojí.

Pořád ale počítá s tím, že před Vánocemi prodá kolem 500 stromečků. Ty na své nové majitele čekají na plantáži třeba i pět let.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související