Pecková očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů na krajském úřadu

foto Budova středočeského krajského úřadu v Praze (na snímku z 25. června 2019).

Praha - Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů, které ji spojují s korupční kauzou Dozimetr, z krajského úřadu a postaví se ke kauze čelem. Mladík, který podle záznamů z kamer plakáty rozvěšoval, se do budovy dostal spolu s marketingovým specialistou hnutí ANO Danielem Köpplem. Pecková to dnes řekla novinářům. Krajští zastupitelé ANO účast na vylepování plakátů odmítají, řekl ČTK místopředseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman. Bývalá hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová výzvu Peckové odsoudila, podle ní se její nástupkyně chce zviditelnit. Věcí se zabývá pražská policie, zatím nestanovila právní kvalifikaci.

Podle ředitele středočeského krajského úřadu Jana Loušky muži oklamali recepční zmínkou o tom, že někomu něco nesou a počkají na něj u vrátnice. Louška řekl, že pochybila recepce, měla trvat na předložení dokladů, jak je obvyklé u všech návštěv na úřadu.

Letáky se na krajském úřadu objevily 30. října, kdy se konalo krajské zastupitelstvo. Pecková dnes uvedla, že očekává, že ANO zaplatí škodu za vyčištění chodeb, nástěnek, pánských toalet a dalších míst, kde byly plakáty vylepené. Výši nákladů vyčíslí úklidová firma. "Přijde mi to zvrácené, je to absolutně neetické," uvedla Pecková.

"My s tím jako zastupitelský klub nemáme vůbec nic společného, pro mě je to stejné překvapení jako pro kohokoliv jiného," řekl Herman. Podobně se vyjádřila i Pokorná Jermanová. "My jsme o tom vůbec nevěděli. Co s tím naděláme? Šťastní z toho nejsme, ale možná kdybychom se všichni uklidnili, tak to bude prospěšnější než podávat trestní oznámení a požadovat uhrazení škody po politických soupeřích," řekla ČTK Pokorná Jermanová. Podle ní by Pecková měla s podobnými výzvami šetřit. "Jsem zvědavá, jak dopadne vyšetřování středočeské větve Dozimetru, a pak se budu ptát, jestli STAN uhradí škody, které vznikly nekompetentním vedením kraje," dodala exhejtmanka.

Zdůraznila, že není příznivkyní podobných negativních kampaní, na druhou stranu ji zaráží, že krajský úřad podal trestní oznámení za to, že "někdo pověsil letáky s paní hejtmankou a informacemi, které jsou z veřejných zdrojů". Podle ní se chce Pecková svým jednáním zviditelnit.

Hejtmanka dnes opakovaně odmítla jakékoli spojení s kauzou Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku (DPP) a v níž policie navrhla obžalovat 11 lidí. "Nikdy jsem nebyla ani policií pozvána na výslech," dodala. V souvislosti se šířením pomluv a křivého obvinění podala trestní oznámení, další podal krajský úřad. "Způsob ovlivňování na chodbách úřadu považuji za naprosto nepřípustný," doplnil Louška.

Věcí se dál zabývá policie. "Ve věci vylepení plakátů na krajském úřadě jsme obdrželi trestní oznámení minulý týden, zatím nebyla stanovena právní kvalifikace," řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď