620 běžců a 43 chodců letos absolvovalo již podeváté náročnou krosovou trať v Bělském lese. Konal se zde u široké veřejnosti oblíbený běžecký závod Starobělské Lurdy. Od jedenácté hodiny dopolední tak opět co čtvrt minuty vyrážela dvojice běžců na rozblácenou a podmáčenou trať plnou listí, kořenů, kamení, kde následuje jeden výběh a seběh za druhým, kdy některé kopečky dnes museli závodníci lézt po čtyřech a v legendární „ďuře“ to dnes obzvláště klouzalo, tak to někteří vzali dolů rovnou po prdeli. Podle slov rejži Rosti Bažanowského prostě ideální podmínky, které by si přál každý rok.

Poslední tři ročníky totiž byla trať pěkně suchá a šla v pohodě zaběhnout i v silničkách. To dnes, kdo neměl pořádný vzorek, se mohl jít klouzat. Tyto náročné podmínky se tak projevily i na výsledných časech a loňský traťák bezpečně odolal. Ale i přesto byly k vidění parádní výkony všech zúčastněných, kteří si dnes pořádně mákli.

Nejrychleji dnes celou tratí proběhl Luděk Výduch Tři křížky (12:52) a pouhou vteřinu za ním skončil druhý Honza Fousek MK Seitl Ostrava (12:53). Třetí flek bral pak Kuba Koch (13:14).

Mezi ženami opět zvítězila Sylvie Štiglerová USK Praha (14:52), která obhájila absolutní prvenství již počtvrté v řadě za sebou. Druhá doběhla Lucie Vikartovská AK SSK Vítkovice (15:31) a třetí Charlotte Rozumová (16:28). Parádní výkon opět předvedla dnes celkově šestá žena desetiletá Natálie Ester Kašná AK SSK Vítkovice (16:52), která byla dnes i nejrychlejší dívkou do 18 let a Lurdský titul ve své kategorii obhájila již počtvrté v řadě.

V cíli na každého zabláceného závodníka čekala krásná účastnická medaile a byly připraveny stovky tvarohových šátečků a teplý čaj. Počasí dnes vyšlo na výbornou a o moderování se opět postaral Honza Gavelčík z rádia Čas.

Ocenění medailisté si odnesli tašku plnou vuřtu a klobás a první tři muži a ženy absolutně nádherné skleněné poháry z dílny Bohemia Crystal a prize money. Velké poděkování opět patří rejžovi a celému jeho týmu Lurďáků, že vše připravili na výbornou. A příští rok se budeme těšit na start jubilejních 10. Starobělských Lur­d.

Výsledky