Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Každý si hrabal na svém písečku, vzpomíná legenda na návrat do Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podepsal se pod pět titulů mistrů světa a má dvě extraligová zlata se Spartou. Když se však legendární hokejista David Výborný vracel z NHL do pražského klubu, nebyl to povedený návrat. „Sparta nebyla pospolitá. Každý si hrabal na svém písečku,“ vzpomíná 48letý bývalý útočník, kterého trénoval i jeho otec František. Oba byli hosty pořadu Příklep na Sport.cz, kde vyprávěli také o národním týmu, angažmá v Boleslavi nebo komentovali aktuální hokejové dění.

Příklep s Františkem Výborným a jeho synem DavidemVideo: Sport.cz

 
Článek

Hokejový svět v neděli zasáhla nečekaná smrt bývalého brankáře Romana Čechmánka v pouhých 52 letech. „Byl to pro mě šok, nemohl jsem tomu uvěřit,“ přiznal jeho někdejší spoluhráč David Výborný. „Nejlepší brankář v národním týmu, se kterým jsem kdy hrál. Byl to ohromný pohodář a přenášel to i na mužstvo. Číslo jedna v reprezentaci,“ mínil úspěšný centr s 543 starty v NHL.

Odchod vsetínské legendy těžce nesl i 70letý František Výborný. „Lidi se rodí a odchází, ale je mi to moc líto. Oproti mně byl pořád mladík. Měl jsem k němu respekt a vážil jsem si ho,“ smutnil bývalý trenér.

Vyjadřoval se i k povedenému startu české reprezentace pod Radimem Rulíkem. „Úžasný. Z kluků čišela pohoda. A pochvalovali si, že můžou hrát otevřený hokej. Český hokej furt není tak hrozný, jak se říká,“ usmál se otec slavného hokejisty. „Nadstandardní začátek sezony. Klukům přeju, ať udrží takhle nastavenou laťku. Smekám,“ uznale pokyvoval i David.

Ani jeden už nejsou do hokeje tak zažraní. František si před dvěma roky střihl poslední trenérskou anabázi u prvoligové Poruby, David dělal v Mladé Boleslavi v sezoně 2016/2017 sportovního manažera. „Ale byl to omyl, hokej už mě netankoval. Už mě ani nebavilo se na něj koukat,“ přiznal. Ze sportovního prostředí proto zmizel a věnuje se podnikání.

Na led však aspoň na chvíli zamíří 9. prosince při exhibici Návrat legend, kdy se sparťanské ikony vrátí do pražských Holešovic. „Občas se chodím sklouznout, abych tam nevypadal legračně,“ culil se David. A na střídačku se při utkání postaví jeho otec František.

Oba doufají, že se Sparta po letech strádání vrátí na výsluní. Vždyť na titul čeká už 17 let. „Když jsem se vrátil, nebyla to dobrá doba. Poslední sezony se to mění a letos kluci vypadají výborně. Snad se blýská na lepší časy,“ věří David Výborný.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama